Mario Fafangel je "sit nabijanja na nas", kritičen je tudi do poimenovanja policijske ure

A.L.
11.03.2021 15:28
Strokovna skupina za covid-19 zaradi obsega epidemije včeraj ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za skrajšanje omejitve gibanja ponoči.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojša Tejič/sta

Danes se je na Twitterju oglasil prvi epidemiolog pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel in se obregnil v poimenovanje omejitve gibanja ponoči kot epidemiološke ure. "V angleščini 'curfew', v italijanščini 'coprifuoco', v slovenščini pa policijska ura. Epidemiološka ura to zagotovo ni," je zapisal.

Spomnimo, strokovna skupina za covid-19 zaradi obsega epidemije včeraj ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za skrajšanje omejitve gibanja ponoči, so sporočili po včerajšnji seji vlade. Zato ta ostaja nespremenjena med 21. in 6. uro zjutraj. Bodo pa o tem znova odločali v naslednjih 14 dneh, so napovedali. 

Kot je znano, Fafangel je že v začetku februarja na eni od vladnih novinarskih konferenc namignil na neučinkovitost policijske ure. "Sam vidim manjši učinek tudi v omejitvi gibanja ponoči," je povedal takrat in dodal: "Epidemiološki koncept tega je, da zmanjšamo interakcijo, ampak ta ukrep na papirju nima dobrih strokovnih podlag, da bi bil učinkovit." Kot pravi, naj bi s temi ukrepi limitirali interakcije, a sprašuje se, kakšne, če medtem že imamo ukrepe, ki med drugim zapirajo bare, restavracije ...

Fafangel je danes tvitnil tudi naslednje: "Sit nabijanja na nas. Epidemiologi smo vedno pripravljeni koordinirati sledenje stikov. Nujno je: namensko plačani kader (250+ takoj, tudi vojaki), delo 7/7 tudi med prazniki, informacijska tehnologija, lokacija, varovanje osebnih podatkov. Vse to stane, predlagali smo večkrat, čakamo."

V. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je sicer danes poudarila, da morajo ljudje dosledno spoštovati navodila stroke glede higienskih ukrepov. 

Vlada je sprejela predlog spremembe zakona o nalezljivih boleznih, ki ponovno uvaja nadzor nad izvajanjem karantene na domu, v katero je bil posameznik napoten bodisi s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodisi s strani policije ob prehodu meje. Spoštovanje odrejene karantene bo nadzoroval zdravstveni inšpektorat, je še povedala Kerstin Petričeva, za kršitve pa so predvidene globe v višini od 400 do 4000 evrov. Zaposleni bodo po njenih besedah prejeli nadomestilo dohodka za čas bivanja v karanteni na domu. Predlog sprememb zakona bo v državni zbor vložila po hitrem postopku. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta