In kako bo s kolektivnimi dopusti v podjetjih? Gospodarstvenike skrbi "dopustniško" druženje

Srečko Klapš
22.12.2020 06:25
Večina podjetij je kolektivni dopust že načrtovala, toda le do 4. januarja, nekateri pa ga zaradi narave dela ne morejo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Impolu bodo po kolektivnem dopustu vse zaposlene predvidoma pred prihodom na delo testirali na covid-19. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Na obe stanovski zbornici smo naslovili vprašanje, kakšen je odziv podjetij na predlog vlade za napotilo zaposlenih na kolektivni dopust: "Podjetja se sproti prilagajajo epidemiološkim razmeram, številna pa so se ob prelomu leta odločila za kolektivne dopuste," pojasnjujejo v Gospodarski zbornici Slovenije, kjer opozarjajo, da bi lahko ukrepi, kjer bi bilo več ljudi prostih delovnih obveznosti, spodbudili k povečanju števila druženj, zato naj tudi doma spoštujejo ukrepe zdravstvene stroke in NIJZ. V Obrtno-podjetniški zbornici dodajajo, da se bodo s sprejetimi ukrepi vlade storitvene dejavnosti s 24. decembrom ponovno zaprle, tako da bo velika večina med prazniki doma: "Preostali člani pa bodo sami presodili, ali bodo delali ali ne, odvisno tudi od tega, ali so pogodbeno vezani na dobavo v tem času."

In kako bo s kolektivnimi dopusti v podjetjih? Iz podjetja AJM so nam odgovorili, da imajo že več let v času božično-novoletnih praznikov kolektivni dopust. Ta bo letos od 24. decembra do srede, 6. januarja 2021. "Če nam bodo ukrepi vlade narekovali podaljšanje, bomo kolektivni dopust podaljšali še za dva dni," je odgovoril direktor Trivo Krempl. V podjetju Henkel Maribor načrtujejo kolektivni dopust od 23. decembra do 4. januarja: "V ponedeljek, 4. januarja, bomo znova zagnali proizvodnjo, na delovna mesta pa se bodo vrnili zaposleni, ki dela ne morejo opravljati od doma." V slovenjebistriškem Impolu večina zaposlenih preneha delati 24. decembra z izjemo ekipe, ki v času zaustavitve proizvodnje opravlja vzdrževalna dela. "Na delo se vrnejo 4. januarja, pri čemer bomo predvidoma za vse zaposlene pred prihodom na delo organizirali hitro testiranje za preverjanje okužb s covidom-19 in tako preprečevali širjenje virusa znotraj delovnih sredin," še pojasnjujejo v Impolu.

V Hisense Gorenju imajo že tradicionalno konec leta kolektivni dopust, tako so režijski delavci na dopustu že od 18. decembra, proizvodni pa bodo od 23. decembra, oboji vse do 4. januarja prihodnje leto.

So pa tudi podjetja, kjer si kolektivnega dopusta ne morejo privoščiti. Tako je denimo v Dravskih elektrarnah Maribor, kjer bodo zaposleni, ki jim narava dela to dopušča, delo opravljali od doma oziroma bodo koristili redni letni dopust: "Tisti, ki so potrebni za vodenje in nujno vzdrževanje proizvodnje, pa bodo ob upoštevanju vseh sprejetih ukrepov na delovnih mestih." Podobno je v Talumu iz Kidričevega, kjer proizvodnja primarnega aluminija v elektrolizi in proizvodnja v livarni tečeta neprekinjeno 24 ur na dan, 365 dni v letu. Tam, kjer tehnološki proces to omogoča, pa v teh dneh že koristijo redni planirani kolektivni dopust oziroma delajo na daljavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta