(INTERVJU) Davor Dragičević, oče v Banjaluki umorjenega Davida: Zanje oblast pomeni, da lahko ubijajo ljudi

Pred letom in mesecem dni je David Dragičević izginil. Njegovo truplo z znaki mučenja so našli 24. marca 2018 v Banjaluki ob reki Vrbas. Oblasti so za smrt 21-letnika najprej trdile, da je šlo za nesrečo ali samomor. Študenta elektrotehnike so blatili, a podpora njegovi družini med ljudmi v zahtevi, da je treba najti njegove morilce, je rasla. Dnevni protesti skupine Pravda za Davida so postali največje gibanje proti oblastem Republike srpske v zadnjega četrt stoletja. Umor Davida Dragičevića ostaja do danes neprimerno raziskan in storilci na prostosti. Potem ko so oblasti prepovedale dnevne proteste skupine Pravda za Davida na glavnem banjaluškem trgu in umaknile vse, kar bi lahko spominjalo na ubitega mladeniča, so na željo staršev sredi marca truplo izkopali in ga prenesli v Avstrijo. Tam živi njegova mama, Suzana Radanović z družino in tam je, potem ko je izginil 30. decembra lani, danes tudi Davidov oče, Davor Dragičević. Z njim smo se pogovarjali pretekli petek po telefonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
krb

V Avstriji ste zaprosili za mednaradno zaščito. Se počutite varni? 
Za zdaj sem v Avstriji dobil policijsko zaščito in da, počutim se varno.
To je verjetno veliko?
Je. Oblasti tu vedo, za kaj gre, seznanjeni so s primerom in dali so mi policijsko zaščito. Trenutno se tu počutim varno.
Tam ste z vso svojo družino?
Da, tu je tudi moja hčerka, nekdanja žena je tu, kar pa je najvažnejše, tu je zdaj tudi Davidov grob.
Vas skrbi zaradi simpatij med avstrijskimi oblastmi in Miloradom Dodikom, predstavnikom Republike srbske v predsedstvu BiH?
Seveda, za to imam tudi dokumente. Povezujejo jih skupni interesi, a o tem ne bi govoril. Dodik ima tu urad, ki ga je poimenoval konzulat, a to ni konzulat, saj Republika srbska ni mednarodno priznana država, ampak entiteta BiH. Gre za urad Republike srbske na Dunaju, ki opravlja posle in preko katerega perejo denar. Dokumenti govorijo o tem. Prijavljena imajo gradbena in druga podjetja. Vse skupaj jim služi za pranje denarja in uresničevanje njihovih interesov. Ne interesov naroda, ampak njihovih osebnih interesov.
Minilo je dobro leto odkar se je ta tragična zgodba začela. Kako razumete, kaj se je zgodilo v tem obdobju? Niste izgubili le sina, zdi se, da ste izgubili tudi dom in domovino?
Izgubil sem hišo in vse ostalo. Mesto, v katerem sem živel. Državo, za katero sem se na žalost tudi boril, bil za njo ranjen ter postal invalid. A to v tem trenutku ni pomembno. Ostal sem brez svojega otroka. Brez svojega naslednika. Brez svoje slave, semena, svojih spominov. Že prvi dan sem dejal, da jih bom preganjal do svoje ali njihove smrti in tako tudi bo. Kar sem povedal tedaj, se je do danes potrdilo. Poznam svojo resnico in dobro vem, po kom sem udaril. Gre za sam vrh države. Sam vrh mafije. Udaril sem v vrh policijskih struktur, narkodilerjev, klanov. Dobro vem, proti komu se borim. A to ni pomembno, saj se je moje življenje v mnogih pogledih končalo v noči s 17. na 18. marec lani. Ko so ubili mojega otroka 23. marca, so mi iztrgali dušo.

Mama Davida Dragičevića, Suzana Radanović in odvetnik Ifet Feraget na levi, ter na desni Davor Dragičević, potem ko so ga 26. decembra lani izpustili iz pridržanja. "Živeti hočem, dokler ne dosežem pravice za mojega sina," pravi iz zatočišča v Avstriji.
krb
Odvetnik Ifet Feraget, ki zastopa Davorja Dragičevića in Muriza Memića v iskanju pravice za njuna umorjena sina. Zahteval je, da se preiskava umora Davida Dragičevića prestavi na raven BiH in se je ne vodi več v institucijah Republike srpske.
krb
"Če želimo, da se ne bi spet ponovilo, kar se je zgodilo meni in Murizu, moramo iti do konca."
krb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta