Golob se ni sestal s predstavniki SD. Boštjančič o usodi Švarc Pipan: Vprašanje je, ali lahko še kaj pomaga ali škodi

Luka Mlakar Luka Mlakar
05.02.2024 12:50

Usoda pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan tudi po današnjem sestanku s premierjem še naprej ostaja negotova. Zaradi spornega nakupa nove sodne stavbe se preiskava širi tudi na finančno ministrstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier je preložil za danes predvideno srečanje z vodstvom SD.
Robert Balen

Premier Robert Golob se je danes popoldne spet sestal s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan. Kaj sta se dogovorila in kakšna bo politična usoda ministrice, še ni jasno. Spomnimo, Golob naj bi se z ministrico, ki je zaradi objektivne odgovornosti v aferi sodna stavba izgubila podporo matične stranke SD, v petek neuradno dogovoril, da bo sama odstopila s položaja, ko bo prišel čas za to. Kdaj naj bi se to zgodilo, še ni jasno. V premierjevem kabinetu pojasnil ne dajejo, Švarc Pipan pa se ne oglaša na telefonske klice.

Predsednik vlade preložil srečanje s predstavniki SD na sredo

Ministrica kljub pozivom SD, naj se umakne s položaja, tega zaenkrat ni storila. "Če odstopim v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo," je pred dnevi dejala Švarc Pipan, ki vpletenost v afero očita tudi vidnim članom stranke SD, konkretno glavnemu tajniku Klemnu Žibertu. V SD so v petek premierju Golobu ponovno sporočili, da je odločitev predsedstva stranke glede Švarc Pipan jasna in da vztrajajo, naj ministrico, če ne bo odstopila sama, razreši s položaja. V drugi največji koalicijski stranki so pričakovali, da bo Golob ministrico razrešil že prejšnji teden, a se to ni zgodilo. Še več, premier naj bi bil nezadovoljen tudi z njihovimi zadnjimi odgovori in naj bi od stranke zahteval nova dodatna pojasnila.

Politična usoda Dominike Švarc Pipan še naprej ostaja negotova.
Robert Balen

Predsednik vlade bi se moral s predstavniki SD zopet sestati danes, a so v njegovem kabinetu srečanje preložili na sredo. Po informacijah STA je Golob na omenjeno srečanje povabil predsednico stranke Tanjo Fajon, ministre stranke in vodjo poslanske skupine Janija Prednika. Vabilo na srečanje je sicer dobil tudi generalni sekretar Žibert, od ministrov pa le gospodarski minister Matjaž Han. Zaradi zadržanosti nekaterih je bilo dogovorjeno, da se srečanja ob Žibertu udeležijo tudi podpredsednica stranke in poslanka Meira Hot ter predsednik konference SD Matevž Frangež, a so pri premierju sestanek odpovedali. "Ker nihče od ministrov, vključno s predsednico stranke in vodjo poslanske skupine zaradi odsotnosti danes ni mogel priti na sestanek, smo sestanek premaknili. V sredo se bo tako predsednik vlade dobil z ministri iz SD," so pojasnili v Golobovem kabinetu.

Nemec naj bi omenil možnost odstopa celotnega vodstva SD

Dogajanje v SD je v zadnjih dneh precej burno. Na nedeljskem kriznem sestanku naj bi v drugi največji vladni stranki preigravali več mogočih scenarijev, kako naprej, a naj ne bi sprejeli nobenih odločitev. Po poročanju portala N1 naj bi evropski poslanec in podpredsednik stranke Matjaž Nemec takrat omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke, a se preostali s tem niso strinjali. Nemec naj bi bil po poročanju portala kritičen tudi do Tanje Fajon, ker naj bi v tem tednu, ko naj bi bila dokončno znana usoda Švarc Pipan, odšla na dopust. Gospodarski minister Han naj bi zbranim predlagal začasni umik Žiberta, a naj bi slednji dejal, da ni storil nič spornega in da ne namerava odstopiti. Kot smo že poročali v Večeru, naj bi stališče, da bi se moral Žibert začasno umakniti z mesta glavnega tajnika, zagovarjali tudi nekateri poslanci SD.

Nekateri v SD menijo, da bi se moral poleg ministrice umakniti tudi Klemen Žibert.
Sašo Radej

Žibert naj bi sicer za jutri sklical koordinacijo predsednikov in tajnikov občinskih in območnih organizacij SD, na kateri naj bi med drugim govorili tudi o očitkih, ki v zadnjih dneh letijo nanj. Portal Necenzurirano je tako danes poročal, da naj bi njegova starša v zadnjih letih postala lastnika več nepremičnin v skupni vrednosti več kot dva milijona evrov. Nekatere so bile kupljene z ugodnimi posojili, medtem ko pri drugih financiranje ni znano. Nekateri v stranki menijo, da bi Žibertov odhod pripomogel k razbremenitvi odnosov v koaliciji, na mizi pa je očitno tudi možnost menjave ministrskih resorjev. V SD naj bi neformalno že predlagali, da bi vodenje ministrstva po odhodu Švarc Pipan začasno prevzel bodisi premier Golob bodisi kateri od ministrov iz kvote Svobode.

Klemna Boštjančiča so včeraj imenovali za podpredsednika stranke. 
Foto: Robert Balen

Janša: Vprašanje je, koliko Litijskih se še skriva pod preprogo

Prvak SDS Janez Janša je burno dogajanje v koalicijskih vrstah na družbenem omrežju X pospremil z zapisom, da je po vsem videnem očitno nastopil čas za interpelacijo celotne Golobove vlade. Po njegovem prepričanju za spornim nakupom nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani stoji "omrežje stranke SD" pod taktirko Žiberta. Kot je poudaril, se mu zdi nemogoče, da za ta projekt ne bi vedela Fajon. "Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan obljubi, da bo na ministrstvu za finance zagotovila dodaten denar in to tudi izpelje. Iz državne rezerve. V nobeni vladi to ni mogoče brez predhodne zelene luči ministra za finance in predsednika vlade. Ob tem sta oba zagotovo vedela, da država sploh ni opravila svoje cenitve," je zapisal Janša in se vprašal, kako je mogoče, da se Golob ob izbruhu afere kot "objektivno najbolj odgovoren" oziroma kot predstojnik organa, ki je dokončno odločil o spornem nakupu, naenkrat prelevi v preiskovalca.

"Tu sta po logiki možni samo dve razlagi: ali je predsednik vlade Robert Golob v spornem poslu s tihim soglasjem ministrstva za finance od samega začetka ali pa je tako nesposoben, da mu milijone iz državne rezerve zapravljajo sekretarji vladnih strank. In v tem drugem primeru bi bila zadeva še hujša. Kajti potem se postavi vprašanje, koliko Litijskih se še skriva pod preprogo," je še zapisal Janša. Ali bodo v največji opozicijski stranki že drugič v tem mandatu vložili interpelacijo zoper Golobovo vlado, prvak SDS ni pojasnil. Po naših informacijah v stranki o tej možnosti sicer še niso razpravljali. V SDS so zaradi afere sodna stavba prejšnji teden že vložili interpelacijo zoper Švarc Pipan. Ta je med uradniki na ministrstvu, ki naj bi jo zavajali pri nakupu stavbe na Litijski in prirejali dokumentacijo, med drugim izpostavila tudi vodjo službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka, ki je bil v preteklosti član SDS, ter vodjo finančne službe Janjo Garvas, ki je bila generalna sekretarka prejšnje Janševe vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta