(FOTO) Slovenka leta je Ana Petrič

DR
24.02.2024 21:20

Revija Jana je nocoj v Cankarjevem domu razglasila Slovenko leta 2023 po glasovih bralk in bralcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Petrič 
Sašo Švigelj

Zmagovalka Ana Petrič je direktorica Centra starejših Notranje Gorice, že devetnajsto leto s svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva. Bori se za pravice starejših, za višje normative in boljše pogoje dela zaposlenih v domovih. Eden njenih odmevnejših projektov je prvi vrtec v Centru starejših, jeseni načrtujejo tudi prvo medgeneracijsko glasbeno šolo. Najnovejša ideja Slovenke leta pa je željomobil, ki bo starostnike s svojci odpeljal na morje, v rojstno vas, gore ...

"Želim si biti glas vseh starejših in tistih, ki delajo z njimi. Težava naše družbe je, da starejše potiskamo na njen rob. Ne zavedamo se, da bomo že jutri na tem mestu mi. Zato moramo težave začeti reševati zdaj," poudarja Slovenka leta. 

Nominiranke je sprejela predsednica republike Nataša Pirc Musar. 
Sašo Švigelj

Kipec, ki je delo kiparke Ljubice Ratkajec Kočica, sta Ani Petrič podelila direktor medijev družbe Salomon Dejan Zver in odgovorna urednica Jane Melita Berzelak. Slavnostna govornica je bila humanitarka Anita Ogulin, ki jo je uredništvo Jane presenetilo s posebnim kipcem častne Slovenke za vse čase.

Finalistke za naslov Slovenka leta so bile še Masayah, Marjanca Jemec Božič, Ivana Djilas, Romana Lesjak, Maja Plaz, Jožica Frigelj, Tanja Bagar, Marija Vegelj Pirc, Karmen W. Švegl in Mateja Zver.

Letošnje glasovanje za enajst nominirank je bilo izjemno po rekordnem številu glasov. Še nikoli ni toliko ljudi pomagalo izbirati Slovenke leta, so se pohvalili podeljevalci. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta