Gibanje Svoboda na predsedniških volitvah ne bo imelo svojega kandidata, koga od ostalih bodo podprli, še ni znano

STA, A.L.
31.08.2022 18:39

Po odstopu Marte Kos od kandidature za predsednico republike je izvršni odbor Gibanja Svoboda danes sklenil, da na predsedniških volitvah ne bodo ponudili drugega kandidata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Živulovič Jr.

Po besedah predsednika Gibanja Svoboda in premierja Roberta Goloba se bo svet stranke v 14 dneh odločil, katerega od preostalih predsedniških kandidatov bodo podprli.

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos je namreč v torek odstopila od kandidature za predsednico republike. Kot razlog je navedla "spremenjene okoliščine iz osebnih razlogov".

O tej odločitvi in nadaljnjih korakih je danes razpravljal izvršni odbor stranke. Kot je po seji dejal Golob, odločitev Kosove sprejemajo z obžalovanjem, a jo spoštujejo. Po Golobovih besedah je šlo za osebno odločitev Kosove in ne za njegovo zahtevo po njenem umiku. Kosova ga je sicer že v ponedeljek obvestila, da razmišlja o tej potezi, na vprašanje, ali jo je sam poskusil prepričati v nasprotno, pa je Golob odgovoril, da "osebnih razlogov ne bo komentiral".

So se pa na seji izvršnega odbora dogovorili, da novega kandidata za predsednika republike ne bodo ponudili. "Marta Kos je bila soglasno potrjena na svetu stranke. Mi smo imeli njo in smo vanjo verjeli, danes pač nimamo nikogar," je odločitev pojasnil Golob. Na izvršnem odboru so ob tem sprejeli tudi oceno, da je bila Marta Kos najboljša kandidatka in da bi bila tudi najboljša predsednica.

Svet stranke se bo v 14 dneh opredelil do nadaljnjih korakov

Kosova sicer ostaja podpredsednica stranke, glede na to, da je edina podpredsednica Gibanja Svoboda, ki hkrati nima zadolžitev v državnem zboru ali vladi, pa Golob verjame, da se bo posvetila predvsem delu v stranki.

Svet stranke se bo medtem v 14 dneh opredelil do nadaljnjih korakov glede predsedniških volitev. Po Golobih napovedih bodo najverjetneje podprli enega izmed do tedaj znanih kandidatov. Do teh se sicer predsednik največje vladne stranke danes še ni želel opredeljevati.

Razprava, ki bo na svetu stranke potekala čez 14 dni, pa bo po njegovih besedah predvsem usmerjena v to, na kakšen način lahko v stranki okrepijo demokratično sredino. "Sam si želim, da bomo čim bolj enotni pri podpori tistega, ki bo najbolj okrepil demokratično sredino," je poudaril premier.

Člani izvršnega odbora so danes opravili še razpravo o lokalnih volitvah. Kandidatov še niso potrjevali, saj postopki evidentiranja še potekajo. Tudi te bodo potrdili v roku dveh tednov, je napovedal Golob.

Medtem pa, kot kaže, vse bolj realen postaja scenarij, da nobena izmed koalicijskih strank na predsedniških volitvah ne bo nastopila z lastnim kandidatom.

V SD so se odločili, da bodo v prvem krogu volitev odločitev o podpori kandidatu prepustili članstvu, v drugem krogu pa se bodo morda odločili za podporo kateremu od kandidatov.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je danes dejal, da v stranki pogovori še tečejo, odločitev naj bi bila znana v kratkem. Možnosti lastnega kandidata sicer po njegovih besedah nikoli niso izključevali. "Trenutno so še vse opcije odprte, v prvi vrsti pa je debata predvsem o tem, ali iti z lastnim kandidatom," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta