(FOTO) Na Bledu tudi protestniki: "Slovenska vlada se skriva za katoliškimi leporečji"

A.L.
01.09.2021 13:31
Na Bledu se je danes začel tradicionalni, že 16. Blejski strateški forum, ki bo letos sredi slovenskega predsedovanja Svetu EU posvečen razpravam o prihodnosti EU. Kot so sporočili iz protestne ljudske skupščine, so tja prišli tudi protestniki in protestnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Zalaznik

"Na Blejskem otoku smo razvili antifašistično in antijanšistično zastavo, s katero jasno sporočamo, da ne pristajamo na zlorabo oblasti, ki jo udejanja Janez Janša in njegova vlada. Ob tem smo hkrati pozvali evropske voditelje in pristojne evropske institucije, da zaščitijo vladavino prava v Sloveniji," so sporočili iz protestne ljudske skupščinein opozorili, da se bo ta petek na Trgu republike odvijal vseslovenski shod proti fašizmu in nacizmu. V protestni ljudski skupščini Janši in njegovi vladi očitajo, da odkrito podpirajo fašizem in neonacizem, pravijo, da se teh metod  poslužujejo tudi pri lastnem delovanju. Protestniki so zato na Bledu opozarjali na nesprejemljivost delovanja slovenske vlade in zahtevali razjasnitev povezav med SDS in neonacističnimi organizacijami in posamezniki, med drugim tudi med t. i. rumenimi jopiči in Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot. Zahtevali so tudijo, da se Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot nemudoma odvzame status društva v javnem interesu in da se sproži vse ustrezne postopke na ministrstvu za kulturo in da se do omenjene situacije opredelijo vse politične stranke.

"Ob otvoritvi Blejskega strateškega foruma je sicer postalo še bolj jasno, da se slovenska vlada skriva za katoliškimi leporečji, medtem ko s svojimi dejanji izkazuje odkrit fašizem in neonacizem. A tega ne morejo skriti, četudi na idiličnem Bledu organizirajo politične debate, ponujajo prazne fraze o evropskih vrednotah, krščanskih temeljih in se nastavljajo kameram," so kritični v protestni ljudski skupščini. Kot absurdno označujejo, "da Janša na Blejskem strateškem forumu govori o spoštovanju človekovih pravic, demokraciji in temeljnih svoboščinah, iskanju soglasja in spoštovanju, ko pa je dandanes on sam glavni avtoritarni voditelj, ki odreka ključne pravice večini svojih prebivalk in prebivalcev, spodkopava demokracijo in zaničuje ter žali vse drugače misleče".

Janez Zalaznik

Protestna akcija poziva tako slovenske kot evropske voditelje, da se kritično odzovejo na dogajanje v Sloveniji, zavarujejo vladavino prava in "ne dopustijo Janezu Janši, da širi totalitaristične ideje, ne v Sloveniji, ne na evropski ravni".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta