(FOTO) Trgovci pojasnjujejo, zakaj so se limone tako podražile. Bomo v prihodnje jedli manj pomaranč?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
20.09.2024 11:50

Za kilogram limon je ponekod treba odšteti več kot tri evre, o podobnih cenah poročajo tudi iz Hrvaške. A že kmalu naj bi se to spremenilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cena za kilogram limon v Mercatorju 
Večer

"Kaj se dogaja z limonami? Na tržnicah in trgovskih policah jih skoraj ni mogoče dobiti, še tisto malo, kar jih je, pa je uvoženo iz tujine in drago," je v začetku tega tedna pisal hrvaški portal Dnevnik.hr. Opozarjajo, da domačih limon praktični ni, večina jih pride iz Turčije, Španije in Argentine.

Da so tudi pri nas cene limon ob koncu poletja precej visoke, nas je opozoril bralec. V začetku tedna je bilo v Mercatorju za kilogram tega sadja treba odšteti 3,49 evra, enako tudi v Sparu. Iz Jagra so sporočili, da kilogram limon pri njih stane 2,99 evra, prav toliko tudi v Hoferju.

Zakaj so cene limon bistveno višje? In zakaj so se sploh tako podražile? Trgovci imajo odgovor, nekateri med njimi pa že zagotavljajo, da bo kmalu vse drugače.

V trgovini Jager pojasnjujejo, da v poletnih mesecih prihajajo limone iz Južne Afrike in Južne Amerike, in hkrati potrjujejo, da so se v zadnjem mesecu podražile. Kot razlog navajajo pozebo v Argentini, zaradi česar limone v Evropo niso več prihajale, na razpolago so tako bile le še tiste iz Južne Afrike. "Zaradi manjših razpoložljivih količin so se cene zvišale. V naslednjih tednih se začne nova sezona limon v Turčiji in Španiji, kar, predvidevamo, bo vplivalo na znižanje njihovih cen," pojasnjujejo.

Nasad limon na Cipru
Profimedia

V Hoferju so za Večer povedali, da se sezona evropskih citrusov še ni začela, zato so za zdaj v ponudbi predvsem citrusi iz Južne Afrike, Urugvaja in drugih držav, kjer je tovrstno sadje še na voljo. "V tem prehodnem obdobju, ko se v Južni Afriki in Južni Ameriki sezona citrusov končuje, in preden so na voljo citrusi iz Evrope, so cene vedno nekoliko višje, saj gre za zadnje zaloge," povedo in še dodajo, da so bile denimo količine pomaranč letos za kar 17 odstotkov manjše kot v letu 2023, "kar je najmanjša količina v zadnjih 14 letih, dobavitelji pa napovedujejo manjše količine tudi v Evropi".

Sicer pa so cene citrusov v Hoferjevih trgovinah v večinoma enake ali nižje kot lani, pravijo. "Prodajne cene se dvignejo, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno."

Slovenija nikoli ne bo velik proizvajalec citrusov

Da cene izdelkov nihajo glede na sezono, vremenske razmere in proizvodne stroške, pa pojasnjujejo v Tušu. "To še posebej velja za sadje in zelenjavo, saj se ob slabših letinah, na primer zaradi suše, poplav ali drugih neugodnih vremenskih razmer, povišajo cene." V primeru limon je cena višja zaradi slabše letine v Južni Afriki in Argentini, od koder jih uvažajo v poletnih mesecih, pravijo v Tušu in napovedujejo, da se predvidoma v oktobru, ko bodo na voljo limone iz Španije in Turčije, pričakuje stabilizacija razmer na nabavnem trgu.

Tudi v Sparovih trgovinah so se v zadnjem tednu zaradi pomanjkanja surovine cene limon dvignile. "To se običajno zgodi konec poletja, ko se končuje sezona čezoceanskih limon. Če je na trgu višek limon, borzna cena pade, če gre za primanjkljaj, pa ta naraste. Letos se je zgodil primanjkljaj. Že naslednji teden se začne sezona limon v Španiji, Grčiji in Turčiji in načeloma lahko pričakujemo padec cen," so pojasnili.

Cena za kilogram limon v Sparu
Večer

V Mercatorju so za Večer povedali, da lahko v letošnji sezoni citrusov, še posebej pa to velja za limone, zaznamo "visoke rasti cen na nabavnem trgu in hkratno zmanjšanje količin. Posledično rastejo tudi maloprodajne cene, ker visokih sprememb nabavnih cen ne moremo preprečevati z zmanjšanjem stroškov ali z razlikami v ceni. Po naših informacijah je enak trend lahko zaslediti na vseh evropskih trgih. Seveda pa je jasno, da Slovenija nikoli ne bo velik proizvajalec citrusov."

Poreklo limon je v Lidlovih trgovinah odvisno od različnih dejavnikov, denimo vremenskih razmer in sezone, kar vpliva tudi na prodajno ceno, ki se lahko spreminja. Kot dodajajo, se vselej prilagajajo tržnim razmeram in tudi v tem primeru ravnajo enako. "V tem kontekstu so se cene limon tudi pri nas nekoliko povišale, ne glede na to pa prodaja ni upadla." Cene večine ostalih citrusov ostajajo primerljive z lanskimi, izjema so pomaranče, pri katerih občutijo dvig nabavnih cen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta