(VIDEO) Požari na Krasu so pod nadzorom. Policija preverja sum, da so bili podtaknjeni

STA, M.R., Va
22.07.2022 06:57

Gasilci se z ognjeno stihijo na goriškem Krasu borijo že osmi dan. Trenutno je najhuje v bližini Kostanjevice na Krasu, kjer je sicer nameščen štab intervencije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Znova gori tudi pod daljnovodom med Lokvico in Mirnom, so sporočili z regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. Na terenu je 960 gasilcev, ob tem pa še 300 pripadnikov drugih služb za zaščito in reševanje ter 130 sekačev, ki skrbijo za požarne poseke. Poteka tudi gašenje iz zraka.

Uprava za zaščito in reševanje je zapisala, da pri gašenju sodelujejo trije helikopterji in letalo pilatus Slovenske vojske, dva srbska helikopterja, avstrijski helikopter, dva helikopterja naj bi prišla še iz Madžarske. Zavod za gozdove pa je priskrbel gozdarsko vozilo za podiranje dreves, da bodo lahko izvedli preseke.

Trenutno so vsa požarišča pod nadzorom, čeprav so se ponoči pojavljala nova. Med drugim je zvečer zagorelo pod Cerjem.

Tudi danes sta na Krasu minister za obrambo Marjan Šarec in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Prav tako je območje obiskal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Z razmerami sta se na terenu seznanila tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Popoldan bo v Kostanjevico prišel tudi predsednik vlade Robert Golob.

Šarec: Stanje je še vedno zelo resno

Že tretji dan zapored je minister za obrambo na požarišču na goriškem Krasu. Danes je po ogledu razmer na požarišču povedal, da je stanje še vedno zelo resno. Gasilci v tem trenutku delajo vse, da ne bi požar prešel ceste na Trstelj, branijo pa tudi objekt v bližini Opatjega sela.

"Bili smo na več požariščih. Nevarnost obstaja tudi zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev," je povedal Šarec.

Danes je delec ubojnega sredstva, ki je eksplodiral zaradi toplote, priletel proti gasilcem, ki so bili v bližini, vendar se k sreči ni nikomur nič zgodilo.

"Problem je v tem, da zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev gasilske enote ne morejo prodirati v notranjost požara, pač pa lahko samo branijo robove. Zato se gašenje intenzivno vrši tudi iz zraka," je povedal minister.

Pri gašenju danes pomagata dva slovenska helikopterja in slovensko vojaško letalo, na pomoč pa so prišli helikopterji iz Slovaške, Avstrije ter dva iz Srbije, medtem ko dva iz Madžarske še pričakujejo. Informacije o tem, ali lahko danes ponovno priskoči na pomoč letalo za gašenje kanader iz katere od sosednjih držav, pa ni imel.

"Ogenj se res bliskovito širi in potrebni so skrajni napori, da enote na terenu obvladujejo požarišče," je povedal minister. Gasilske enote so razdeljene ob celotni črti požara in so tudi danes iz vse Slovenije.

Policija preverja sum, da so požari podtaknjeni

Direktor Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar je pred dvema dnevoma v izjavi povedal, da glede na nekatere informacije in sume o pojavljanju sumljivih oseb na požariščih preverjajo vsak sum in se odzovejo na vsako informacijo občanov glede namernega podtikanja požarov.

Pri tem sodelujejo tudi z italijanskimi varnostnimi organi. Vendar je po njegovih besedah o vzrokih požarov še prezgodaj govoriti. Ko bodo požarišča to dovoljevala, bodo na vseh požariščih opravili temeljite oglede.

Tragičen dogodek pretresel policijo: V Italiji na požarišču umrla pripadnica civilne zaščite

Tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je v četrtkovi izjavi izpostavil čudne okoliščine ob pojavu kar nekaj nepredvidljivih požarov, za katere je po njegovih besedah težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega.

Noč je bila stresna in naporna

Zadnja noč težka je bila za gasilce, je povedal vodja nočne intervencije Stanko Močnik. Pojasnil je, da je gorelo na več lokacijah, pojavljala pa so se še nova žarišča.

Ob velikih naporih so požarišča vendarle uspeli ohraniti pod nadzorom. Najhuje je bilo na Cerju nad Mirnom in proti Trstelju. Ogromno je tudi dima, ki dodatno otežuje delo, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite.

Po besedah Močnika, ki je bil v vlogi nočnega vodje intervencije že četrto noč zapored, je bilo ponoči izjemno naporno in stresno. Že od večera je gorelo na več lokacijah, pojavljala so se nova žarišča. Potrebnih je bilo veliko premikov enot, saj je obseg ogroženega območja ogromen.

A kar je najpomembneje - požarišča so pod nadzorom, je prvo jutranje poročilo sklenil Močnik, sicer tudi poveljnik severno-primorske gasilske regije.

Andrej Petelinšek

Prebivalci ogroženih območij so gasilcem in ostalim službam sistema za zaščito in reševanje, ki sodelujejo v gašenju doslej največjega požara v zgodovini Slovenije, zelo hvaležni.

To jim sporočajo na različne načine. V središču Mirna je tako več velikih napisov Hvala, ob cestah, po katerih se z izmen vračajo kolone gasilskih vozil iz celotne države, pa ljudje stojijo, jim mahajo in ploskajo, so sporočili iz regijskega centra.

Andrej Petelinšek

Golob: Gasilci bodo dobili finančno nadomestilo

Premier Robert Golob pa je v četrtek v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija napovedal, da bo vlada za prostovoljne gasilce, ki so v času takšnih intervencij v resnici na dopustu, uredili finančno nadomestilo. Za jesen pa je napovedal spremembe zakona o gasilstvu, "s katerim želimo to točko urediti enkrat za zmeraj".

Prav tako namerava vlada z interventnim zakonom nadomestiti škodo, nastalo v požaru, je napovedal in dodal, da to velja predvsem za občino Miren - Kostanjevica, ki je zelo prizadeta. "Njim bomo morali posebej priskočiti na pomoč," je poudaril. Prav tako bo po njegovih besedah država prevzela stroške, ki jih ima omenjena občina z vzdrževanjem požarnega varstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta