(FOTO) Predčasne volitve: "Prišel sem, ker se bojim, da bi zbolel"

Ana Lah Ana Lah
19.04.2022 16:24

Nekateri volivci na volišču Maribor 4 so na predčasne volitve prišli, ker se bojijo, da bi ob morebitni okužbi ostali brez volilne pravice, nekateri imajo v nedeljo opravke. Vsem pa se zdi udeležba na volitvah pomembna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do četrtka lahko volivci med 7. in 19. uro predčasno oddajo svoj glas na volitvah v državni zbor.
Andrej Petelinšek

Še jutri in v četrtek lahko volivci med 7. in 19. uro predčasno oddajo svoj glas na volitvah v državni zbor. Volijo lahko na 96 voliščih po vsej državi, v mariborskem okraju jih je sedem. Danes smo se odpravili na volišče Maribor 4 v Grajski ulici, kjer je bilo v času našega obiska precej živahno. "Razlika med predčasnimi volitvami in nedeljo je v tem, da danes stojimo, v nedeljo pa sedimo," je z nasmeškom povedala Marta Novak iz volilne komisije. Gneča je že cel dan, je še dejala in dodala, da med volivci po pregledu statistike, ki jo mora komisija sproti beležiti, občutno prevladuje starejša generacija, zelo malo je mladih. Komisija zapečatene glasovnice vsak dan dostavi na občino, kjer počakajo do nedelje.

Borut Pahor: "Vsak naš glas je neprecenljiv gradnik demokracije." 
Robert Balen

Minimum, ki ga naredimo za državo

"Vedno volim predčasno, ker se že prej odločim, komu bom dala svoj glas. Svojo dolžnost želim opraviti čim prej. Pomembno je, da se sliši naš glas, da povemo svoje," reče starejša gospa med iskanjem vabila. "Sedaj pa moram pogledati, ali sem sploh na pravem volišču," prekine pogovor in nekaj trenutkov pozneje ugotovi, da bi morala voliti v Kamnici, zato odide. Je pogosto, da ljudje pridejo na napačno volišče, vprašamo Marto Novak. Odgovori, da je vedno nekaj takšnih primerov. "Če pridejo z listkom ali pa vsaj vedo, kje je njihovo volišče v nedeljo, jih hitreje najdemo na sezamu," razloži.

Andrej Petelinšek

"V nedeljo imam opravke, na predčasne volitve nisem prišel prvič. Kar se dogaja v naši državi, je sramotno, tukaj ni samo problem ene stranke, to ne sodi v Evropo," je dejal starejši volivec. Tudi volivka Polona ima v nedeljo opravke: "Nisem prepričana, kdaj bom nazaj, in ker ne maram stresa, sem prišla danes. Sama bi uvedla obvezne volitve, ki bi bile na delovni dan, saj se mi zdijo volitve minimum, ki ga moramo narediti za svojo državo. Da dvignemo rit in obkrožimo. Upam, da bo prišlo do pozitivnih sprememb, ni mi všeč, kaj se dogaja."

Andrej Petelinšek

Tako pomembno, da je prišel prej

"Danes sem prišel zato, ker se bojim, da bi do nedelje zbolel. Letos so volitve še posebej pomembne, saj je čas za spremembe," je dejal gospod srednjih let, gospa, ki je prišla z njim, je prikimala. Na predčasno glasovanje sta prišla prvič, smo še izvedeli. Starejši par, Renata in Jože, se ga je udeležil že v preteklosti. Ne vesta, kje bosta v nedeljo, a pomembno se jima zdi, da ljudje pokažejo svoj glas in se odločijo, kdo bo zanje odločal naslednja štiri leta. Moški v poznih tridesetih bo v nedeljo v tujini, prišel je, ker si želi sprememb. Volitev se redno udeležuje.

Andrej Petelinšek

V času našega obiska se je na volišču pojavila tudi ena izmed mariborskih kandidatk Gibanja Svoboda, a s seboj ni imela dokumentov, zato je odšla in dejala, da bo prišla pozneje.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta