(TOTI LIST) Šok na ljubljanski Nazorjevi - SD je dobila sendviče in še en S

Vebastjan Sežnaver
05.02.2024 06:00

"Klemen, Klemen," so začeli spontano skandirati člani vodstva stranke, Tanja Fajon pa je vse, ki so se udeležili slovesnosti, povabila na sendviče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni tajnik Klemen Žibert na slovesnosti pred sedežem SD(S)
Fotomontaža: Toti list

Nedavno smo se z našim fotoreporterjem Dominikom Špipanom zvečer sprehajali po Nazorjevi ulici v Ljubljani, ko smo pred novim sedežem Socialnih demokratov opazili nenavadno dogajanje. Več kot očitno je šlo za prav posebno slovesnost, saj smo pred centralo SD opazili celoten vrh stranke - s Tanjo Fajon na čelu -, ki je nervozno pogledoval v nebo. "Milan, tristo rdečih, pa kaj je s teboj? Malo bolj desno, ja, desno, saj veš, da že nekaj časa nismo več na levi. Tako ja, stop! Stop! Odlično, zdaj pa začni počasi spuščati ... Ja, super," je v megafon govoril možakar v delovni obleki. "Kaj pa se dogaja?" nas je zanimalo. "Trenutek, kaj spet dela Milan tam zgoraj? Pa tega še na kumrovški partijski šoli ne bi sprejeli! Kaj ste vprašali? Kaj se dogaja? Nič posebnega, logotip na fasadi dopolnjujemo. Vprašajte koga iz stranke, jaz samo delam za njih. Že na Levstikovi, kjer so imeli prej sedež, sem jim rihtal višinska dela. Ker tem v SD se občasno od višine zvrti, meni pa ne. Joj, pa kaj dela oni tam zgoraj?"

Šele tedaj smo opazili svetleč napis SD, proti kateremu se je spuščala dodatna črka S. Prerinili smo se do podpredsednice stranke Meire Hot in jo vprašali, kaj se dogaja. "V bistvu ne vem natančno. Sem pa slišala, da je dodatno črko kupil in stranki SD podaril glavni tajnik Klemen Žibert. Lepo od njega. Zakaj tako začuden izraz, saj smo v preteklosti že velikokrat zamenjali imena - Komunistična partija Slovenije, Zveza komunistov Slovenije, ZKS-Stranka demokratične prenove, ZLSD ... zdaj smo pač SDS," je pojasnila podpredsednica. Do nas se je takrat prebil podpredsednik stranke Matjaž Nemec. "Slišal sem, o čem se pogovarjate. Glejte, že vizija Jožeta Pučnika je bila, da se SD in SDS združita. To je prvi korak. Ponosen sem, da sem del tega zgodovinskega procesa," je dodal evropski poslanec in zaploskal, saj je bila dodatna črka nameščena.

"Klemen, Klemen," so začeli spontano skandirati člani vodstva stranke, Fajonova pa je vse, ki so se udeležili slovesnosti, povabila na sendviče. Zbranim je hudomušno dejala: "Ko se je pripravljal miting resnice leta 1989, so udeleženci z juga dejali, da jim bodo Slovenci zagotovo dali 'sendviće i struju'. Tudi mi imamo danes sendviče, ki jih je doniral, kaj doniral, lastnoročno pripravil naš Klemen, elektriko pa smo napeljali v nov, lep napis s kratico stranke. Hvala, Klemen, daj mi sendvič z dimljenim lososom in rukolo na stran. Bravo vsi, bravo mi!" Po trgu se je nato razlegel bučen aplavz, Fajonova pa je napovedala, da bo še ta teden začela pogajanja z Janezom Janšo o združitvi. "Veliko več nas druži, kot ločuje," je zatrdila in dodala, da bodo tokrat prvič dali na stran ideološke razlike. "Te danes niso več pomembne, pomembne so povsem druge stvari," je sklenila.

Nesporna zvezda večera, glavni tajnik Klemen Žibert, nam je le skromno dejal, da sta donacija črke in sendvičev njegovo "darilo stranki, ki ji lahko da še veliko drugega". Glede na funkcijo, je še dodal, je povsem jasno, da bo on vodil delovno skupino, ki bo vodila združitvena pogajanja s SDS. "Če se ne motim, bomo prvi krog pogajanj opravili v Republiki srbski, vsaj tako mi neformalno signalizirajo iz SDS. Kar je dobro. Tam bom lahko po nižji ceni nabavil tudi surovine za sendviče, sem že na zvezi z Rokom Snežičem," je dodal, več pa ni povedal. Je pa pred sedežem stranke, tik preden so namestili črko S, poziral našemu fotoreporterju Dominiku Špipanu.

Niso pa bili vsi navdušeni. Neimenovani starejši član SD s štajerskega konca je našemu reporterju dejal: "Čujte, to ni vredi. Jas nisn za to, da smo vkup s toto SDS. Zaj zgleda, ko da mi tut krademo. No, saj naši so tam v TEŠ samokolnice dnara vun vozli, samo tisto se je zaj pozablo. Sn že takrat reko, pubeci, ne tega delat. Pa me niso poslušali. Zaj pa s toto pravosodno palačo - no, podrtijo -, s kero so skup s SDS miljone vun pobasali. Pa nea gre to tak, no! Jaz sn še oni stari komunist in mi takrat nismo kradli, ker tut ni blo treba, ker je blo itak fse naše. Saj tu pa tam je kdo kaj mazno, samo če smo ga zraun dobli, je šel najprej pred partijo, pol pa na ljudsko milico pa na sodnijo. Toti zaj so pa skup milijone maznili - pa nič. Do precednice pa me zaj ne pustijo, pravijo, da je nas, stare komunajzare, čas povozo. Vreji te, samo tote naše bodo pa afere povozle. Zaj pa še tota črka S zraun. Pa kaj si ti ja nor!"

Mlajši član SD, ki je stal zraven, je dodal: "Stari, nehi. Zdej so drugi časi. Ni več partije, samoupravljanja, družbene lastnine, delavcev ... Zdej je kapitalizem in stranka mora v korak z njim. Zdej ni več partizanov in domobrancev, zdej so tuki druge vrednote. Uspešnost, povezovanje, premoženje, optimizacija, poslovanje ... Res vas je čas povozu. Pejte nazaj v gozd, če vam kej ni prav."

Tik preden sta se zgrabila starost in mladost, smo zapustili Nazorjevo ulico. "Res ne boste mojih izjemnih sendvičev? Boljši so od tistih, ki sem jih imel v obratu za hitro prehrano!" je za nami še zaklical Žibert.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta