Okuženi s koronavirusom bodo lahko na parlamentarnih volitvah glasovali tudi od doma

M.R.
24.03.2022 16:02

Na aprilskih državnozborskih volitvah bodo lahko tisti, ki bodo v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, glasovali tudi na domu. A o tem bodo morali pravočasno obvestiti okrajno volilno komisijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Državna volilna komisija (DVK) se je odločila, da bodo lahko volivci, ki bodo na dan parlamentarnih volitev v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, lahko glasovali po pošti ali celo na domu. V tem primeru bodo morali najpozneje do 20. aprila do polnoči okrajni volilni komisiji oddati vlogo za glasovanje na domu in hkrati priložiti ustrezno potrdilo o izolaciji. To je na primer lahko SMS-sporočilo ali potrdilo s portala zVem.

Hkrati pa je državna volilna komisija določila tudi navodila, kako bo za varnost pred širjenjem okužbe poskrbljeno na voliščih. Spoštovati bo potrebno medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra, obvezna bo uporaba zaščitnih mask, bodisi kirurških bodisi FFP2, obvezno bo razkuževanje rok, prezračevanje prostorov, volivci vodo vstopali posamično, sproti pa se bo razkuževalo tudi pisala. Na tleh bodo nameščene oznake, ki bodo kazale smer gibanja za vzdrževanje ustrezne razdalje. 

DVK še sporoča, da glede na trenutne razmere, morda ne bo izvedljivo glasovanje na veleposlaništvu v Moskvi. V Rusijo namreč zaradi onemogočenih poštnih storitev ni mogoče dostaviti volilnega gradiva, gre za glasovnice in volilne imenike. Če se te razmere kmalu ne bodo spremenile, bo končno odločitev komisija sprejela na dopisni seji. 

Volitve bo lahko opazovalo 14 predstavnikov mednarodne vladne organizacije World Peace Volunteers, ki ima sedež v Gani. Je pa DVK zavrnila vlogo Roba Thompsona iz Velike Britanije za spremljanje volitev. Razložila je, da ne izpolnjuje pogojev, ki jih določa pravilnik o merilih, pogojih in postopku za pridobitev akreditacije za opazovanje volitev. Ta namreč določa, da so lahko opazovalci predstavniki domačih in tujih organizacij, ustanov, združenj in društev ter mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem volitev, varstvom človekovih pravic, integritete ali izobraževanja, ter člani oz. predstavniki centralnih volilnih organov drugih držav, ne pa tudi posamezniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta