Golob: Svoboda hoče podpreti neodvisnega predsedniškega kandidata. Kaj to pomeni za Brgleza?

Luka Mlakar Luka Mlakar
15.09.2022 18:31

Premier Golob je dejal, da se želi Gibanje Svoboda po umiku Marte Kos aktivno vključiti v predsedniško tekmo in v prvem krogu podpreti neodvisnega kandidata. Je ideja o skupnem kandidatu koalicije že padla v vodo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Robert Golob je dejal, da si želi Gibanje Svoboda za predsednika podpreti neodvisnega kandidata
Robert Balen

Predsednik vlade in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob je poudaril, da so na večerni seji sveta stranke opravili izčrpno in plodno razpravo. "Gibanje Svoboda se želi vključiti aktivno v predsedniško kampanjo in bo v prvem krogu podprlo kandidata, ampak neodvisnega. Dobil sem pooblastilo sveta stranke, da se z vsemi neodvisnimi kandidati o naši podpori dogovorim v naslednjem tednu in potem o tem spet obvestim svet stranke. Takrat bomo glasovali," je dejal Golob. Kaj današnja odločitev Gibanja Svoboda pomeni za njihovo morebitno podporo predsedniški kandidaturi Milana Brgleza?

Fajon: Podpiram, da Brglez ostane evropski poslanec

Golob je pred sejo sveta stranke ocenil, da je Brglez "zanimiv kandidat", a po neuradnih informacijah naj bi v Gibanju Svoboda vztrajali, da mora Brglez v primeru njihove podpore odstopiti kot evropski poslanec SD, prav tako pa bi se moral na oktobrskem volilnem kongresu SD odpovedati kandidaturi za podpredsednika stranke. Brgleza bi podprli, če ne bi bil strankarski funkcionar, pogovore o morebitni podpori želimo voditi na ravni posameznih kandidatov in ne strank koalicije, je mogoče slišati iz Gibanja Svoboda. Predsednica SD Tanja Fajon, ki se je o podpori Brglezovi kandidaturi že pogovarjala z Golobom in s koordinatorjem Levice Luko Mescem, je včeraj za Večer dejala, da ne vidi nobene potrebe po tem, da bi Brglez odstopil kot evropski poslanec: "Tudi jaz sem bila nekoč v tej vlogi. On lahko mirno dela kampanjo, to je povsem običajna praksa. Absolutno podpiram to, da ostane evropski poslanec."

Fajon je ob današnji soglasni potrditvi Brglezove kandidature na predsedstvu stranke dejala, da je zadovoljna, da so v stranki "opravili napor, potem ko se je v predsedniški tekmi izpraznil prostor" in dodala, da je predsedstvo stranke s sklepom pozvalo Gibanje Svoboda in Levico, naj podpreta Brglezovo kandidaturo. "Prepričana sem, da imamo v SD izjemno priložnost z izvrstnim in zaupanja vrednim kandidatom za predsednika," je pojasnila Fajon in dodala, da bodo v stranki zdaj počakali na odločitev obeh koalicijskih partnerjev.

Je ideja o skupnem kandidatu koalicije že padla v vodo?

Gibanje Svoboda je sicer že imelo svojo predsedniško kandidatko Marto Kos, ki pa se je uradno iz osebnih razlogov umaknila iz predsedniške tekme. Kos je ta teden odstopila tudi s položaja podpredsednice Gibanja Svoboda, ob tem pa so se spet okrepile špekulacije, da naj bi njen izstop iz predsedniške tekme zahteval Golob. Ta je do zdaj zatrjeval, da se je Kos umaknila iz osebnih razlogov. Ali je današnja odločitev Gibanja Svoboda, da si želijo neodvisnega kandidata, že pomeni, da je ideja o predsedniškem kandidatu celotne koalicije že padla v vodo, bi bilo lahko znano jutri, ko naj bi pred novinarje skupaj s Fajon stopil tudi Brglez.

Prav tako se postavlja vprašanje, ali Brglezova kandidatura uživa podporo Levice. Mesec je dejal, da bo predlog Fajon prenesel članom stranke: "V začetku naslednjega tedna se bomo odločili, kako bo Levica pristopila k predsedniškim volitvam. Do takrat imamo odprte postopke." V Levici so namreč prejšnji teden začeli z evidentiranjem kandidatov za predsedniške volitve, največ možnosti naj bi imel vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Mesec je sicer poudaril, da Brgleza ceni in da sta v letih, ko je bil ta predsednik državnega zbora, dobro sodelovala: "V takšni luči ga bom tudi predstavil članom stranke, je pa odločitev sveta stranke, kako iti na predsedniške volitve, torej ali s svojim kandidatom ali s podporo kateremu od drugih kandidatov."

Golob: Špekulacije, da bi v koaliciji škripalo, so zlonamerne

Premier Golob je danes na Brdu pri Kranju gostil prvi koalicijski vrh v tem mandatu. Omenjeno srečanje koalicijskih partnerjev je zaznomovala predvsem odpoved pogodbe o nakupu nemških osemkolesnikov boxer, ki je bila tudi ena od predvolilnih obljub in temeljnih zavez v koalicijski pogodbi sedanje vlade. "Jasno smo demonstrirali Sloveniji in našim volivcem, da smo mislili resno in da te obljube izpolnjujejo vsak mesec," je poudaril Golob. Ob tem je napovedal, da bodo v prihodnje okrepili komunikacijo med vlado in državnim zborom, da bi odpravili kakršnekoli šume v komunikaciji. Koalicijski vrh, ki je trajal zgolj eno uro, je po njegovi oceni potekal v prijateljskem in sproščenem vzdušju: "To je najboljši dokaz, da so vse govorice in špekulacije, da bi v koaliciji karkoli škripalo, zlonamerne."

Predsednik vlade je na Brdu pri Kranju gostil prvi koalicijski vrh v tem mandatu.
Robert Balen

Fajon je dejala, da je bil današnji vrh namenjen predvsem temu, kako si želijo v prihodnje v koaliciji delovati skupaj. Predsednica SD je poudarila, da je zadovoljna z izpolnjevanjem zavez iz koalicijske pogodbe. Poleg odpovedi nakupa boxerjev je izpostavila še odstranjevanje žičnate in panelne ograje na meji s Hrvaško in nove draginjske ukrepe za pomoč prebivalstvu: "Vrh koalicije je pokazal, da smo se sposobni poslušati, slišati in prevzemati odgovornost." Da je bil koalicijski vrh uspešen, je ocenil tudi Mesec. "V naslednjih sto dneh bomo postavili proračuna za naslednji dve leti s ključnimi vidnimi projekti, ki jih bo vlada izvajala naslednji dve leti," je pojasnil koordinator Levice in dodal, da si želijo še trdnejšega sodelovanja med zakonodajno in izvršilno vejo oblasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta