(FOTO) V Mariboru zmeda glede lokacij predčasnih volišč: "Eno uro sem se vozila po mestu in iskala volišče"

Barbara Bradač
06.07.2021 13:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predčasno glasovanje na OŠ Prežihovega Voranca, kjer lahko predčasno glasujejo volilci iz volilnega okraja Maribor 1
Igor Napast

Volivci, ki želijo predčasno oddati glas na referendumu o vodi, zmedeno iščejo lokacijo. Do sedaj je bilo vedno možno v mariborskem volilnem okolišu predčasno oddati glas na skupni lokaciji v središču Maribora, v Razstavnem salonu na Grajski ulici 7, po novem je lokacij predčasnih volišč sedem, po ena znotraj posamičnega volilnega okraja. Kam naj volilci gredo, pa je zmeda. 

Predčasno glasovanje v Razstavnem salonu, Grajska ulica 7, kjer lahko predčasno glasujejo volilci iz volilnega okraja Maribor 4
Barbara Bradač

Bralko Vanjo je pred voliščem na OŠ Draga Kobala pričakal list, da je volišče na podružnici Brezje. Kjer pa vseeno ni bilo njeno pravo volišče. "Pravkar sem se udeležila predčasnih volitev za vodo. Doživela sem pravo katastrofo in šele po eni uri vožnje končno našla svoje volilno mesto! Moje stalno bivališče je Tezno, volit pa sem morala na Tabor in komaj našla!? Z garminom sem se vozila po Mariboru, v katerem živim 42 let. Noro!" pripoveduje in dodaja, če je na podružnici volišče, mora biti to tudi napisano, ne pa samo naslov. Še bolj pestro izkušnjo je imel bralec Renato, ki je za to, da je lahko oddal predčasno svoj glas, obiskal kar tri volišča. "Sem doma na Taboru, in ko sem si pogledal, bi moralo biti moje volišče na Metelkovi in sem se tja odpravil. Tam so me zavrnili, ker me v volilnem imeniku niso našli. Napotili so me na Trg revolucije, kar ni bilo prav. So klicali volilno komisijo in me napotili na volišče na OŠ Prežihovega Voranca. To je ja na drugem bregu Drave. Tudi tam ni bilo prav. Sem že bil pošteno jezen, samo glas sem želel oddati. Ponovno so klicali in preko mojega EMŠO ugotovili, da  je moje predčasno volišče na Taboru na Metelkovi, kjer sem bil na začetku," pripoveduje o svoji peripetiji. "Ne želim biti nestrpen do članov volilnih odborov, ampak po večini so to starejši ljudje, ki brskajo po mapah, kjer imajo volilne imenike. Iščejo ulice, volišča, del ulice je tudi lahko na drugem volišču," še dodaja. 

V Mariboru sedem predčasnih volišč, v Ljubljani eno 

Spletna stran Državne volilne komisije (DVK) z zemljevidom volišč vsaj opoldne ni delovala, verjetno zaradi preobremenjenosti. V Ljubljani so ohranili eno lokacijo za predčasno glasovanje in volivci stojijo dalj časa v vrsti, v Mariboru, kot pravi Branko Reisman, predsednik volilne komisije 7. volilne enote, sledijo zakonodaji in so v vsakem volilnem okraju vzpostavili eno volišče za predčasne volitve. V upravni enoti Maribor je tako sedem predčasnih volišč, a kot pravijo ljudje, vlada zmeda, kam kdo sodi in na kateri lokaciji morajo predčasno glasovati. Zakon o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor, ki je bil sprejet konec maja, je tudi nekoliko spremenil meje volilnih okrajev in naselja, ki sodijo v volilni okraj. Mestoma je tudi izjemno nenatančen, saj za kakšen volilni okraj določa naselja le z obrazložitvijo: "del Maribor", na to pa je vezana tudi lokacija predčasnega volišča. 

Predčasno glasovanje v Razstavnem salonu, Grajska ulica 7, kjer lahko predčasno glasujejo volilci iz volilnega okraja Maribor 4
Barbara Bradač

Zgodb, kako so od enega do drugega volišča hodili volivci, se vozili s kolesi, avtomobili, smo slišali veliko. Tudi volivcev, ki so s prstom iskali svoje naselje na natisnjenih listih, ki določaja območja volilnih okrajev s sedežem v Mariboru, je bilo veliko. Nekateri volilni okraji so v zakonu določeni precej natančno, a so veliki. Volilni okraj Maribor 1 obsega od občine Rače-Fram, del občine Hoče-Slivnica (del te občine je drug volilni okraj), pa del mestne občine Maribor (Bresternica, Gaj, Rošpoh, Laznica ...) in del občine Slovenska Bistrica (Bukovec, Pragerrsko, Gaj, Spodnja Polskava ...) in ti volivci predčasno glasujejo na OŠ Prežihovega Voranca v Mariboru. Pred spremembo zakonodaje so prav tako v središču mesta, v Razstavnem salonu v Grajski ulici. Za volilni okraj Maribor 7, recimo, pa je v zakonodaji določeno le, da obsega del mariborske občine in ima predčasno volišče v mestni četrti Tabor na Metelkovi ... 

Predčasno glasovanje v Razstavnem salonu, Grajska ulica 7, kjer lahko predčasno glasujejo volilci iz volilnega okraja Maribor 4. Seznam volilnih okrajev s predčasnimi volišči. Na drugih predčasnih voliščih takšnega seznama ni bilo. 
Barbara Bradač

"Vedno bolj vroče postaja, kdo bo hodil"

Bralka Minka ima skorajda čez cesto lokacijo predčasnega volišča in po zdravi pameti se je napotila do najbližjega predčasnega volišča na OŠ Prežihovega Voranca, a to ni bilo njeno pravo volišče. Tudi sicer ima redno volišče na srednji gradbeni šoli v Mariboru, ki je v neposredni bližini. "So me odpravili, da ne morem voliti tu. Po kakšni logiki? Dobila sem odgovor, da tako je. In so me napotili v Grajsko ulico.  Vmes sem srečala nekaj kolegov, ki so tavali po mestu, ker so jih pošiljali sem in tja. Iz občanov se delajo norca. Vedno bolj vroče postaja, kdo bo hodil," se sprašuje.  

Še bolj so Mariborčani jezni, ker v Ljubljani za 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana poteka predčasno glasovanje le na Gospodarskem razstavišču, in sicer 6. , 7. in 8. julija, so sporočili iz Okrajne volilne komisije Ljubljana Moste - Polje. Ta odločitev je padla zaradi lažje organizacije in boljše dostopnosti volilcem.

Branko Reisman, predsednik volilne komisije 7. volilne enote, ki sicer obsega 22 občin, tudi Mestno občino Maribor, razdeljenih v enajst volilnih okrajev, pojasnjuje, zakaj ima v Mariboru vsak okraj svoje volišče, v Ljubljani pa je eno. "Takšno je navodilo Državne volilne komisije, v skladu z določbo 69. člena zakona o volitvah v državni zbor morajo okrajne volilne komisije določiti posebno volišče za predčasno glasovanje na območju okrajne volilne komisije, torej na območju volilnega okraja." Ali v Ljubljani volilne komisije kršijo zakon? Reisman ne komentira, le pojasnjuje, kaj je DVK napisala v navodilu. Čeprav se strinja, da bi bilo ljudem enostavneje, da se tik pred zdajci ne bi spreminjala predčasna volišča, dodaja: "Mi se moramo držati zakonske določbe in navodil DVK." Lokacije predčasnih volišč so določale lokalne okrajne volilne komisije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta