(FOTO) Ogenj in veter se ne ustavita: Evakuacije tudi v občini Renče-Vogrsko. Vlada določila višino nadomestila za gasilce in druge prostovoljce

STA, Va
22.07.2022 15:34

Samo do popoldneva so evakuirali že okoli 500 prebivalcev iz več kraških vasi. Iz Hrvaške se je pomagat vrnil kanader. Premier na terenu govoril tudi o podpori iz zraka v soboto. Do dežja zna biti napeto vsak dan, je ocenil ob vnovičnem obisku regijskega štaba v Kostanjevici na Krasu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leo Caharija

Premier Robert Golob je ob vnovičnem obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki sodelujejo v akciji gašenja. Nadomestilo ne bo obdavčeno, vlada pa ga je odobrila na petkovi dopisni seji. "Presenečen sem bil, da morajo prostovoljni gasilci to početi med svojimi dopusti in praktično brez nadomestila," je na požarišču izjavil premier. Vlada je odločila, da prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem, ki so angažirani v požaru, pripada 94,50 evra za več kot 8 ur dela na dan in 63 evrov za do 8 ur dela dnevno.

Gre za majhen simbolični izkaz hvaležnosti, a pomemben za prihodnje dni, ko je že jasno, da za gasilce ne bo počitka, je pojasnil predsednik vlade. Ocenil je še, da nam narava ne prizanaša, do dežja pa da "zna biti napeto vsak dan". Tako bo v prihodnjih dneh po Golobovih besedah najverjetneje treba vložiti še dodatne napore v to, da bodo določene odseke v naprej pripravili in se tako do določene mere zaščitili. Poskušali se bodo tudi dogovoriti s sosednjimi državami, da bo v soboto zjutraj, še preden bo klic za pomoč res nujen, podpora iz zraka, ki je, kot kaže, najbolj učinkovita, že na terenu.

Martina Taljat
Martina Taljat

Ogenj se je spet približal hišam

S požari na več lokacijah na Krasu se trenutno bori 960 gasilcev. Imajo tudi izdatno pomoč iz zraka, in sicer 11 helikopterjev in letala pilatus. Hrvati so na twitterju objavili, da sta njihova helikopter in kanader, ki se je danes popoldne vrnil pomagat, samo včeraj na slovenski Kras odvrgla 222 ton vode.

Ogenj ogroža več krajev na Krasu, danes so tako že odredili evakuacijo prebivalcev iz Opatjega sela, Nove vasi in Hudega Loga, pozno popoldne pa tudi iz vasi Vrtoče. Skupno je bilo tako danes evakuiranih že več kot 500 ljudi, nato pa so sporočili, da zaradi požara, ki se približuje tudi Renčam in bližnjim krajem v Vipavski dolini, poteka evakuacija prebivalcev kar iz 11 krajev in zaselkov. Po zadnjih informacijah popolna evakuacija na območju občine Renče-Vogrsko velja za zaselke Vrtoče, Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek.

Leo Caharija
Martina Taljat

Razmere so na terenu izjemo zahtevne. Veter se je obrnil iz burje v jugo. Ogenj se bliskovito širi in potrebni so skrajni napori, da enote na terenu obvladujejo požarišče. Gasilci delajo vse, da ne bi požar prešel ceste na Trstelj, branijo pa tudi objekt v bližini Opatjega sela.

Zdaj gori nad naseljem Novelo in pri Temenici. 
Martina Taljat
Ponekod v občini Miren-Kostanjevica se je v petek popoldne ogenj nevarno približal hišam. 
Martina Taljat

Bobnarjeva v Kostanjevici napovedala nakup helikopterja

Notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je skupaj z v. d. generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom danes obiskala požarišče na Krasu, je napovedala nakup novega helikopterja. Kot je pojasnila, bo namenjen za pomoč pri gašenju, pa tudi za nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah.

Bobnarjeva je v Kostanjevici na Krasu vsem, ki se borijo s požarom, izrekla "moralno podporo, občudovanje in tudi vso ostalo podporo". Zatrdila je, da bo vlada bo storila vse, kar je v njeni moči, da podprejo tako gasilce kot civilno zaščito, policiste, pripadnike Slovenske vojske, reševalce in vse ostale, ki bijejo bitko z ognjem.

Zelo pomembna je tudi pomoč pri gašenju iz zraka, ki jo zagotavljajo policija, Slovenska vojska in ekipe iz tujine, je spomnila ministrica. Po njenih besedah to dokazuje, kako je pomembna solidarnost, ne samo znotraj naše skupnosti, ampak tudi znotraj EU in širše. Zadovoljna je, ker pri gašenju pomaga tudi helikopter 169 slovenske policije, povedala pa je, da je v četrtek podpisala sklep o investicijski dokumentaciji za nakup novega helikopterja za pomoč pri gašenju, nujno medicinsko pomoč in reševanje v gorah.

V zvezi z ugibanji, ali bi lahko šlo pri tokratnih požarih za nameren požig, je ministrica odgovorila, da policija preveri vsako informacijo in poziva vse, ki karkoli opazijo ali imajo informacije, da to sporočijo policistom.

Šarec o ovirah pri gašenju

Že tretji dan je na požariščih minister za obrambo Marjan Šarec. "Problem je v tem, da zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev gasilske enote ne morejo prodirati v notranjost požara, pač pa lahko samo branijo robove požara. Zato se gašenje intenzivno vrši tudi iz zraka," je povedal minister.

"Ogenj se res bliskovito širi in potrebni so skrajni napori, da enote na terenu obvladujejo požarišče," je povedal minister. Gasilske enote so razdeljene ob celotni črti požara, prihajajo pa tudi danes iz vse Slovenije.

Ponoči se je pomagat na Kras odpravilo tudi 30 gasilcev iz Slovenske Bistrice in okolice z desetimi gasilskimi vozili.  
Gasilska zveza Slovenska Bistrica
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta