Glasovanje po pošti iz domov za starejše: Bo referendum regularen, ker vsi ne bodo mogli oddati glasu?

V veliki večini domov na tokratnem referendumu ne bo glasovanja po pošti, ki je sicer najpogostejši način glasovanja med stanovalci, ker je ministrstvo obvestilo o možnosti glasovanja poslalo le nekaj ur pred iztekom roka. Zdaj stanovalcem ponuja dve "rezervni" možnosti za glasovanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

Začelo se je s ponedeljkovim opozorilom Gibanja za pitno vodo, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve nedopustno oviralo stanovalce domov za starejše pri uresničevanju volilne pravice na nedeljskem referendumu o noveli zakona o vodah, ker je domove o glasovanju po pošti obvestilo tik pred iztekom roka za prijavo. Na ministrstvu so (pre)pozno obveščanje opravičili, češ da je prišlo do nenamerne napake v delovnem procesu. Sledil je protest Sindikata upokojencev Slovenije, da se stanovalcem domov za starejše onemogoča ustavno pravico do glasovanja in da vlada s tem ponovno kaže "svoj odnos do starejših, kar počne že vse leto s svojimi ukrepi od začetka pandemije do predlaganja zakonov, ki niso v dobro starejših, nazadnje s predlogom zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je posredovala v parlament brez možnosti, da bi starejši povedali svoje mnenje, dali predloge".

Dopis iz DVK 1. junija, potem pa ...

Po pošti lahko glasujejo volivci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, bolnišnici ali socialnovarstvenem zavodu, okrajna volilna komisija pa mora prijavo za glasovanje dobiti najpozneje deset dni pred dnevom glasovanja. Kaj se je torej zgodilo letos, po seriji referendumov in volitev, ko se je glasovanje po pošti seveda že prakticiralo?

Državna volilna komisija je 1. junija resorna ministrstva obvestila o rokovniku referenduma o vodi. Ministrstva pa bi potem morala obveščati naprej. Zadnji rok za "prijavo" na glasovanje po pošti je bil 30. junij, a na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so to nalogo spregledali, po Večerovih informacijah naj bi bila za to zadolžena oseba na dopustu. Kljub temu pa obstajajo domovi za starejše, ki so sami poskrbeli za glasovanje po pošti, kakor že za prejšnje volitve in referendume. Recimo dom za starejše v Hrastniku, Kopru, pa tudi kakšen v Mariboru.  

Po pošti običajno voli tretjina stanovalcev

Potem ko je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve torej v domove za starejše obvestilo o možnosti glasovanja po pošti poslalo le nekaj ur pred iztekom roka za prijavo na glasovanje, kar je večinoma onemogočilo to med stanovalci domov sicer najpogosteje izbrano obliko glasovanja na referendumu o zakonu o vodah, je danes zjutraj poslalo opravičilo in obvestilo, v katerem je stanovalcem ponudilo dve možnosti za glasovanje.

"Tisti stanovalci, ki imajo stalno prebivališče v našem domu, bodo lahko volili v domu, s tem, da moramo volilni komisiji jutri (v sredo, op. p.) sporočiti, koliko ljudi bo volilo," razlaga strokovna delavka v Domu pod gorco v Mariboru Mihaela Strmčnik; stalno prebivališče ima sicer v domu devet stanovalcev. "Tisti, ki imajo v domu začasno prebivališče, pa bodo lahko volili v okviru volišča Omnia, tudi v tem primeru moramo volilni komisiji sporočiti, kdo bo želel voliti. S tem načinom se srečujemo prvič, zato se bomo pozanimali, ali bi lahko glasovanje Omnia izvedli v domu, saj je v Domu pod gorco že tako ali tako volišče za okoliške prebivalce. Nekateri stanovalci pa se bodo na volišče tako kot običajno najbrž odpravili s svojci - ti pridejo ponje in jih peljejo volit."

Najpogostejše oblike glasovanja v domovih za starejše, torej glasovanja po pošti, tokrat v Domu pod gorco, tako kot v številnih drugih, ne bo. V Domu pod gorco po pošti sicer običajno voli okoli 50 volivcev oziroma okoli tretjina stanovalcev.

"Zjutraj smo dobili obvestilo in ponujeni dve možnosti za glasovanje," potrdi tudi direktorica Doma starejših občanov Tezno Jasna Cajnko. "Ker smo časovno zelo omejeni, da posredujemo zahtevnice na volilno komisijo - to je do srede, bomo vse stanovalce težje obvestili o teh možnostih, bomo pa se seveda tega lotili," pravi Cajnkova in dodaja, da je treba "število stanovalcev in imena prijaviti preko e-uprave in jim nato na dan referenduma v nedeljo omogočiti prevoz na najbližje volišče. Ta način je seveda zelo drugačen od prakse iz prejšnjega časa."

V Domu Danice Vogrinec vseeno glasovanje tudi po pošti

V Domu Danice Vogrinec pa bo glasovanje tudi tokrat potekalo po pošti. "Nekateri stanovalci so samoiniciativno izrazili interes za glasovanje po pošti in se obrnili na socialno delavko in smo nato seznam teh stanovalcev poslali na volilno komisijo; gre za 35 do 40 stanovalcev in ti bodo glasovali po pošti. Danes, ko smo dobili obvestilo ministrstva, pa smo informacijo o možnosti glasovanja poslali po celi hiši in oba seznama še zainteresiranih bomo poslali na volilno komisijo. Tisti, ki imajo v domu stalno prebivališče, bodo lahko glasovali v domu, tisti, ki imajo začasno prebivališče, pa na Omnia volišču, ki je za nas v bližnji OŠ Toneta Čufarja, in če bo potrebno, bomo organizirali tudi spremstvo," pravi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič, ki zaradi boljše organizacije volitev predlaga, da bi se v prihodnje Omnia volišča lahko organizirala kar v samem domu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta