Pogačar in Roglič sta odlična promocija kolesarskega turizma

Športniki se vedno znova dokažejo kot največji ambasadorji Slovenije in to se odraža tudi v turizmu, ki vse bolj poudarja aktivne počitnice. Največji hit so kolesarske počitnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer
Tomaž Ambrožič
Dravska kolesarska pot povezuje 18 občin ob Dravi. 
Andrej Petelinšek

Z vsakim uspehom naših športnikov Slovenija pridobi več prepoznavnosti in s tem k nam privabi tudi številne turiste. Podoben učinek imajo športne prireditve, ki se odvijajo pri nas. Pri kolesarstvu se je zgodilo oboje - dva slovenska kolesarja sta v svetovnem vrhu, ob tem pa vse večji ugled pridobiva bližajoča se dirka Po Sloveniji.

"Promocija tega dogodka je zelo dobra. Ambasador je Tadej Pogačar in to je ključno in zelo pomembno. Učinki tega dogodka so tako še večji. To je izvrstna reklama, a je samo kamenček v mozaiku. Slovenija se je namreč že pred leti začela predstavljati kot destinacija za aktivne počitnice," razlaga Tomaž Ambrožič, direktor podjetja Sport Media Focus, kjer se ukvarjajo s projekti, povezanimi s športom, promocijo in trženjem športa in športnikov.

Večer

Kolesarstvo kot najboljša promocija

Na področju promocije aktivnih počitnic že nekaj časa potekajo aktivnosti. "Mi nikakor nismo lokacija za masovni turizem in poležavanje na plaži, lahko pa ponudimo veliko športnih dejavnosti," še razmišlja in tega se zavedajo tudi pri Slovenski turistični organizaciji (STO). Letos zato pri promocijskih aktivnostih sodeluje s kolesarjema Primožem Rogličem in Pogačarjem, turistični produkt aktivnega oddiha oziroma outdoor pa bo tudi dvoletna tematika promocijskih aktivnosti STO v letih 2022 in 2023.

Tomaž Ambrožič: "Boljše aktivnosti za promocijo turizma, kot je kolesarstvo, ni mogoče najti."

Trend tovrstnega turizma je še dodatno pospešila epidemija. Raziskave namreč kažejo, da bi turisti najraje potovali v bližnje, nemasovne ter trajnostne in varne destinacije, odgovarja STO. Po ponovni vzpostavitvi potovanj bo še posebej izražena želja po aktivnem preživljanju oddiha v naravi, kar raziskave izpostavljajo kot enega najbolj izrazitih trendov na področju potovanj za leto 2021. Hkrati gostje oddih v naravi zaznavajo kot varen, saj zaradi možnosti zagotavljanja varne fizične razdalje pomeni manj tveganj za okužbe. Približno petina Nizozemcev, Nemcev, Avstrijcev in Belgijcev, tako kaže raziskava Evropske potovalne komisije (ETC), bi se v naslednjih nekaj mesecih najverjetneje odločila za destinacijo, ki ponuja možnost preživljanja časa v naravi in na prostem.

Slovenija se je na zemljevid takih destinacij že uvrstila. Navajajo, da je velikega pomena tudi medijska pozornost, ki jo je STO izkoristila ob uspehu naših kolesarjev. "Tako je na primer članek 'Why Slovenia is a tour de force when it comes to cycling', ki ga je STO poslala najuglednejšim tujim medijem ob uspehih slovenskih kolesarjev na lanskem Tour de Franceu, dosegel več kot 400 objav s potencialnim skupnim dosegom več kot 1,64 milijarde bralcev." Ob posameznih uspehih pa beležijo tudi rast spletnih iskanj, ki vključujejo besedo Slovenija, in rast obiska portala Slovenia.info. Podatki o ogledu vsebin na temo kolesarjenja na slovenskem turističnem portalu Slovenia.info kažejo, da se je v obdobju od septembra 2019 do septembra 2020 obisk vsebin "najlepše kolesarske poti" povečal za več kot 300 odstotkov.

Bi lahko gostili tudi svetovno prvenstvo?

"Boljše aktivnosti za promocijo turizma, kot je kolesarstvo, sploh ni mogoče najti," je še prepričan Ambrožič. "Kolesarstvo je globalno zelo močen šport. Praktično povsod po svetu je prisotno in težko je najti še kak podoben šport. Tu namreč ni le dirka tisto, kar pritegne, pač pa tudi sama aktivnost kolesarjenje," še razmišlja Ambrožič in nadaljuje, da so o Sloveniji po svetu začeli govoriti kot o kolesarskem fenomenu. "Številni so se nato vprašali, zakaj imamo tako dobre kolesarje, in eden od odgovorov je bil, da imamo dobre razmere. To pa pritegne tudi številne rekreativne kolesarje."

Da je bilo za prepoznavnost Slovenije kot kolesarske destinacije ogromno narejeno, je še prepričan, a hkrati dodaja, da bi morali zdaj začeti razmišljati še bolj ambiciozno, in kot naslednji korak vidi organizacijo svetovnega prvenstva v kolesarstvu. "Slovenija bi se lahko v naslednjih petih do desetih letih potegovala za gostiteljstvo. To bi bila pika na i. V tem trenutku morda še nismo pripravljeni, a če bi začeli razmišljati zdaj, bi to lahko postal realen cilj," meni. "Kot organizatorji smo se že večkrat dokazali. Ob tem je treba dodati, da za kolesarstvo ne potrebuješ novih stadionov in dvoran. Urediti in obnoviti bi morali le nekatere ceste. Seveda mora država gostiteljica plačati še določen znesek, a končni učinki bi bili bistveno večji kot začetni stroški," je prepričan Ambrožič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta