Inšpektorat bo preveril, ali je plakat Roka Snežiča zavajajoč

Miha Raičevič Miha Raičevič
06.03.2023 12:00

Pri tržnem inšpektoratu, protikorupcijski komisiji, stranki NSi, oglaševalski zbornici in Transparency International Slovenija smo pridobili odzive na plakat Roka Snežiča, da "odpira vsa vrata".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Snežič se na sodišču zagovarja pred očitki tožilstva glede domnevnega oškodovanja upnikov. Sam trdi, da ni storil nič nezakonitega. 
Sašo Bizjak

Poročali smo že, da je Rok Snežič konec januarja presenetil javnost s postavitvijo obcestnih plakatov, na katerih je pisalo, da on odpira vsa vrata, pri tem pa so bila navedena imena štirih družb, ki so vsaj delno v državni lasti (Dars, Luka Koper, SiDG in SDH).

Po objavi našega članka o tem, da v vseh omenjenih podjetjih trdijo, da z sicer registriranim lobistom Snežičem še niso sodelovali, v Darsu so celo dejali, da so stike z njim zavrnili, je Snežič poklical v naše uredništvo in povedal, da sam ureja zadeve na višji inštanci, torej na stranki NSi. 

Zato smo zadevo preverili pri Krščanskih demokratih. Odgovarjajo, da Snežič ni nikoli lobiral pri njih, da z njim niso sestankovali, prav tako se z njim ni nikoli dobil predsednik stranke Matej Tonin. Tudi na vprašanje, ali je skušal preko stranke priti v stik z vodstvenimi kadri podjetij v državni lasti, ki jih še vodijo kadri NSi oziroma jih je ta stranka predlagala v imenovanje, so zanikali. 

Protikorupcijska komisija (KPK), ki skrbi za register uradnih lobistov, je sporočila, da je Rok Snežič kot lobist registriran od 11. aprila 2022. Za Večer so še pojasnili, da politične stranke niso del javnega sektorja in zato pri vplivanju na odločitve strank ne gre za lobiranje. Tudi člani vodstev v podjetjih v državni lasti niso lobiranci, zato gre lahko pri njih le za vplivanje na odločitve, ne pa za lobiranje. Drugače pa je s poslanskimi skupinami, ki sodijo v javni sektor in so lahko lobirane. Ali bi šlo lahko pri Snežičevem oglaševanju za nedovoljeno vplivanje, pa KPK odgovarja, da bi bilo to treba presoditi glede na "okoliščine konkretnega primera"

Sporni plakat je moral Rok Snežič umakniti.
M. L.

Tržni inšpektorat bo morebitno zavajajočo vsebino preučil

Za komentar vsebine plakata smo zaprosili še ministrstvo za gospodarstvo, s katerega pa so nam sporočili, da lahko na naše povpraševanje odgovori tržni inšpektorat. Tam so ugotovili, da iz vsebine plakata neposredno ne izhaja, da bi šlo za kršitev zakonodaje, ki jo nadzira njihov inšpektorat, bodo pa preučili, ali je morda vsebina plakata zavajajoča.

Na Slovenski oglaševalski zbornici vsebine plakata niso želeli komentirati, sporočili so le, da oglaševalsko razsodišče za sedaj v zvezi s tem ni prejelo nobene prijave. Če pa jo bodo prejeli, bodo o njej odločali.

Transparency International Slovenija ne želi komentirati primernosti plakata. So pa pojasnili, da se lahko v register lobistov vpiše vsak, ki ni zaposlen v javnem sektorju ali je bil funkcionar pretekli dve leti, ki mu ni bila odvzeta poslovna sposobnost in ki ni bil v Sloveniji pravnomočno obsojen na več kot šest mesecev zapora zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

V organizaciji se zavzemajo tudi za to, "da postanejo dejavnosti vseh vrst lobistov popolnoma transparentne in etične, kar pomeni med drugim vzpostavitev obvezne registracije lobistov, redno in celovito poročanje o vseh lobističnih stikih tako s strani lobista kot lobirancev, kot tudi, da se v vsak predpis vpiše jasno tako imenovano zakonodajno sled".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta