Hrvati hodijo k nam po zdravilo za diabetes, uporabljajo pa ga za hujšanje. Kaj pravijo na agenciji za zdravila?

A.L.
08.03.2023 11:14

Za pomanjkanje zdravila na Hrvaškem naj bi bili krivi prav tisti, ki želijo hujšati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Urška Polanc

Že včeraj smo poročali o Hrvatih, ki naj bi množično prihajali v slovenske lekarne. Razlog pa zdravilo ozempic, ki ga pri naših južnih sosedih primanjkuje, medtem ko ga je pri nas dovolj. Gre za zdravilo, ki je primarno namenjeno zdravljenju sladkorne bolezni, ima pa še en stranski učinek, uspešno naj bi namreč delovalo pri izgubljanju kilogramov.

Po poročanju Jutarnjega lista naj bi za pomanjkanje zdravila na Hrvaškem bili krivi prav tisti, ki želijo hujšati, saj je bilo kar 80 odstotkov tega zdravila predpisanega na beli recept, v lekarno pa je z njim prišel le redko kdo z diabetesom. Takšen beli recept namreč lahko izda zdravnik specialist, ne glede na to, ali ima pacient bolezen, za katero je zdravilo namenjeno. V lekarnah so medtem pojasnili, da se zavedajo početja ljudi, a so po pravilih dolžni izdati zdravilo. 

Vsako zdravilo se mora uporabljati izključno za indikacije, za katere je pridobilo dovoljenje

Po odgovore smo se obrnili tudi na Lekarniško zbornico Slovenije, kjer pravijo, da ne razpolagajo s podatki o izdanih zdravilih. Podatki o dvigu na "tuje" recepte se beležijo v informacijskih sistemih posameznih izvajalcev lekarniške dejavnosti. Sicer pa se, kot še povedo, zdravilo ozempic predpisuje in izdaja na zdravniški recept. "Državljani drugih držav lahko zdravila v Sloveniji dvignejo na veljavni zdravniški recept svoje države. So samoplačniki," dodajo.

Ob tem opozarjajo, da se mora vsako zdravilo uporabljati izključno za indikacije, za katere je pridobilo dovoljenje. "Vsa morebitna drugačna uporaba je 'off label use' in zanjo nosi odgovornost predpisovalec."

Uporabo zdravila za hujšanje odsvetujejo

Na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pa medtem nekoliko obširneje opišejo, čemu je zdravilo ozempic namenjeno: "Zdravilo ozempic je Evropska agencija za zdravila (EMA) odobrila za uporabo pri odraslih z nezadostno urejeno sladkorno boleznijo tipa 2 kot dodatek k dieti in telesni vadbi kot monoterapijo, kadar metformin zaradi intolerance ali kontraindikacij ni primeren, ali kot dodatek k drugim zdravilom za zdravljenje sladkorne bolezni."

Stroške zdravila za ta namen krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Isto učinkovino, semaglutid, je EMA odobrila kot dodatno zdravljenje k dieti z zmanjšanim vnosom kalorij in k povečani telesni dejavnosti za obvladovanje telesne mase, vključno z izgubo telesne mase in vzdrževanjem telesne mase, pri odraslih z začetnim indeksom telesne mase ≥ 30 kg/m2 (debelost) ali ≥ 27 kg/m2 do < 30 kg/m2 (prekomerna telesna masa), ki imajo sočasno vsaj eno z debelostjo povezano bolezen kot na primer disglikemija (prediabetes ali sladkorna bolezen tipa 2), hipertenzija, dislipidemija, obstruktivna apneja v spanju ali bolezni srca in ožilja. "Zdravilo v jakosti, ki je odobrena za tovrstno uporabo, v kateri se trži pod imenom wegovy, ni razvrščeno na listo ZZZS. Ne glede na to se bolnik in zdravnik lahko v določenih primerih dogovorita za uporabo zdravila ozempic izven odobrene uporabe (ti. off-label uporaba), kar pa JAZMP odsvetuje. V tem primeru je za izdajo zdravila v lekarni še vedno potreben zdravniški recept, stroške zdravila pa mora kriti bolnik sam," še pojasnijo in znova poudarijo, da uporabo zdravila za hujšanje odsvetujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta