Isti predlagatelj, nova razmerja v parlamentu: Kdo bo deveti Pahorjev ustavni sodnik?

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
16.04.2020 16:54

Predsednik republike ima pred seboj sedem imen, "nepopisanih listov" tokrat praktično ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustavno sodišče Republike Slovenije. 
Janko Rath

Izr. prof. dr. Andraž Teršek, dr. Branko Korže, izr. prof. dr. Anže Erbežnik, izr. prof. dr. Rok Svetlič, mag. Marko Starman, dr. Janez Pogorelec in Barbara Zobec, teh sedem imen je prispelo na poziv predsednika republike za prosto mesto sodnika ustavnega sodišča. Sredi julija se bo devetletka na ustavnem sodišču, ki nima ponovitve, iztekla ustavni sodnici dr. Dunji Jadek Pensa, zato je Borut Pahor spet pred tem, da predlaga ime, državni zbor pa voli.

Po prijavljenih - predsednik lahko sicer poišče tudi med neprijavljenimi - se obeta zanimiv čas. Predlagani bo že predsednikovo deveto ime za ustavnega sodnika, v Pahorjevih desetih letih v predsedniški palači se bo menjalo vseh devet ustavnih sodnikov in predsednik ni pred nezanimivo ponudbo. Še nekaj: od zadnjega imenovanja na ustavno sodišče (od jeseni 2019 je ustavni sodnik dr. Rok Čeferin) se res ni menjal državni zbor, ki ustavnega sodnika nazadnje (iz)voli, so se pa predrugačila politična razmerja in zamenjala vladajoča koalicija.

Zobec (spet) na ustavno sodišče?

Torej. Edina ženska med prijavljenimi je vrhovna sodnica na kazenskem oddelku vrhovnega sodišča Barbara Zobec. Redno, skupaj s soprogom Janom Zobcem, tudi vrhovnim sodnikom, ki je bil predtem ustavni sodnik, dviguje glas spričo po njenem prepričanju kronično nepluralnega slovenskega sodstva. Bila je med tistimi vrhovnimi sodniki, ki se niso strinjali, da, v prejšnjem mandatu, vrhovno sodišče vodi Branko Masleša. Nazadnje je kritizirala (ne)odziv predsednika ustavnega sodišča dr. Rajka Kneza v primeru sodnik Accetto (in Jaklič), šlo je za interpretativno vojno oziroma pro&contra poglede na nekatere odločitve sodnika dr. Mateja Accetta oziroma njegovo politično (SMC) ozadje ali neozadje.

Teršek ponovno, Pogorelec ponovno ... 

​Naprej. Prejšnjič ni prišel skozi Pahorjevo sito in je zdaj spet med prijavljenimi nekdanji šef vladne službe za zakonodajo in nekaj časa precej izpostavljeni član NSi dr. Janez Pogorelec, odlični ustavni pravnik. Ustavni pravnik - in redni kritik manka demokratičnih ravnanj ne glede na barvo oblasti - je tudi dr. Andraž Teršek. V predprejšnji rundi za ustavnega sodnika je izstopil tik pred ciljno črto, Šarčeva koalicija pa je potem čez noč za ustavno sodnico zlobirala dr. Katjo Šugman Stubbs. Takrat kandidatura ni uspela tudi dr. Verici Trstenjak.

Na vrsti je predsednik

Predsednik republike se bo zdaj posvetoval z vodji poslanskih skupin in "se potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te funkcije", so sporočili pri Pahorju. Tudi tokrat je pred glasovanjem v državnem zboru predvidena javna predstavitev. Za izvolitev ustavni sodnik potrebuje najmanj 46 glasov poslancev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta