Generacija identitete ponuja pomoč policiji, ta odgovarja: Prijavite se na razpis

Identitarci, ki so v nekaterih EU članicah pod policijskim nadzorom zaradi svojih aktivnosti in skrajno-desnih stališč, bi radi pomagali policiji. Policija se zahvaljuje in pravi, da situacijo obvladuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Nataša Juhnov

Prejšnji teden je Generacija identitete, slovenska podružnica skrajno-desne skupine, v zapisu na internetni strani ponudila pomoč slovenski policiji. "Lahko vam pomagamo pri razkrivanju kriminalnih združb, ki so se v Sloveniji formirale kot nevladne organizacije, ukvarjajo pa se s pomočjo ilegalnim migrantom, da nezakonito in brez dokumentov prestopijo našo južno državno mejo," so identitarci zapisali, potem ko naj bi v zapisu prej opisovali skupine antifa in da je pred kratkim "ta ekstremna organizacija celo napadla slovensko policijo, češ da zavračajo ilegalne migrante na slovensko-hrvaški meji".

Shod identitarcev v Berlinu.
Profimedia

Kriminalizacija česa?

Ideja, da bi identitarci prevzemali delo državnih organov pregona, sicer ni ne izvirna ne nova. Aprila lani so svoje plakate razprostrli po gorskih pobočjih med Italijo in Francijo, da bi preprečili migrantom in begunkam prečkanje meje. Okoli 100 aktivistov skrajno desne skupine je najelo tudi helikopter in se okoli vozilo s tovornjaki. V Franciji naj bi policijska preiskava o tem, ali so identitarci pri tem kršili zakon ter preprečevali delo državnih organov, še potekala. Je pa policija ovadila aktiviste, ki blizu meje prostovoljno vodijo zatočišče za migrantke in begunce in ki so v odgovor na akcijo identitarcev organizirali demonstrativni mirni pohod čez mejo, med katerim naj bi mejo prečkali tudi begunci in migrantke. Decembra lani je bilo sedem prostovoljcev in aktivistov, ki se jih je prijelo ime Briançonovih sedem, obsojenih na podlagi kritiziranega zakona iz leta 1938, ki prepoveduje pomoč tujcem, če so ti v Franciji nezakonito.
Pod istim sloganom Branimo Evropo so identitarci že poleti 2017 najeli ladjo, da bi humanitarnim ladjam nevladnih organizacij v Sredozemlju preprečevali reševanje begunk in migrantov iz morja. A so jih najprej ustavili, ker niso imeli primernega seznama posadke. Na Cipru so nekatere člane posadke aretirali zaradi suma, da so tihotapili ljudi. Identitarci so trdili, da so bili migranti iz ene od azijskih državah mornarji-pripravniki, ki naj bi se izkrcali v Egiptu. Kasneje se jim je ladja v Sredozemlju pokvarila in so jim morali pomagati humanitarci iz nemške ladje, ki je bila tam, da bi reševala migrante in begunke - ena od ladij, ki so jih želeli identitarci preganjati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta