(FOTO) Znani rezultati mature: Drugačne priprave, primerljivi rezultati

Tako maturanti kot profesorji so z rezultati letošnje mature zadovoljni, saj so primerljivi s tistimi izpred koronskih časov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maturanti so včeraj prevzeli spričevala. 
Igor Napast

Splošno maturo je na 82 šolah po Sloveniji na spomladanskem maturitetnem roku opravljalo 6134 kandidatov, uspešnost dijakov je bila 96-odstotna. Maturantov, ki so bili letos ocenjeni s 30 do 34 točkami, je 302, prihajajo z 48 gimnazij. Vse točke je letos doseglo 15 kandidatov, od tega sedem deklet in osem fantov.

Da so letos kljub posebnim okoliščinam dijaki dosegli dober uspeh, je ob predstavitvi rezultatov dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec: "Rezultati na maturi so dobri, primerljivi s preteklimi leti. Narediti je treba premislek o tem, kaj smo se v času korone naučili, in o načinu podajanja znanja. O tem bo veliko v prihodnje povedala stroka."

Priprave v živo so dijakom manjkale

Veseli, da so se zdaj pa prav zares začele brezskrbne počitnice, so tudi maturanti, ki so še zadnjič stopili skozi vrata srednje šole in prevzeli maturitetno spričevalo. "Takoj ob sedmih zjutraj sem preverila rezultate na spletu," je dejala Karin, ki je z doseženimi točkami zadovoljna. "Pozitivno sem presenečena. Vse skupaj se je dobro izšlo. Najtežja se mi je sicer zdela kemija, a tudi tam je šlo v redu," je še dejala in dodala, da dobrega uspeha ne pripisuje prilagoditvam zaradi epidemije. "Za pouk v živo smo bili prikrajšani in to se težko nadomesti," še pravi maturantka. Tudi Jakob nad pripravami na maturo ni bil najbolj navdušen: "Vid se mi je poslabšal, koncentracija mi je padla in delal sem trikrat več, kot bi sicer."

Kljub dolgotrajnemu pouku na daljavo rezultati letošnje mature bistveno ne odstopajo. 
Igor Napast

Kljub težkemu letu je večina z rezultati zadovoljna. Maturanti III. gimnazije so po spričevala prišli kar v park za šolo, kjer jih je z vrtnicami in pohvalami pričakala ravnateljica Marija Lešer: "Povprečne točke so precej visoke, kar mi daje upanje, da se bodo vsi lahko vpisali, kamor želijo, in to je zame uspešno opravljena matura. Izjemno, izjemno sem zadovoljna, edina želja, ki jo res imam, je, da se vpišejo, da gredo naprej in da se stanje umiri. Zelo malo je tistih, ki jim ni uspelo." Na III. gimnaziji Maribor je maturo uspešno opravilo 95 odstotkov dijakov.

Malo neuspešnih, veliko zlatih maturantov

Z rezultati so zadovoljni tudi na drugih mariborskih šolah. "Rezultati so primerljivi z lanskimi. Letos imamo pet zlatih maturantov in kar 99 odstotkov vseh je maturo uspešno opravilo. Ob tem pa imamo tudi nekatere druge izjemne rezultate. Naš dijak je denimo z vsemi točkami opravil izpit iz matematike na višjem nivoju," pravi ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik. Tudi na II. gimnaziji so z uspehom zadovoljni. "Maturo je opravljalo 171 dijakov in od tega je kar 20 zlatih maturantov. Vseh zlatih maturantov pa je še več. Med tistimi, ki so opravljali mednarodno maturo, je namreč še 25 zlatih. Skupno torej 45," je dejal ravnatelj Ivan Lorenčič.

Dijaki so zadovoljni z uspehi na letošnji maturi. 
Igor Napast

Na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška je k maturi letos pristopilo 75 dijakov, od tega je bil neuspešen le eden. Povprečno število doseženih točk je bilo enako kot preteklo leto, zlata maturantka pa je bila ena. "Uspeh je po naši oceni zelo dober, za kar se moramo zahvaliti dijakom, ki so priprave vzeli dovolj resno, profesorjem, ki so vsa štiri leta delali zelo prizadevno in ponovno izkazali dodano vrednost pedagoškega dela na naši gimnaziji, pa seveda staršem, ki so doma nosili velik del bremena moralnih spodbud svojim mladostnikom," pravi ravnatelj Samo Repolusk.

Rezultati podobni, znanje pa ne

Vemo, da sta letošnjo generacijo maturantov močno zaznamovala dolgotrajno zaprtje šol in pouk na daljavo. Matura je bila nekoliko prilagojena in po besedah predsednice Dijaške organizacije Maje Kalin, sicer prav tako maturantke, dobri rezultati zato niso presenečenje. "Ocene so izboljšale prilagoditve. Vemo, da so maturanti na pisnih izpitih prejeli bonus deset odstotkov točk na neuspešno opravljeni del izpita. To je marsikomu tudi zvišalo končno oceno. Rezultati so tako primerljivi, a vprašanje je, ali je tudi znanje primerljivo," meni Kalinova, ki je prepričana, da je zaradi prilagoditev in pouka na daljavo ta generacija zagotovo delno prikrajšana.

"A prikrajšane bodo ne glede na to, ali bo pouk spet potekal na daljavo ali ne, tudi prihodnje generacije maturantov, ki so prav tako imele pouk na daljavo. Sicer ne v četrtem letniku, pač pa v katerem od nižjih. Tudi pri prihodnjih generacijah bo to treba upoštevati in tudi njim zagotoviti prilagoditve pri maturi," še meni.

Ministrica sicer zagotavlja, da so v pripravi usmeritve in priporočila učiteljem in ravnateljem za premagovanje zaostankov, hkrati pa je še dodala, da je treba v prihodnje storiti vse, da se izobraževanje izvaja v živo. Pravi še, da dogovori med zdravstveno in šolsko stroko že potekajo in da smo pripravljeni na različne pedagoške modele. Kakšni ti bodo, pa bo jasno po 15. avgustu, glede na epidemiološko situacijo, ki bo takrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta