(FOTO) Mobilnost brez ovir 2024: Kakšni so najnovejši pripomočki in tehnološke rešitve, ki lajšajo življenje invalidom?

A.L.
02.09.2024 15:33

Obiskovalci so si lahko v živo ogledali uporabne pripomočke, ki gibalno oviranim in osebam z drugimi vrstami oviranostmi močno olajšajo gibanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Peklar

Društvo za mobilnost invalidov Moja pot je minuli vikend na Dolu pri Hrastniku organiziralo prireditev Mobilnost brez ovir 2024, na kateri so številni razstavljavci predstavili najnovejše pripomočke in tehnološke rešitve, ki olajšujejo mobilnost, omogočajo dostopnost, vključenost in povečujejo aktivnost invalidov. 

Obiskovalci so si lahko v živo ogledali uporabne pripomočke, ki gibalno oviranim in osebam z drugimi vrstami oviranostmi močno olajšajo gibanje. Ljudje, ki zaradi bolezni ali poškodbe uporabljajo invalidski voziček, namreč potrebujejo posebne prilagoditve – tako v svojem domu kot v širšem okolju, v katerem živijo, se izobražujejo ali so zaposleni. Največjo težavo jim običajno predstavlja pot do določene lokacije, saj mora biti v celoti dostopna in brez ovir. 

Jernej Peklar

Marko Kušar, predsednik Društva za mobilnost invalidov Moja pot, je pojasnil: "Tukaj smo se zbrali, da na enem mestu pokažemo čim več pripomočkov in možnosti za izboljšanje mobilnosti gibalno oviranih ljudi – od novih vozil s potencialom za prilagoditve do že prilagojenih vozil, ponudno dostopnega turizma in različnih pripomočkov, ki nam olajšajo vsakdan. Kot novost bi izpostavil prvi hotel v Sloveniji, Floramare v Izoli, ki ima vse sobe opremljene s stropnim dvigalom in je popolnoma dostopen invalidom s kakršno koli oviranostjo."

Prilagojena vozila in pripomočki

Zahvaljujoč tehnološkemu napredku so danes tudi v Sloveniji prisotni avtomobilski proizvajalci, ki prevozna sredstva prilagodijo invalidom, na primer AMK servis, slovenska zakonodaja pa omogoča tudi sofinanciranje prilagoditev vozila. Med najpogostejše vrste prilagoditev na tem področju spadajo vgradnja ročice za lažje upravljanje vozila, poglobitve poda in namestitev klančin ali vrtljivega sedeža. Vedno več je tudi naprednih tehnoloških pripomočkov, namenjenih izboljšanju dostopnosti grajenega okolja. 

Vodja prodaje v Zavodu Brez ovir in njihovem novem podjetju TaktilPro Pero Maksimović je predstavil ponudbo izdelkov, ki omogočajo boljšo dostopnost: "Naša ekipa danes predstavlja pripomočke za izboljšanje dostopnosti objektov, storitev in turistične ponudbe. Izvajamo demonstracijo uporabe dveh ključnih, naprednih tehnoloških rešitev, pomembnih za boljšo dostopnost in mobilnost gibalno oviranih ljudi. Vsakdo je lahko najprej preizkusil bazensko dvigalo za enostaven vstop gibalno oviranih v vodo, ki je v veliko pomoč tudi starejšim oz. tistim, ki težko hodijo."

Zavod Brez Ovir

Poleg prikaza uporabe bazenskega dvigala so izvedli tudi prikaz evakuacije: "Javnosti smo prikazali še, kako deluje evakuacijski stol za hitro evakuacijo gibalno oviranih iz objekta v primeru požara ali drugih izrednih razmer. Na ogled smo postavili tudi poseben plažni stol, ki pelje po pesku in drugih podlagah za lažji dostop do morja; taktilne oznake za lažjo orientacijo slepih in slabovidnih, klančino za izboljšanje dostopnosti objektov, s katero premostimo pragove in stopnice; in slušno zanko za lažji dostop do informacij za gluhe in naglušne. Podali pa smo tudi vse podrobne informacije glede vgradnje stopniščnih dvigal za lažje premagovanje stopnic znotraj doma."

Sejemski dogodek, ki ga v društvu Moja pot organizirajo na vsaki dve leti, je bil tudi tokrat namenjen predvsem informiranju, druženju, izmenjavi izkušenj in pridobivanju novih znanj. Izvedbo dogodka je podprla Občina Hrastnik, ki od leta 2006 nosi naziv Občina po meri invalidov, pridružila pa se je tudi projektu Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta