Hojs svari pred diskriminacijo v povezavi s cepilnimi potrdili

STA, A.L.
15.03.2021 18:57
Notranji minister Aleš Hojs je danes posvaril pred diskriminacijo v povezavi s cepilnimi potrdili. Menil je, da je še prezgodaj govoriti o nemotenem prehajanju meje z aplikacijami ali potrdili, dokler večina ljudi nima možnosti, da se cepi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/sta

Evropska komisija bo v sredo predstavila predlog za pripravo digitalnega zelenega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanje v času pandemije novega koronavirusa. Pri tem v Bruslju poudarjajo, da ne bo dodatnih omejitev in prepovedi, temveč je poudarek na olajšanju potovanj.

Potrdilo naj bi sicer vključevalo informacijo o cepljenju, negativnem testu ali o imunosti na virus. Številna politična vprašanja so še odprta, komisija pa opozarja tudi na to, da se je treba pravočasno ustrezno tehnično pripraviti.

Hojs je dejal, da poteka v Sloveniji presoja zakona o nalezljivih boleznih v povezavi s takšnim potrdilom, aplikacijo oziroma zbirko podatkov. Te zbirke po njegovih besedah ne bi uporabljala policija, bi pa imela policija dostop do nje za nadzor karantenskih odločb.

Je pa na sploh po ministrovih besedah prezgodaj govoriti o tem, kako omogočiti nemoteno prehajanje meje z aplikacijami ali potrdili, medtem ko ljudje nimajo možnosti, da se cepijo. "To se mi zdi zelo zelo diskriminatorno," je dejal v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

To bi namreč po Hojsovih navedbah pomenilo, da bi se privilegirani cepili, imeli cepilni dokument in potovali, večina pa se niti cepiti ne bi mogla. To se mu zdi slabo, sploh glede na to, kako počasi se odvija cepljenje v Sloveniji - ne, ker cepilci ne bi bili sposobni cepiti, temveč ker cepiva ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta