(FOTO) Sodelavci informativnega programa Televizije Slovenija še nikoli tako enotni: "Mi nismo radio Erevan"

S. M.
25.11.2021 11:48

Sodelavci informativnega programa javne televizije v komunikaciji z vodstvom javnega zavoda, ko so opozorili na negativne posledice programsko-produkcijskega načrta (PPN) na informiranost javnosti, niso dosegli sprememb. Široko podporo so jim izrazili ostali zaposleni na RTV, cehovski kolegi, strokovna javnost ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Voditelj Odmevov Igor Bergant. 

Robert Balen

"Zbrali smo se zato, da vam sporočimo, da se navkljub srečanjem z generalnim direktorjem RTV Slovenija ter vršilcem dolžnosti direktorja televizije predlog programsko-produkcijskega načrta za prihodno leto v delu, ki se navazuje na program televizije, ni bistveno spremenil," je na novinarski konferenci v imenu informativnega programa TV Slovenija dejal voditelj Odmevov Igor E. Bergant. Izpostavil je, da PPN po strokovnem mnenju kolektiva informativnega programa škodi programu, poleg tega pa je nedovršen in ga bo kadrovsko težko izvrševati.

Robert Balen

Predlog načrta po mnenju informativnega programa ne rešuje v zadnjem obdobju večkrat izpostavljenega problema nizke gledanosti javne televizije. "Kriterij gledanosti ni in ne sme biti edini kriterij, pa tudi ne glavni," je še dejal. Sprememb se v informativnem programu ne bojijo in so vodstvu RTVS pripravljeni ponuditi roko pri reševanju finančnih težav, težav kadrovske podhranjenosti in izboljšanju programskih vsebin, je dejal. 

V svojem govoru je izpostavil ukinjanje edine oddaje o zunanji politiki na slovenskih televizijah, torej Globusa. Vodstvo televizije je sicer pojasnilo, da oddaje ne ukinjajo, temveč jo le selijo v vsakodnevno poročanje na drugi program. "Razlaga je zelo zgovorna in spominja na neke druge čase in nek drug prostor. Mi si pa tja ne želimo. Mi nismo radio Erevan. Pri čemer se opravičujem kolegom iz Armenije," je dejal. Programske svetnice in svetnike so v informativnem programu pozvali, da zavrnejo obstoječ predlog PPN. 

V. d. odgovorne urednice informativnega programa Manica Janežič Amboržič in sodelavci informativnega programa. 

Robert Balen

"Predlagatelji celo izrecno govorijo o eksperimentu. Menimo, da čas, ko ima RTV Slovenija zaradi različnih vzrokov, notranjih in zunanjih, finančne težave, ki bodo po napovedih še večje, ni primeren za eksperimentiranje, pač pa za osredotočenje na to, kar imamo in kar znamo v doslej prepoznavnem obsegu. Ker se teh težav zavedamo, seveda vsem iskreno ponujamo roko sodelovanja. Ne gre za posameznike, ne gre za politiko, v bistvu ne gre niti za problem v komunikaciji. Gre za nepremišljen, v delu nestrokoven in izhajajoč iz obstoječega kadrovskega in produkcijskega stanja neusklajen načrt," je dodal.

Robert Balen

"V informativnem programu glede PPN še nikoli nismo bili tako enotni in odločni, hkrati pa tudi veseli podpore ostalih kolegov RTV Slovenija in širše javnosti," je dejal Bergant. Spomnil je tudi, da se zaradi nestrinjanja s PPN ni nikoli zgodilo, da bi na televiziji odstopili vsi uredniki uredništev. Podporo je izreklo več kot 230 drugih zaposlenih na RTV. Kot je dejal, so podporo izrecno izrekli zaposleni v uredništvu slovenskega programa TV Koper-Capodistria, svet delavcev RTV Slovenija, aktiv novinarjev Radia Maribor, kolektiv informativnega programa Regionalnega centra Maribor, koordinacija novinarskih sindikatov na RTV Slovenija, strokovna javnost, posamezniki iz civilne javnosti, 97 diplomatov in strokovnjakov za mednarodne odnose, Društvo novinarjev Slovenije, raziskovalci Slovenske akademije znanosti in umetnosti, senat Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Skupnost slovenskih občin, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, sindikat hrvaških novinarjev, Umanotera - slovenska organizacija za trajnostni razvoj, Sindikat novinarjev Slovenije, Katedra za novinarstvo in Katedra za medijske in komunikacijske študije, Center za raziskovanje družbenega komuniciranja, Zveza potrošnikov Slovenije in drugi.

PPN bo javnost prikrajšal kakovostnih vsebin

Krčenje informativnega programa in selitev na drugi spored slabi vlogo in poslanstvo javne RTV, novinarsko ekipo pa pomika na obrobje relevantnosti v slovenski družbi, je učinek sprememb nakazala v. d. odgovorne urednice informativnega programa Manice Janežič Ambrožič. Krajšanje in selitev oddaj bo prikrajšala javnost za kakovostne, specializirane vsebine in informacije o dogajanju doma in na tujem, je dejala. Opozorila je, da so spremembe nujne, vendar jih je treba kadrovsko in finančno uskladiti.

"Ne znam si predstavljati super volilnega leta na drugem sporedu naše televizije, volilnega večera na drugem sporedu, Utripa, Zrcala tedna na drugem sporedu. Naše gledalke in gledalci so navajeni, da te vsebine spremljate na našem prvem sporedu, in to so oddaje z visoko gledanostjo. Zakaj se ob sobotah ukinja Dnevnikov izbor, kjer lahko novinarji dnevno dogajanje analitično nadgradijo? Zakaj se ob nedeljah ukinja Politično  s Tanjo Gobec, oddaja z visoko gledanostjo in odmevnostjo. In nenazadnje, zakaj se ukinja Globus: edina oddaja slovenskih televizij o zunanji politiki?" se je spraševala.

Robert Balen

Petra Bezjak, predsednica sveta delavcev, je izrazila polno podporo sodelavcem v informativnem programu in vodstvo pozvala k uslišanju njihovih opozoril. 

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta