Iz velenjske karantene 40 oseb v domačo samoizolacijo, v šmarskem domu upokojencev okuženih skupaj 112 stanovalcev in zaposlenih

STA, M.R., A.L.
03.04.2020 09:16

V Sloveniji je zaradi okužbe z novim koronavirusom do danes umrlo 20 ljudi. Potrjenih je 934 okužb, opravljenih pa je bilo skoraj 26 tisoč testov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

21.40

V Roje dobavili še milijon troslojnih zaščitnih mask

V skladišče Civilne zaščite v Rojah je zjutraj prispel milijon troslojnih zaščitnih mask, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Že sinoči pa je s tvitom javnost obvestil tudi o dostavi 19.500 mask FFP2.
Minister je ob tem zapisal, da ima veliko držav težave z dobavo zaščitne opreme in da je uspeh, da vsak dan pripeljejo novo pošiljko, pa naj bodo to troslojne maske FFP2/3 ali ventilatorji. Vendar, kot je dodal Počivalšek, moramo priti do tega, da bodo maske dostopne vsakemu državljanu.
Danes so tudi začeli razdeljevati zaščitno opremo občinskim štabom Civilne zaščite. "Razdelili smo 500.000 kirurških mask, 200.000 rokavic in 276 kilogramov razkužila," je na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin.
{twitter}https://twitter.com/MatejTonin/status/1246076260507242501{/twitter}
20.10

Iz velenjske karantene 40 oseb v domačo samoizolacijo

Za 40 oseb, ki po vrnitvi iz Španije že teden dni prestajajo karanteno v velenjskemu hotelu Paka, je minister za zdravje Tomaž Gantar danes odredil, da z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču. Dve osebi, ki sta okuženi z novim koronavirusom, pa ostajata v karanteni, so danes sporočili iz štaba civilne zaščite Zahodne Štajerske.
Navedli so tudi, da osebe, ki bodo s karanteno nadaljevale na svojem domu, morajo še naprej spremljati svoje zdravstveno stanje. V času prestajanja karantene doma ne smejo zapustiti, za dostavo osnovnih potrebščin morajo zaprositi svojce ali prijatelje, ki jim jih morajo dostaviti pred zaprta vrata bivališča. Več -> TUKAJ.
20.00

Ministrica Pivčeva si je ogledala poskusno pridelavo zelenjave v Ocean Orchids

V dobrovniškem podjetju Ocean Orchids so začeli poskusno pridelovati tudi zelenjavo. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je ob ogledu pridelave povedala, da je ta hitra prilagoditev razmeram lahko zgled tudi drugim, kako v kriznih časih in sicer povečati samooskrbo v državi. To bo po njenih besedah z ukrepi pospeševala tudi vlada.

Robert Balen

Policija po navedbah ministrstva pri delu, povezanem z epidemijo, uporablja vse možne resurse

Policija zaradi epidemije izvaja vrsto aktivnosti in pri tem uporablja vse možne resurse. Že zdaj samo za izvajanje nalog v zvezi z epidemijo dnevno deluje več kot 1000 policistov, navajajo na notranjem ministrstvu. Zaradi vseh nalog so bili primorani že zmanjšati kadrovsko pomoč enotam na meji s Hrvaško, pomagajo pa jim pomožni policisti.
Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, za izvajanje nalog na z odlokom uvedenih kontrolnih točkah z Italijo in z Avstrijo ter na odprtih komunikacijskih poteh z Madžarsko potrebujejo več kot 250 policistov. Pri zagotavljanju organiziranega spremstva potnikov in tovornih vozil čez ozemlje Slovenije v njihove matične države potrebujejo dnevno več kot 70 policistov.
19.00

V šmarskem domu upokojencev okuženih skupaj 112 stanovalcev in zaposlenih

V šmarskem domu upokojencev je bilo po zadnjih podatkih z novim koronavirusom v četrtek okuženih skupaj 112 stanovalcev in zaposlenih. Iz celjske bolnišnice pa se je v četrtek v domsko oskrbo vrnila ena oseba. V sredo je bilo okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih. Nekaj oseb, ki so zbolele za covidom-19, pa se je že pozdravilo.
Doslej je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo šest stanovalcev doma.
18.30

Policija v zadnjih dneh z več kot 600 opozorili zaradi kršitev prepovedi zbiranja in prehajanja v druge občine

Policisti so prek Twitterja sporočili, da so v zadnjih štirih dneh izrekli več kot 600 opozoril zaradi kršitev odloka, ki prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje v druge občine. Policisti so že začeli poostreno nadzirati izvajanja odloka, saj je, kot navajajo, tudi v prvih pomladnih dneh spoštovanje odloka pomembno za vse.
{twitter}https://twitter.com/policija_si/status/1246074278744698880{/twitter}
V posameznih policijskih upravah in občina sicer izpostavljajo, da večjih kršitev ni bilo, tako je zadostovalo že opozorilo.
17.50

V domovih za starejše v četrtek s koronavirusom okuženih 177 oskrbovancev

V domovih za starejše po državi je bilo v četrtek z novim koronavirusom okuženih 177 oskrbovancev, kar je 15 več kot v sredo. Med zdravstvenimi delavci pa je bilo po podatkih za četrtek okuženih 128 oseb, so sporočili z ministrstva za zdravje.
Domovi za starejše tako ostajajo žarišča okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za četrtek je bilo več kot deset potrjenih primerov okužbe v petih domovih. Največ okuženih oskrbovancev je v Šmarju pri Jelšah, Metliki, Ljutomeru, Horjulu in enoti Bokalce ljubljanskega doma za starejše občane. Z okužbami se soočajo še v drugih domovih po državi, a po navedbah ministrstva imajo večinoma po enega ali dva primera.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinsek

Prva okužena v Lendavi iz karantene, okuženi v karanteni v Dolgi vasi brez bolezenskih znakov

Prva občana, ki sta bila na lendavskem območju na testiranju na novi koronavirus pozitivna, sta po novih testiranjih negativna in odhajata iz karantene. Državljani v karanteni v Dolgi vasi, med katerimi je sedem okuženih, pa ne kažejo nobenih bolezenskih znakov.
"To je vesela novica, da sta naša občana po dveh testiranjih negativna, pa tudi v karanteni v Dolgi vasi je za zdaj vse v redu, sedem okuženih od 28 stanovalcev v izolirani gostilni ne kaže nobenih bolezenskih znakov in se dobro počutijo," je povedal lendavski župan Janez Magyar. Oba so testirali 12. marca.
17.20

Prihodnji teden razpis za direktorja NIJZ, Eržen ostaja v. d. direktorja

Svet NIJZ je danes podal priporočila za boljšo uskladitev priporočil in ukrepov z vlado glede koronavirusa, je po seji povedal novoimenovani predsednik sveta NIJZ Rok Tavčar. Poleg tega nadaljujejo z razpisom za novega generalnega direktorja NIJZ, ta naj bi bil objavljen prihodnji teden. Ivan Eržen pa ostaja v. d. direktorja NIJZ.
Tavčarja, ki ga je vlada v sredo imenovala za novega člana, potem ko je razrešila nekatere dotedanje, je danes svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) imenoval za predsednika.
16.55

Turistična združenja pozivajo k dodatnim ukrepom za pomoč panogi

Več turističnih združenj vlado poziva, naj jim pomaga z dodatnimi ukrepi, saj se je poslovanje v panogi popolnoma ustavilo, hkrati pa bo po njihovih ocenah tudi okrevanje po krizi v turizmu najpočasnejše. Med drugim predlagajo znižanje DDV za turizem na 9,5 odstotka in opustitev vseh ostalih davkov v času zaprtja ter treh mesecih po koncu ukrepov.
V stanovskih turističnih združenjih pozdravljajo vladne ukrepe za pomoč gospodarstvu, a so, kot so zapisali v sporočilu za javnost, hkrati zelo zaskrbljeni glede popolne zaustavitve poslovanja celotne turistične panoge. Ta je ne dolgo nazaj prispevala 12,3 odstotka BDP, zaradi multiplikativnega značaja pa prinašala koristi tudi ostalim panogam, so zapisali.
16.25

Vlada začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja

Vlada je na današnji seji začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo šel z ukrepi v smeri zagotavljanja likvidnosti v slovenskem gospodarstvu. Vlada bo preučila tudi predloge in pripombe, prejete ob obravnavi prvega paketa, in jih bo poskušala zajeti v tem, drugem zakonskem predlogu.
"Priprava predloga ukrepov bo potekala v okviru več delovnih skupin in posvetovalne skupine, z namenom, da bi bil predlog zakona v čim krajšem času predložen v obravnavo DZ," so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Več podrobnosti o pripravi drugega protikoronskega svežnja bi lahko predstavniki vlade predstavili na sobotni tiskovni konferenci.
16.00

V fundacijo za koronavirus doslej doniranih skoraj 59.000 evrov

 Ministrstvo za finance je 25. marca objavilo številko računa, na katerega lahko donatorji nakažejo sredstva za pomoč v času epidemije novega koronavirusa oziroma za odpravljanje njenih posledic. Kot so sporočili z ministrstva, so donatorji od 27. marca do 2. aprila prispevali skupaj 58.810 evrov.
Med donatorji po številu močno prevladujejo fizične osebe, po višini donacij pa podjetja, navajajo na ministrstvu za finance. Od podjetij so med drugimi prejeli dve donaciji po 10.000 evrov in tri po 5000 evrov.
15.55

Prvi smrtni žrtvi v UKC Maribor

Število bolnikov s Covid - 19 se je sicer nekoliko zmanjšalo, a kljub temu prihajajo iz UKC Maribor slabe vesti. Zaradi koronoavirusne bolezni sta umrli dve osebi. "Eden od bolnikov je bil že dalj časa na intenzivni negi v bolnišnici, drugega so pripeljali iz doma starostnikov izven regije." Več -> TUKAJ.
15.15

Posamezniki po vrnitvi iz tujine od sobote v karanteno ali izolacijo

Vlada je objavila nova navodila za slovenske in tuje državljane, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine. Za zdrave osebe bo od sobote naprej po vrnitvi iz tujine odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija, je vlada objavila na spletni strani. Ukrep ne velja za tranzitne potnike in delovne migrante.
Če bo oseba, ki se vrača iz tujine v Slovenijo, zdrava, bodo zdravstveni delavci njene podatke posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ta bo zanjo predlagal karanteno na stalnem ali začasnem naslovu v obdobju 14 dni od prihoda v Slovenijo.
15.10

Kacin: Vlada pričakuje jasne usmeritve NIJZ

Vlada pričakuje jasne usmeritve s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, je danes poudaril uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. Če bo NIJZ priporočil več opravljenih testiranj za iskanje potencialno okuženih, bo vlada storila vse, da to uresniči, je zatrdil.
15.05

Število novih okužb znova najbolj poskočilo v Ljutomeru

Število občin z vsaj enim primerom okužbe z novim koronavirusom se je v četrtek povzelo na 135 (v sredo 133), po dva ali več primerov je bilo v 85 občinah. Najbolj, za osem, je število novih potrjenih okuženih poskočilo v Ljutomeru, v Šmarju pri Jelšah pa se je tokrat zvišalo za štiri.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Za daljši nakupovalni čas za upokojence tudi DeSUS in sindikat upokojencev

Pozivom k daljšemu časovnemu intervalu, v katerem lahko trgovine obiščejo zgolj upokojenci in ranljive skupine, se pridružujejo tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije in koalicijski stranki DeSUS. Slednja gospodarskemu ministrstvu predlaga, da bi upokojenci lahko nakupovali med 8. in 10. uro dopoldne ter med 13. in 15. uro popoldne.
Stranka DeSUS meni, da omejitev nakupovalnega intervala za upokojence in ostale ranljive skupine zgolj med 8. in 10. uro zjutraj ni najbolj ustrezna, saj gre za več kot 650.000 ljudi. Kot so zapisali v stranki, je vlada ukrep sprejela v dobri veri, za zaščito trenutno najbolj ranljive in izpostavljene generacije, a se je v praksi izkazalo, da dve uri dnevno nista dovolj za skoraj tretjino prebivalstva Slovenije.
14.15

V UKC Ljubljana 34 bolnikov

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je danes na navadnih oddelkih hospitaliziranih 34 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki pa sedem bolnikov. V intenzivni enoti je trenutno 13 bolnikov, so sporočili preko Twitterja.
{twitter}https://twitter.com/ukclj/status/1246038164994756610{/twitter}
13.30

Neuradno: Vlada naj bi vnovič predlagala aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi

V vnovičnem poskusu aktiviranja tega člena menda zdaj koalicija računa še na podporo LMŠ in stranke SAB, ki sta že sedaj potrebo po vojski na meji podpirali, a se nista strinjali z zapisanim v predlogu za aktivacijo člena. Več -> TUKAJ
13.00

Potrejnih 37 novih okužb, skupaj umrlo 20 ljudi

Včeraj so v Sloveniji zaradi novega koronavirusa umrli štirje ljudje. Skupno število žrtev se je tako povečalo na 20. Število okuženih je v četrtek naraslo za 37, na 934, število testiranih pa se je povečalo za 1064, na 25.921. Intenzivno zdravljenje je v četrtek potrebovalo 29 bolnikov, kar je dva manj kot v sredo.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1246030650542620672{/twitter}
12.30

Vlada za ponoven zagon gospodarstva, a le z ustrezno zaščito

Vlada intenzivno preučuje, kako postopoma sprostiti gospodarski krč in ponovno zagnati gospodarstvo. A če želimo zagnati proizvodnjo, moramo zagotoviti dovolj zaščitnih sredstev. Doma želi vlada dnevno proizvodnjo 100.000 mask. Več -> TUKAJ.
11.40

V Ljubljano prispelo še milijon zaščitnih mask

V skladišče Civilne zaščite v Rojah je zjutraj prispel milijon troslojnih zaščitnih mask, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Že sinoči pa je s tvitom javnost obvestil tudi o dostavi 19.500 mask FFP2.
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1245934381413347328{/twitter}
11.25

V drevesnico, vrtnarijo ali cvetličarno lahko tudi v drugo občino, če je ni v matični

Z današnjim dnem lahko izjemoma obratujejo tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da je mogoče oditi v najbližjo tovrstno prodajalno tudi v drugo občino, če takšne prodajalne ni v občini prebivališča. 
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1245955942128201734{/twitter}
11.20

Kacin: Vlada še vedno namerava poslati vojsko na južno mejo

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da se vlada ni odrekla nameri, da napoti vojsko s policijskimi pooblastili na južno mejo. Del policistov bo vlada z južne meje odpoklicala, s čimer bodo zagotovili boljši nadzor spoštovanja odloka o omejitvi gibanja na občino prebivališča. Ni pa povedal, s katerega območja bodo policiste premestili v notranjost. 
Kacin verjame, da bodo policisti večino kršitev odlokov reševali z opozorili, je pa to odvisno tudi od kršitve same. Problem pa je po njegovih besedah vedno v manjšini.

Mors

Hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul

Trenutno so hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul, okuženi z novim koronavirusom. Iz doma starejših so sicer v četrtek poročali o 19 potrjenih okužbah pri stanovalcih, prav tako so okuženi štirje zaposleni, ki so doma v karanteni. 
9.30

V ljutomerskem domu starejših občanov že 41 okuženih

Število okuženih z novim koronavirusom v Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za osem, skupno jih je tako 41. V četrtek pozno popoldne so iz doma v hiše turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja preselili 15 stanovalcev, ki niso okuženi z novi koronavirusom in lahko skrbijo zase, ostajajo pa v karanteni. Po besedah ljutomerskega podžupana Nika Miholiča je selitev potekala brez zapletov. Varovance so preselili zaposleni DSO Ljutomer in Zdravstvenega doma Ljutomer, v pripravljenosti so bili tudi pripadniki civilne zaščite in gasilci.

Dom starejših občanov Ljutomer
Andrej Petelinšek

Na avtocestah za 60 odstotkov manj prometa, Dars hiti z vzdrževalnimi deli

Na slovenskih avtocestah je zaradi ukrepov in omejitev za preprečevanje širjenja koronavirusa te dni občutno manj prometa. Po podatkih Darsa ga je na najbolj obremenjenih odsekih kar za okoli 60 odstotkov manj, avtocestni upravljalec pa manjše prometne obremenitve izkorišča za izvedbo čim več (nujnih) vzdrževalnih del. Več -> TUKAJ.
8.00

Ministrstvo osnovne šole pozvalo k preverjanju znanja, a naj še ne ocenjujejo

Ministrstvo za izobraževanje je v četrtek osnovnim šolam poslalo okrožnico, katere del je dokument s priporočili za preverjanje in ocenjevanje znanja med izobraževanjem na daljavo. V dokumentu je ministrstvo osnovne šole pozvalo, naj v aprilu že preverjajo znanje učencev, a naj ga v tem mesecu še ne ocenjujejo. Priporočila za preverjanje in ocenjevanje znanja je pripravil Zavod RS za šolstvo. Več -> TUKAJ.

Sašo Bizjak

Matura: Dijaki bodo potrebovali intelektualno segrevanje

Začetek pisnih izpitov mature so preložili na konec maja. Matura bo dobro stekla, če bodo dijaki v šoli vsaj mesec dni prej, poudarja dolgoletni ravnatelj II. gimnazije v Mariboru Ivan Lorenčič. Več -> TUKAJ.

Slovenski vojaki že pomagajo

Preverili smo, katere dodatne naloge od razglasitve epidemije opravljajo pripadniki Slovenske vojske. Včeraj so se odzvali na prošnjo Generalne policijske uprave in urejali deset kilometrov nedostopnih poti ob državni meji na območju Policijske uprave Novo mesto. Več -> TUKAJ.

Kako so se koroni prilagodila podjetja

Pošta, Henkel, Weiler, Impol in Tovarna olja Gea o proizvodnji v rokavicah in maskah, ki jih je težko zagotoviti, delu na razdalji in daljavo ter razmerah na trgu. Več -> TUKAJ.

Ostanimo delovno aktivni, pravita Podgornikova in Bende

Kako se je prilagodilo in kako bo preživelo mariborsko gospodarstvo in zakaj je pomembno ostati aktiven. Odgovarjata direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornikin direktor poslovne cone Tezno Gorazd Bende. Več -> TUKAJ.

Začeli šivati zaščitne maske

Štiri šivilje, zaposlene v Socialnovarstvenem zavodu (SVZ) Hrastovec, so te dni začele šivati zaščitne maske, ki jih potrebujejo v zavodu. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta