(FOTO) Pred OŠ Prebold so se zbrali podporniki ravnatelja, ki ne bi preverjal pogoja PCT pri zaposlenih. Kaj bo odločil svet šole?

Asja Lednik
25.08.2021 18:30
Po tistem, ko je v javnosti zaokrožilo marčevsko pismo ravnatelja Osnovne šole Prebold, je slednji konec prejšnjega tedna naredil še korak dlje, ko je zaposlene in svet zavoda obvestil, da ne bo preverjal, ali zaposleni in starši otrok izpolnjujejo pogoj PCT. Inšpektorji že dvakrat predlagali njegovo razrešitev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podporniki ravnatelja zbrani pred šolo v Preboldu. 
Gordana Possnig

Na družbenih omrežjih je pred dnevi zaokrožilo pismo ravnatelja Osnovne šole Prebold Petra Žureja iz marca letos, v katerem je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v imenu zaposlenih med drugim prosil za znanstvene dokaze o virusih kot povzročiteljih bolezni, študije o varnosti in učinkovitosti povečane rabe razkužil, mask in drugih ukrepov, študije o zanesljivosti testiranj s PCR-testi in študije o učinkovitosti cepljenja. 

N1 je poročal, da je šolski inšpektorat svetu zavoda Osnovne šole Prebold že dvakrat predlagal razrešitev Žureja. Ugotovitve inšpektorjev še niso znane, saj jih do zaključka postopka ne morejo razkriti. "Ravnatelja je inšpektorjem prijavil sindikat, je potrdil Marjan Plavčak, predstavnik sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ) na šoli. To je storil, ker se ravnatelj noče testirati, lani pa na začetku epidemije tudi maske ni želel nositi," so poročali na N1. 

Naredil še korak dlje

Plavčak naj bi bil razočaran, ker je inšpektorat odločitev o razrešitvi preložil na svet šole, a na inšpektoratu pravijo, da drugače ne gre.“Razmisliti je treba o primernosti ravnateljevega dela. Upam, da bo ravnatelj dovolj razumen, da se bodo lahko stvari začele premikati v pravo smer," je še rekel Plavčak.

Svet šole se je sestal danes popoldne, prišel je tudi ravnatelj Žurej, pred OŠ Prebold pa se je ob tem zbralo okoli 200 domačinov - v podporo ravnatelju. Protest je spremljala tudi policija. Ravnatelj se je zbranim ob prihodu zahvalil za podporo in dodal, da si želi podpore članov sveta zavoda. 

Protestni shod pred šolo.
Gordana Possnig
Policija spremlja shod pred šolo.
Gordana Possnig
Ravnatelj OŠ Prebold pred sejo sveta šole. 
Gordana Possnig

Predsednik sveta šole Marjan Golavšek je povedal, da bodo na seji razpravljali o ravnateljevem delu, ne  bodo pa odločali o njegovi razrešitvi, kot piše v medijih. 

Predsednik sveta OŠ Prebold Marjan Golavšek pred sejo.
Gordana Possnig
Podporniki ravnatelja Petra Žureja pred sejo sveta šole.
Gordana Possnig

Žurejeva stališča precej priljubljena tudi med učitelji

Po tistem, ko je v javnosti zaokrožilo marčevsko pismo, je po poročanju N1 konec prejšnjega tedna Žurej naredil še korak dlje, ko je zaposlene in svet zavoda obvestil, da ne bo preverjal, ali zaposleni in starši otrok izpolnjujejo pogoj PCT. Pravi, da “vse kaže, da zakonskih pogojev za izvajanja preverjanja PCT v vrtcu in šoli ni". Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je sicer zahtevala ustavno presojo odlokov, ki predvidevajo obvezno preverjanje pogoja PCT in obvezno uporabo aplikacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vsaj do odločitve ustavnega sodišča pa odloki veljajo.

"Sankcioniranje kršitev odlokov je sicer v pristojnosti zdravstvenih inšpektorjev, ki so v času epidemije koronavirusa na osnovni šoli Prebold izvedli že tri nadzore. V enem od treh postopkov so izrekli tudi globo v višini 400 evrov. Ker postopki še niso zaključeni, na inšpektoratu podrobnejših informacij ne dajejo. Iz istega razloga je prošnjo za komentar zavrnil Žurej," je še poročal N1.

Do Žurejevih stališč je bil kritičen tudi predsednik društva ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan. “Seveda ima pravico izražati svoja mnenja, da piše take dopise z glavo šole, je pa preveč,” je dejal za N1. Žurejeva stališča naj bi bila precej priljubljena tudi med učitelji. Ti na posameznih šolah kažejo njegove dopise ravnateljem kot zgled, kako se je treba postaviti proti vladi.

In kot rečeno, svet šole tudi danes nima namena razrešiti ravnatelja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta