(FOTO) Od leta 2002 do konca leta 2020 se je število rej goveda zmanjšalo za 38 odstotkov

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
10.04.2021 06:00
Mali rejci, ki so skrbeli za ohranitev podeželja, so obupali, epidemija je okrepila uvoz in predelava na črno
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomo Lečnik, Mesarija Lečnik: "Govedino kupujemo od lokalcev." 
Jasmina Detela

Agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar je pred dnevi govedorejo izpostavil kot neizbrušen diamant slovenskega agroživilstva glede na potencial, ki ga ima država z naravnimi in geografskimi danostmi. To, da v Sloveniji ne vzpostavimo delujočih konkurenčnih vertikal, od reje do predelave in naprej do kupca, je po njegovem znak, da nekaj ne delamo prav. Obenem pa da je danes več kot tretjina govejega mesa in mesnih izdelkov, ki jih zaužijemo v Sloveniji, iz uvoza. Po njegovem z vidika reorganizacije verige in ponudbe v zadnjih dvajsetih letih na tem področju ni bilo narejenega kakovostnega premika.

Vse manj rejcev, a več govedi

Po podatkih registra rejcev in živali Kmetijskega inštituta se je od leta 2002 do konca leta 2020 število rej goveda zmanjšalo za 38 odstotkov, število rej s kravami pa za kar 46 odstotkov.

Se je pa za 78 odstotkov povečalo število govedi na posamezno kmetijo - na 16 glav, za 62 odstotkov pa se je povečalo število krav na kmetijo s kravami - na 7,5 krave. Kljub temu imamo v povprečju za evropske razmere zelo majhne kmetije. V centralni podatkovni zbirki Govedo je bilo 31. decembra 2020 registriranih 468.821 aktivnih govedi na 29.090 kmetijah. Od tega 160.047 krav na 21.309 kmetijah.

Kaj po mnenju terenskih svetovalcev ne delamo prav, da ni Kuharjeve vertikale? "Vsak se bori za svoj košček pogače in gleda le na sebe. Vsekakor predelava in trgovina kot vmesnika med pridelovalcem in končnim potrošnikom pobereta preveč. Kmet dobi za svoje delo tako malo, da s tem ne pokrije niti stroškov reje govedi. Pri vertikali bi lahko zadruge naredile več, saj so posrednik, ki povezuje pridelovalce oziroma rejce, in nastopajo kot večji ponudnik v primerjavi s trgovci. Pri nas Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec in Kmetijska zadruga Šaleška dolina delata prave korake v smeri lastnega razseka, predelave in prodaje mesa in mesnih izdelkov, tudi odkupa, prodaje in predelave ekološkega mesa. Na območju koroške in celjske regije lahko kupci, ki želijo domače goveje meso, to v zadružnih trgovinah vsekakor dobijo. Samo na Koroškem je tudi 28 kmetij, ki imajo priglašena razsek in predelavo mesa na kmetiji kot dopolnilno dejavnost," sta povedala Bernarda Javornik in Konrad Dihpol iz dravograjske izpostave KGZS - KGZ Celje.

Marko Kogelnik, Kmetija Klančnik:
"Tudi v naši okolici delajo ogromne količine brez računov in kontrole."
 
Nejc Strojnik

Skrbeli so za kulturno krajino, danes zaraščanje

Teren pritrjuje statistiki, da manjše reje ugašajo, da pa nekateri s pomočjo uvoza telet postajajo še večji in da se skupno število govedi ne zmanjšuje. Če se gleda le ekonomika, je to načeloma dobro, a po mnenju Javornikove opuščanje manjših rej ni dobro.

"Ti mali kmetje so najbolj poskrbeli za urejeno kulturno krajino. Govedo se je paslo tudi na najbolj strmih in neprijaznih območjih po naših hribih. Ljudje so kljub zaposlitvi na kmetijah redili še kakšno kravo, ki je vsako leto dala po eno tele, še eno ali dve so dokupili in tako poskrbeli, da so bile vse travniške površine dobro izkoriščene. Danes pa že vidimo, da se te marsikje zaraščajo. Mladi teh kmetij ponekod niti nočejo prevzeti. Če so zaposleni izven kmetijstva, želijo v prostem času početi še kaj drugega kot kmetovati na območjih z omejenimi dejavniki in v vzdrževanje kmetije vložiti še ves zaslužek iz zaposlitve. Male kmetije namreč potrebujejo investicijska sredstva za obnovo objektov, nakup mehanizacije, na državne in evropske razpise pa se ne morejo prijaviti, saj ne dosegajo točk, interne stopnje donosnosti.

Število rejcev govedi se je po njunem mnenju zmanjšalo okoli leta 2000, ko je bil prepovedan zakol govedi doma. Vsi, ko so do takrat za potrebe domače družine redili eno ali dve govedi, so te reje opustili, saj jim je zakol v odobrenem obratu predstavljal prevelik strošek.

Rejci se pritožujejo tudi nad nizkimi odkupnimi cenami. Te so v veliki meri odvisne od starosti, kategorije in kvalitete. Pri bikih znaša od 2,8 do 3,2 evra za kilogram mesa, pri telicah od 2,3 do 3,0 evra, pri teletih od 3,8 do 4,2 evra in pri kravah od 1,3 do 2,5 evra za kilogram. Če ima rejec certifikat za izbrano kakovost, dobi 0,1 evra dodatka, če pa ne, je 0,1 evra odbitka. (Vir: Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga.)

Ker pa zaradi viškov na evropskem trgu prihaja do povečane ponudbe, ponudniki trkajo na vrata tudi v Sloveniji, čeprav je mesa v državi dovolj. "Kvaliteta med domačim in uvoženim govejim mesom ne more biti primerljiva, pri čemer pa se naše kvalitetno meso izvaža! Kaj pa ogljični odtis? Lahko primerjate, kolikšna je poraba energije, če meso razvozimo iz ene od domačih klavnic do slovenskih potrošnikov ali pa ga pripeljemo iz Argentine, Poljske ... Mislim, da tu država ni naredila vsega, kar bi lahko. Vsekakor bi lahko zaščitili domačega pridelovalca in tudi kupca," meni Javornikova.

Če bi bila to osnovna dejavnost

Še pred leti sta bila razsek in prodaja mesa na kmetiji osnovna kmetijska dejavnost, ob spremembi uredbe o dopolnilnih dejavnostih pa sta se znašla v istem košu s predelavo. "Veliko kmetij bi se tudi danes lahko ukvarjalo s tem poslom, če bi ostalo po starem. Pri dopolnilni dejavnosti pa so potrebni priglasitev na upravni enoti, Fursu, vpis v Ajpes, vzpostavitev davčnega potrjevanja računov pri gotovinskem poslovanju, letni obračun, plačevanje zdravstvenega pavšala, če nosilec DD ni zavarovan iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti …"

Govedo se je nekoč bolj paslo tudi na najbolj strmih in neprijaznih območjih, danes pa že vidimo, da se ta marsikje zaraščajo. 
Tadej Regent

Tudi zato so mnogi obupali, pravita terenska kmetijca. Veliko več govedi bi lahko prodali tudi preko turizma, ki pa je sedaj že več kot leto dni v krizi. "Za primer naj povem, da je ena naših kmetij letno proizvedla 13.000 salam z govejim mesom in jih večinoma prodala izletniškim gostom, ki pa jih sedaj že eno leto ni," je pečat epidemije ponazorila Javornikova. Seveda pa je govedina meso višjega kakovostnega in cenovnega razreda. "Mislim, da je imel Kuhar v mislih staranje govedine, steakomanijo …" pa je dodal Dihpol, pri čemer je vprašanje, koliko domačih kupcev je pripravljenih odšteti 20 evrov in več za kilogram zorjene govedine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta