(FOTO) Že v začetku sezone skladišča pretežno prazna, cene koles so se dvignile v nebo

Gregor Grosman Gregor Grosman
08.06.2021 06:00
Še nikoli ni bilo toliko povpraševanja, pravijo trgovci, a nimajo koles, ki bi jih lahko ponudili kupcem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sergej Kaučevič, Bike Center Maribor: "Trgovci zdaj prodajamo, kar dobimo"
Andrej Petelinšek

Ljudje so se v času pandemije novega koronavirusa začeli več gibati, kolesarjenje je priljubljeno kot še nikoli doslej, ugotavljajo prodajalci in distributerji koles tudi ob začetku letošnje sezone. A če so lani še lahko kupcem koles ponudili možnost izbire, so nam letos skoraj vsi, ki smo jih poklicali, potrdili, da so v tem času zaloge zelo omejene. Vlada predvsem pomanjkanje koles za otroke in mladino, razprodana so treking in gorska kolesa, ne zgolj najcenejša, tudi pri električnih modelih ne bo velike izbire, če sploh. Prodajalci zato kupcem svetujejo, da so prilagodljivi, in če najdejo kolo, ki morda ni čisto takšno, kot ga iščejo, a ga ima trgovec v zalogi in je dovolj blizu pričakovanjem, naj ga kupijo. V nasprotnem primeru jim ostane le naročilo želenega modela in stiskanje pesti, da bo prispel pred naslednjo sezono.

Večer

Prodajamo, kar dobimo

Razlogov za takšno stanje je več, večinoma so povezani s covidom-19, meni Sergej Kaučevič iz Bike Centra Maribor in doda, da je težava tudi pri proizvajalcih v Aziji, ker se soočajo z bistveno povečanim povpraševanjem in več naročili, po drugi strani pa proizvodnjo omejuje pomanjkanje surovin. Ko povpraševanje presega ponudbo, se cene dvignejo, svoje so k temu prispevale tudi težave z dobavo. "Kolesa, ki naj bi prišla februarja, bodo dobavljena šele v oktobru ali novembru, če sploh bodo." Kot največjo težavo Kaučevič izpostavi, da ima največji proizvajalec komponent, japonski Shimano, ki ima več tovarn po vsem svetu in njegovi deli sestavljajo 80-odstotkov koles, velike zaostanke.

Težave se kažejo že tudi v servisu, saj primanjkuje delov za kolesa, denimo pnevmatik in verig.
Andrej Petelinšek

Z velikimi zamudami prihajajo k nam vsa kolesa. Pomemben dejavnik pri dobavi je bila tudi blokada Sueškega prekopa zaradi nesreče tovorne ladje Ever Given. "Cene kontejnerskih prevozov zelo vplivajo na končno ceno izdelka. Te so zdaj desetkrat višje, če jih primerjamo z istim obdobjem lani," tako Kaučevič. Dogaja se absurd, je obupan trgovec, ki je v tej panogi že skoraj 20 let: "Ob zgodovinskem povpraševanju po kolesih - še nikoli ga ni bilo toliko več od ponudbe - prodajalci nimajo koles. Tudi če bodo kolesa prišla pred zimo, pred božičem, se bojim, da vsi trgovci ne bodo preživeli leta." Težave se kažejo že tudi v servisu, saj primanjkuje delov, denimo pnevmatik. "Če danes tovarna, ki izdeluje kolesa, pri proizvajalcu naroči verigo, je čakalna doba zanjo dve leti." A nobena izmed tovarn naj ne bi razmišljala o gradnji novih obratov, proizvodnjo povečujejo znotraj obstoječih kapacitet. "Trgovci tako prodajamo, kar dobimo."

V Bike Centru kolesa še imajo, jim pa manjka gorskih koles do tisoč evrov, po katerih kupci najbolj povprašujejo. "Relativno dobro smo založeni z otroškimi in treking kolesi, z BMX-kolesi pa boljše kot kadarkoli. Ostali segmenti so precej podhranjeni."

Izpad cele sezone

V mladinskem in treking programu je pomanjkanje koles veliko, nam je povedal Matjaž Tomažič iz Kolesarskega centra Bauer v Ljubljani. "Tu pa tam se še najde kakšno kolo, ampak zelo malo jih je. Kakšno gorsko kolo bi še našli, mladinski program od desetega do trinajstega leta pa je zelo podhranjen. Enako je s treking kolesi." Da se zaradi covida približno 20 odstotkov več ljudi odloča za kolesarjenje, opažajo v podjetju, teh 20 odstotkov več povpraševanja pa povzroča zamude v proizvodnji, ki tega ni mogla načrtovati in se tako hitro odzvati. Tomažič napoveduje, da bo trajalo vsaj dve leti, da se bodo razmere na trgu kolikor toliko normalizirale. "Vse se je podražilo. Dražji so prevoz in surovine, - aluminij. Če je stal transport kontejnerja 1500 evrov, je zdaj med 7000 in 8000 evrov." Kolesa se dražijo kar med sezono, od sedem do petnajst odstotkov so že sedaj višje cene, nekateri proizvajalci jih sploh nočejo fiksno določiti, saj se zavedajo, da bodo šle še navzgor, doda sogovornik.

Tomažič kupcem svetuje, naj se čim prej odpravijo na lov za kolesom in naj bodo bolj prilagodljivi. "Če kolo še kje najdejo, naj ga kupijo. Cene bodo v vsakem primeru šle gor." Letos tako ni časa za scenarij, ko bi se dolgo odločali in primerjali cene med trgovinami. Treba se je hitro odločiti, saj kolo danes je, jutri pa ga ni več, razlaga strokovnjak. "Včasih si rekel, grem v deset trgovin in bom primerjal cene, letos tega ni." Kot pozitivno za trgovce ocenjuje, da ni barantanja in popustov, pomanjkanje zaradi zamud pa bo vsaj do septembra, ko pričakujejo dobavo nove zaloge. Kakšna kolesa bodo prišla, pa še ne morejo napovedati. "Zdaj bo vsaj dva meseca luknja. Skladišča so prazna. Pozimi bomo imeli zalogo," zaključi Tomažič, ki poln optimizma upa, da bodo sezono 2023 lahko začeli, kot je bilo včasih.

Bodite pripravljeni skleniti kompromis

Zelo podobno nam situacijo opiše direktor podjetja Enim Boris Plej. "Za blagovno znamko Corratec, ki jo zastopamo, smo že lani v začetku jeseni razprodali kompletno količino koles za leto 2021. Trenutno je še razpoložljivih nekaj modelov za prednaročilo za 2022, sicer pa je tudi to že razprodano," navede. "Zamude pri dobavah so izredno velike, saj proizvajalci komponent - menjalnikov, tudi električnih pogonov - ne morejo slediti povpraševanju. To tudi omejuje količine pri posameznem proizvajalcu."

Plej je presenečen nad dvigom cen koles med letom, pripisuje pa ga rasti cene železa na svetovnem trgu. Še pred dobrim letom dni, ko se je pri nas pojavil koronavirus, so bili v krču in niso vedeli, ali bodo kolesa ljudje sploh kupovali ali bo zaloga ostala. "Pokazalo se je, da je bilo povpraševanje, ne samo po kolesih, ampak po celem segmentu športnih artiklov, izredno veliko. Ljudje so denar, ki ga sicer namenijo za počitnice, enostavno preusmerili v nakup dobrin za rekreacijo oziroma aktivno preživljanje prostega časa." A da bo stanje kdaj takšno, kot je v tem času, je bilo nemogoče predvideti. "Če kupec želi kolo, ki ga trgovec nima v zalogi, skoraj ni verjetno, da ga bo letos dobil," komentira sogovornik. Kolesarjenja željnim zato svetuje, da sklenejo kompromis in kupijo kolo, ki je morda druge barve ali po tehničnih lastnostih primerljivo s tistim, ki si ga želijo.

Vreme ima manjši vpliv

Simon Draganič, vodja marketinga pri Hervisu, navaja, da imajo v trgovinah koles dovolj in da lahko pri njih vsak kupec vselej najde pravi model zase. Na vprašanje, ali so letos opazili kaj večje povpraševanje kot prejšnja leta, odgovarja, da se povečano povpraševanje nadaljuje vse od lanskega marca. "Takrat se je s prvim zaprtjem rast začela in z manjšimi pavzami traja še danes," tako Draganič. Vrhunec prodaje beležijo spomladi in se nadaljuje čez poletje, odvisno od vremena pa se lahko zavleče tudi pozno v jesen. Vreme ima sicer po ​Draganičevih besedah letos na prodajo manjši vpliv kot sicer. "Zaradi specifike restriktivnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije smo bili ljudje bolj ali manj vezani na bližnjo okolico doma, nismo potovali, dopustovali, še bolj nam je postalo jasno, kako zelo je dobra fizična pripravljenost pomembna v boju proti tovrstnim epidemijam. Kar je seveda zelo pozitivno in to je zagotovo najbolj vplivalo tudi na porast povpraševanja in prodaje določenih športnih izdelkov, kot so denimo kolesa, tekaški in pohodni sortiment, vse za vadbo doma," pojasnjuje.

Rast zaznavajo praktično v vseh segmentih, "če bi moral izpostaviti enega, pa bi na prvo mesto nedvomno postavili električna kolesa. Najboljšo prodajo dosegajo kolesa srednjega cenovnega razreda, pri čemer povprečna cena prodanega kolesa počasi, a vztrajno raste."

Naročila za dve leti vnaprej

Četudi na njihovi spletni strani z velikimi črkami piše, da kolesa še imajo, vodja mariborskega centra Freestyle Jure Munda prizna, da prav veliko teh izdelkov nimajo. Koles v cenovnem razredu do tisoč evrov, torej modelov za široko potrošništvo, sploh ni že kakšne tri mesece, pravi. "Nekaj je še cestnih koles, vsega malo, ni več široke ponudbe. Kdor je z nakupom čakal, da bo muhasto aprilsko vreme mimo, je na žalost prepozen. Zdaj potrošniki kupijo, kar je v ponudbi, ne tega, kar si želijo, če hočejo kolesariti. Ali pa počakajo in upajo, da bo drugo leto boljše." Takšno stanje bo trajalo še kar nekaj časa, najmanj leto ali dve, napoveduje sogovornik, ki se boji, da do konca sezone verjetno ne bo več dobav koles. Pojasni še, da kolesa naročajo tudi do 600 dni vnaprej. "Očitno je povpraševanje preveliko. Pri kolesih so vsako leto novi modeli, to, kar se sedaj proizvaja, je že za prihodnje leto."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta