Bešič Loredan v solzah: "Opravičila, za kar se je zgodilo, ni." Golob morebitnega odstopa ministra ne bo sprejel

M.R., G.P., A.L.
15.09.2022 09:41

V celjski bolnišnici so svojcem pacienta napačno sporočili, da je umrl. Trije vodilni kadri v bolnišnici so ponudili odstop. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je dejal, da se kaj takega ne bi smelo nikoli zgoditi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je dejal, da bo odstopil, če bo predsednik vlade ocenil, da mora odstopiti.
Robert Balen

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan je opisal potek tragičnega dogodka, ki se je zgodil ob zamenjavi dveh pacientov v celjski bolnišnici. Oba pacienta, bila sta nepokretna, sta bila iz doma starejših občanov hkrati premeščena v bolnišnico z enim reševalnim vozilom. En pacient je imel pljučnico, drugi pa okužbo sečil.

V celjski bolnišnici pa je prišlo do zamenjave identitete. "Pretresljivo je bilo poslušati svojce, kako so želeli priti na obisk, pa to ni bilo možno," je nadaljeval minister, ki je danes govoril tudi s svojci pokojnega.

En pacient je bil neodziven z demenco, drugi pa ni bil dementen. Ob premestitvi v bolnišnico nista imela identifikacijske zapestnice. "Očitno odzivnega in pogovorljivega pacienta ob sprejemu nihče ni vprašal, kako mu je ime in kako se piše. Nihče ni preveril identitete," je opisal dogodke Bešič Loredan.

"Od tam dalje je šlo seveda vse narobe. Mislim, da drugi ali tretji dan po hospitalizaciji je pacient umrl. Bil je premeščen na inštitut za sodno medicino, kjer prav tako niso ugotavljali prave identitete, in je bil nato upepeljen. Šele včeraj, po vrnitvi drugega pacienta v dom starejših, je bilo ugotovljeno, da so reševalci pripeljali napačnega pacienta," je še dejal Bešič Loredan in povedal, da se je iskreno opravičil vsem v svojem imenu, imenu vlade in tudi predsednika vlade.

To je v dobi digitalizacije nekaj nedopustnega. "Pa vendar, včeraj je nekdo očeta pokopal in danes izvedel, da je oče živ. Drugi pa so izvedeli, da je oče mrtev," je še komentiral minister in se pri tem ustavil, ker je bil na robu solz.

Gordana Possnig

"Ne želim niti domnevati, da je zaradi zamenjave pacientov in drugačnih podatkov ter napačnega zdravljenja ta oseba umrla, pa bi morda preživela. To bo pokazal strokovni nadzor," napoveduje takojšnjo zahtevo zdravniški zbornici za čimprejšnjo uvedbo izrednega strokovnega nadzora Bešič Loredan. Pravi, da se je osebno sestal s svojci obeh pacientov in se jim opravičil.

Ob naročilu prevoza iz zdravstvenega doma je zdravnik napisal dva naloga za prevoz. Oba pacienta sta bila prepeljana z istim reševalnim vozilom. "Zdravstveni dom je seveda nameraval obračunati dva prevoza," je komentiral minister.

Napovedal je še, da se bodo takoj po novinarski konferenci sestali z inšpektoratom za zdravstvo in sprožili vse potrebne inšpekcijske nadzore. Vlada in ministrstvo sprejemata odstop direktorja. "To je pričakovana in v normalnem svetu normalna poteza. Kar se tiče ministrstva in vlade, bomo naredili vse, da se vsi potrebni postopki pravilno izpeljejo. Naredili bomo vse, da vsaj ohranimo človeško dostojnost," je zatrdil.

"Za ta dogodek ni opravičila"

"Vlada lahko zagotovi plače in pogoje dela, ampak zdravstveni delavci smo ljudje. Mi moramo narediti vse, da ko pride pacient v bolnišnico, da je človek. Če z njim ni možen kontakt, moramo narediti vse, da potrdimo identiteto, in drugič, da pustimo svojce zraven. Covid-19 ni opravičilo. Bolnišnice morajo najti način, da se v takih primerih obiski dovoljeni. S testiranjem, z masko, s skafandrom, kakorkoli," je čustveno govoril Bešič Loredan. Kasneje je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, ali so bili obiski v bolnišnici zaradi covida-19 prepovedani: "Nekdo ni upošteval jasnih navodil, da so, v kolikor gre za kritično bolnega pacienta, obiski dovoljeni." Dodal je, da sinu pokojnega že prvi dan po sprejemu v bolnišnico niso dovolili obiskati očeta, ker da "se to kot ne sme".

"Skratka, opravičila, za kar se je zgodilo, ni. Naša naloga je, da vzpostavimo izjemno strog nadzor. Da vzpostavimo pogoje dela in pravila igre, ki se jih bodo morali držati vsi," je povedal minister. V kolikor se bodo ugotovile organizacijske, strokovne napake, upa, da bodo ustrezno sankcionirane. Želi si, da vsi organi opravijo svojo nalogo korektno. Predvsem pa s pridihom humanosti do svojcev.

"Jaz bom tudi zdravil ljudi in jih operiral. In to danes me še bolj sili v to, da bom to delal. Ostajam človek in ostajam zdravnik. Če bo predsednik vlade ocenil, da moram zaradi tega odstopiti, bom to tudi storil," je zaključil minister.

Odstopilo vodstvo bolnišnice

Zaradi napake so namreč svoje odstope ponudili direktor Aleksander Svetelšek, strokovni direktor Franc Vindišar in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank. Predsednik sveta zavoda je njihove odstope sprejel, že v ponedeljek pa svet SB Celje predvidoma imenoval novega vršilca dolžnosti direktorja.

Zdaj zamenjani vrh bolnišnice, ko so pojasnjevali napako z bolnikoma. 
Gordana Possnig

Vodstvo celjske bolnišnice je sicer pripravilo izjavo ob tem izrednem dogodku. Povedali so, da so k njim v bolnišnico z reševalnim vozilom nedavno iz enega izmed domov upokojencev (šlo naj bi za dom Loka pri Zidanem Mostu) pripeljali dva moška pacienta. Ob prihodu ju niso mogli identificirali, ker nista imela na roki zapestnic, niti niso mogli z njima govoriti. Sprejeli so ju od reševalcev, ki so ob tem dodali tudi dokumentacijo. Očitno pa je ob tem prišlo do napake pri njuni identifikaciji.

Strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar je povedal, da sta oba pacienta nekaj dni zdravili, nato pa je eden od njiju umrl. "A kot se je kasneje izkazalo, so o smrti obvestili svojce živega. Moškega so ob tem že pokopali. Da je prišlo do napake, smo ugotovili šele včeraj, ko so nas poklicali iz doma upokojencev in nas obvestili o zadevi."

Danes dopoldne so se srečali s svojci obeh pacientov in se jim opravičili, obiskal jih je tudi zdravstveni minister Bešič Loredan. Predsednik sveta zavoda Andrej Klasinc je povedal, da bodo v začetku prihodnjega tedna imenovali tudi vršilce dolžnosti bolnišnice in sprožili nadaljnje postopke. Ob tem je bolnišnica že začela z izrednim notranjim in zunanjim nadzorom, ki bo skušal razjasniti neljub primer, ki se doslej v celjski bolnišnici še ni zgodil.

Na Policijski upravi Celje pa so pojasnili, da zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta