(FOTO) Razprava izpolnila Pahorjeva pričakovanja, pogovor je bil po Janševi oceni koristen, "težje rečem, da uspešen", Fajonova predlagala volitve

STA, A.L., Ž.V.
24.02.2021 14:04
Politična in strokovna javnost bosta na posvetu v prvi polovici marca iskali skupna temeljna stališča glede izhodne strategije, ki zadeva epidemijo covida-19 in uspešno prestrukturiranje najbolj aktualnih potreb v javnem zdravstvenem sistemu, je po današnjem srečanju s predsedniki parlamentarnih strank napovedal predsednik republike Borut Pahor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Za pripravo srečanja sta zadolžena s premierjem Janezom Janšo, s srečanjem na Brdu pri Kranju pa po Pahorjevih besedah ne smejo odlašati. Na posvet bodo povabljeni vsi predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin ter strokovna javnost. Pahor je sicer prepričan, da lahko Slovenija uspešno zaključi epidemijo covida-19.

V splošnem je bil predsednik države zadovoljen z današnjim srečanjem s predsedniki parlamentarnih strank, je povedal. Glede na "zastrupljenost političnega ozračja" je bila razprava po njegovi oceni na visoki ravni politične kulture, vključujoča in spoštljiva, ne glede na to, da je bila na trenutke zelo polemična. "Žal mi je, da dve stranki nista prišli, vendar njuno odločitev spoštujem," je povedal o neudeležbi predsednika LMŠ Marjana Šarca in koordinatorja Levice Luke Mesca. Po njegovi oceni to samo potrjuje, da dialog med strankami ni več tako samoumeven, kot je bil nekdaj. Priča smo razhajanju političnih duhov in znakom razkola, ki jih je po Pahorjevih besedah treba jemati skrajno resno in se potruditi, da se ne bi poglabljali.

Robert Balen

Kot je Pahor povzel, je bilo na srečanju z vseh strani slišati, da sta zaupanje in sodelovanje dvosmerna cesta. "Ni mogoče samo od drugih pričakovati, da ti bodo zaupali in razumeli tvoja stališča. Tudi ti se moraš biti pripravljen potruditi zaupati in sodelovati s tistim, ki ima drugačna politična stališča in razmišlja drugače. To je bistvo političnega dialoga in sodelovanja," je še poudaril Pahor.

"Pogovor, ki se je pravkar odvil, je bil koristen, težje pa rečem, da je bil tudi uspešen. Vendar pa pogovor nikoli ne škodi. Žal je trajalo dolgo časa, da je prišlo vsaj do okrnjenega srečanja predsednikov in predsednic parlamentarnih strank. Za nami je skorajo eno leto mandata te vlade in te vladne koalicije," je povedal Janša in dodal, da so šele zdaj nastopili pogoji za nek dialog. Stranke opozicije je znova povabil, da še enkrat pretehtajo koalicijsko vabilo k sodelovanju. 

Robert Balen

Na mizi v pogovoru so bile tudi zamisli o predčasnih volitvah. "Vse sodelujoče za mizo sem pozvala, da bi bila najboljša pot iz situacije pot v predčasne volitve. Govorili smo o tej možnosti, zavedam se, da je ta možnost izključno v rokah predsednika vlade. Naklonjenosti predlogu ni, verjamem pa, da bi bil to izhod za nek reset v državi, za neko novo vzpostavitev zaupanja tudi ljudi v obvladovanje epidemije, razvojno prihodnost Slovenije in normalnost," je povedala predsednica SD Tanja Fajon

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta