Inštitut 8. marec je DVK pozval, da glasovanje omogoči vsem državljanom

STA
25.03.2022 12:24

Na Inštitutu 8. marec so se danes odzvali na odločitev Državne volilne komisije (DVK), da bodo volivci v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom lahko glasovali na domu, vendar bodo morali vlogo oddati do 20. aprila. DVK so pozvali, da glasovanje omogoči vsem državljanom, tudi tistim, ki jim bodo koronavirusno okužbo potrdili po 20. aprilu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Državna volilna komisija je na četrtkovi seji sprejela odločitev, da bodo volivke in volivci, ki bodo na dan državnozborskih volitev v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, imeli poleg glasovanja po pošti tudi možnost glasovanja na domu. V tem primeru bodo morali vlogo za glasovanje na domu okrajni volilni komisiji oddati najpozneje 20. aprila do 24. ure.

Na Inštitutu 8. marec so izrazili skrb, da nekateri volivci ne bodo mogli oddati svojega glasu. Poraja se jim vprašanje, kaj to pomeni za vse, ki jim bodo okužbo potrdili po 20. aprilu. "Kot to razumemo mi, ti volivci pravzaprav ne bodo mogli oddati svojega glasu," je na novinarski konferenci dejala Kristina Krajnc z inštituta.

(VPRAŠANJA in ODGOVORI) Kaj če dobim covid, ali 24. aprila lahko volim? Na dan volitev bom na potovanju, kaj naj storim

Pri tem so izpostavili še prakso iz tujine in poudarili, da je več evropskih držav volivcem v primeru okužbe s covidom-19 vseeno omogočilo sodelovanje na volitvah.

Na novinarski konferenci so še opozorili, da je bila v četrtek prijava na glasovanje iz tujine onemogočena že pol ure pred iztekom roka, kar so označili za kršenja volilne pravice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta