Iz volilnih štabov: K Logarju prišel tudi Janša, v štabu Nataše Pirc Musar odpirali penino

DR
23.10.2022 19:06

Na več kot 3000 voliščih so volivci in volivke med sedmimi kandidati izbirali novega predsednika republike. V volilnih štabih so bili tudi Večerovi novinarji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anže Logar: Že pred letom dni sem verjel v zmago

Andrej Petelinšek

Anže Logar je zelo umirjeno sprejel zmago v prvem krogu predsedniških volitev, ki je bila glede na raziskave javnega mnenja povsem pričakovana. "Nikakor ni bilo enostavno. Zadovoljen sem, da smo v cilj prispeli na prvem mestu. Iskrena zahvala volivcem, ki so potrdili, da Slovenija potrebuje sodelovanje za prihodnost," je podčrtal dolgoletni član SDS Anže Logar, ki je kandidiral s podpisi volivcev, v kampanji pa se je distanciral od matične stranke. V prvem krogu je prejel največ odstotkov glasov od vseh dosedanjih kandidatov, ki jih je v zgodovini predsedniških volitev podpirala SDS, glede na število glasov pa je le za odtenek prebil volilni bazen največje opozicijske stranke. "V drugem krogu bomo dokazali, da je glasov zame še precej več," je napovedal.

Logar je rezultate volitev pričakal v enem od uglednejših vinskih lokalov ob Ljubljanici, kamor je povabil svoje družinske člane, prijatelje in politične zaveznike, ki so mu najbolj pomagali v kampanji. Njegovi gostje so bili od zunanjega sveta ločeni s stekleno steno, med njimi pa ni bilo zvestega strankarskega jedra. Vodja volilnega štaba in prvopodpisana pod Logarjevo kandidaturo Romana Jordan je bila zadovoljna s kampanjo. Ocenila je, da je imel zmagovalec volitev pristen stik z volivci, obenem pa je napovedala, da bo slavil tudi v drugem krogu. Od Logarjevih poslanskih kolegov iz SDS smo v volilnem štabu opazili le Evo Irgl, vabilo sta dobila tudi predsednika SDS Janez Janša in SLS Marko Balažic, ki sta kot vodilna politika desnosredinskih strank podprla Logarja za predsednika republike. Balažic je prispel v štab tik pred zaprtjem volišč, Janša pa kakšno uro kasneje, ko ga je med korakanjem proti prizorišču spremljala množica kamer. Za komentar predsedniških volitev navkljub številnim prošnjam ni bil dosegljiv.

Ker medijske hiše tokrat niso izvajale vzporednih volitev, se je napetost do objave prvih delnih rezultatov povečevala iz minute v minuto. "Že imamo rezultate? Iskreno ne pričakujem ničesar. Kampanjo sem zastavil od spodaj navzgor, odzivi državljanov na terenu so bili dobri. V drugem krogu ne bi bistveno spreminjal kampanje. V zmago sem verjel že pred letom dni," je dejal Anže Logar v uvodnem odzivu za številne poročevalce, ko rezultati volitev še niso bili znani.

Andrej Petelinšek

Nataša Pirc Musar si je ob objavi prvih rezultatov vidno oddahnila

Prešerno vzdušje je vladalo med sorodniki, prijatelji in podporniki Nataše Pirc Musar, ki so se zbrali v Ruski dači v Zgornjih Gameljnah, da bi pričakali volilne rezultate prvega kroga predsedniških volitev. Vsi so bili prepričani, da se bo njihova favoritka uvrstila v drugi krog predsedniških volitev, zato se je ob objavi prvih delnih rezultatov, ki so pokazali, da so imeli prav, razlegel močan aplavz. Nataša Pirc Musar pa si je vidno oddahnila. "Nikoli v teh štirih mesecih nisem bila tako nervozna, kot sem bila danes, saj nikoli ne veš, kako se bodo volivci odzvali," je odkrito priznala. Nekoliko kasneje, po 60 odstotkih preštetih glasov, ko je bilo povsem jasno, da se bo v drugem krogu predsedniških volitev, 13. novembra, pomerila z Anžetom Logarjem, pa je dodala, da je vesela, da volivci niso sledili strankarskemu diktatu.

Volilni štab Nataše Pirc Musar
Robert Balen
Robert Balen

Čestitala je vsem kandidatom, še posebej pa Logarju, pri čemer je ocenila, da bo v drugem krogu šlo za spopad vrednot. Odgovoru na vprašanje, ali pričakuje, da jo bodo koalicijske stranke zdaj, ko sta njihova kandidata izpadla, podprli, se je izognila, rekoč, da sama že 25 let zagovarja iste vrednote in jih v drugem krogu ne bo spreminjala niti za milimeter. "Ne obremenjujem se s tem. Pričakujem podporo volivk in volivcev. Tistih, ki se zavedajo, da je dobro, da Slovenija ostane jedrno evropska. Vedno sem bila za pravice LGBT-oseb, za pravico do splava, vedno sem zagovarjala človekove vprašanje in takšna bom tudi ostala." 

Med zbranimi v Ruski dači, kjer zakonca Pirc Musar pripravljata različne kulturne dogodke, sta bila tudi starša kandidatke, Antonija in Stane Pirc. Povedala sta, da sta bila presenečena, ko jima je hčerka povedala, da bo kandidirala, a nista imela pomislekov, saj sta jo v vsem, kar je počela v življenju, podpirala. Sta ji pa povedala, da lahko v kampanji pričakuje marsikaj, kar se je tudi zgodilo, zato tudi njima ni bilo lahko. Tudi Pirc Musar je dejala, da je bila presenečena nad napadi, ki jih je bila deležna z obeh strani, "a so me ti najbolj utrdili. Bili so neizmerna življenjska šola."

Soprog Aleš Musar, zaradi poslovanja katerega se je morala predsedniška kandidatka celo kampanjo zagovarjati, je dejal, da bi bilo prav, da bi on odgovarjal na te očitke, ne da je morala pojasnjevati soproga. "Nekatere sheme so bile take, da jih še jaz nisem prepoznal, ker so bile napake v njih, kaj šele da bi jih Nataša. Govorimo o petnajstih letih mojega dela in za vsako pravilno navedeno stvar v shemah sem davke plačal v Sloveniji," je dejal Musar. Prepričan je, da bo njegova soproga prva predsednica republike.

Uganete, kdo od predsedniških kandidatov je spekel takšno torto?

"Mogoče smo začeli pozno, a smo dali vse od sebe"

Skupni predsedniški kandidat SD in Gibanja Svoboda Milan Brglez je izide predsedniških volitev dočakal v družbi predsednice SD Tanje Fajon in predsednika vlade in prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Pred objavo prvih delnih rezultatov je bilo v Brglezovem štabu še mogoče čutiti nekaj napetosti, a je ob vedno večjem številu preštetih glasov kmalu postalo jasno, da ne bo mogel nadoknaditi zaostanka za Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar. Evropskemu poslancu SD tako ni preostalo drugega, kot da jima je čestital za uvrstitev v drugi krog. "Volitve so praznik demokracije, ki kaže realno sliko. Vsem obljubljam, da se bo povezovanje SD in Gibanja Svoboda znotraj širše koalicije nadaljevalo. To je v tem času tudi nujno," je poudaril Brglez.

Na vprašanje, ali bo v drugem krogu volitev podprl Natašo Pirc Musar, je Milan Brglez odgovoril, da bo odločitev o tem, katerega kandidata bo podprl, sprejel na podlagi vrednot, ki jih zastopa in jih je zagovarjal tudi v predsedniški kampanji. A kot je bilo mogoče razbrati iz izjav Roberta Goloba in Tanje Fajon, največji vladni stranki ne bosta nasprotovali Nataši Pirc Musar, ki je bila pred prvim krogom volitev glavna Brglezova tekmica za preboj v drugi krog. Glavna levoliberalna kandidata sta si med kampanjo sicer izmenjala tudi nekaj ostrih besed, Brglez ji je denimo očital, da je davčna optimizatorka in da je odvisna od tranzicijskega kapitala.

"Skupna kandidatura je bila naša lepa zgodba. Mogoče smo začeli pozno, ampak smo dali vse od sebe. Ljudje so tisti, ki na koncu odločijo. Vsa zahvala gre tako volivkam kot volivcem in tudi skupnemu kandidatu SD in Gibanja Svoboda Milanu Brglezu, ki je to kampanjo res oddelal z odliko," je dejala Fajon.

Premier Robert Golob je poudaril, da so se v Gibanju Svoboda s SD odločili za skupnega kandidata, kar je odlična popotnica tudi za prihodnost. "Zaradi tega je koalicija samo bolj trdna. To je prvo sporočilo za vse, ki bodo špekulirali, kdo je poraženec teh predsedniških volitev. Poraženca bomo spoznali v drugem krogu in že danes vem, kdo bo poraženec v drugem krogu, in to je tisto najbolj pomembno. Kdo z leve sredine bo zmagovalec, je manj pomembno kot to, da leva sredina vzame to funkcijo v svoje roke in za naslednjih pet let zagotovi stabilno politično okolje v Sloveniji," je poudaril Golob. 

Vladimir Prebilič 
Franja Žišt

Vladimir Prebilič: To je fantastičen rezultat!

V sproščenem vzdušju so v štabu Vladimirja Prebiliča čakali na izide volitev. "Ta rezultat je fantastičen!" je, ko je prebil deset odstotkov, komentiral četrtouvrščeni. Še posebno zadovoljni so bili v njegovi ekipi, ker za seboj niso imeli političnih strank, konec koncev pa so dosegli le okoli štiri odstotke manj kot kandidat vladne koalicije, je pojasnil Prebilič. "Imeli smo samo veliko srce in dober program," je izpostavil, viri, ki so jih imeli na voljo, pa so bili omejeni, je dodal. "Vesel sem, da so ljudje naše programske vsebine posvojili. Verjamem, da je to kapital, o katerem velja temeljito razmisliti, kako ga bomo investirali," je še ocenil izid, ki ga bo treba še prespati.

Da v drugem krogu ne bo podprl nobenega kandidata, je poudaril, saj mu je nenavadno "suflirati, kdo je boljši in kdo slabši kandidat.'' "Naj se kandidata stehtata in izmerita v javnosti," je dejal, sam pa bo o svojem glasu še premislil. Oba kandidata, ki sta se uvrstila v drugi krog, sta namreč vsebinsko oddaljena od njegovega programa. "Moja ideja je bila, da predsednik ne pripada ne levemu ne desnemu bloku. Zdaj vse kaže, da bomo imeli situacijo, kjer bomo dobili prav to. To ni dobro za Slovenijo in odločitve, ki jih bo treba sprejemati, krize, s katerimi se bomo spopadali. V tem kontekstu sem zaskrbljen. Ampak ljudje imajo vedno prav in naj volijo preudarno," svetuje volivcem v drugem krogu.

Prebiliča je v Kočevju, kjer je aktualni župan in že danes nadaljuje kampanjo za lokalne volitve, podprlo skoraj 65 odstotkov volivcev. "Marsikdo pa ni volil zame, ker si je želel, da ostanem doma," se je pošalil o tistih, ki glasu zanj niso oddali.

Andrej Petelinšek

Sabina Senčar se počuti kot zmagovalka  

''Nad rezultatom nisem razočarana, ampak sem ponosna. Za odstotkom volivcem stoji veliko število ljudi. Hvala vsem, ki ste me volili," je dajala Sabina Senčar, ki je kandidirala za predsednico s podporo zunajparlamentarne stranke Resni.ca. Ob tem je dodala, da bodo sodelavke in pacientke zelo vesele, da se bo vrnila na delovno mesto ginekologinje.  

Tina Recek

Izid je pričakala v enem izmed ljubljanskih lokalov, v družbi optimistično razpoloženih prijateljev in svojcev. Teh se je zbralo precej in ni manjkalo spodbudnih besed. Kakor njeni bližnji, je bila tudi Senčarjeva ves večer optimistična. "Mi smo dokazali, da vsak izmed nas lahko dobi glas, da lahko spregovori in da se ga sliši. Že sedaj se počutim kot zmagovalka," nam je zaupala še pred objavo rezultatov. 

Predsednik Resni.ce Zoran Stevanović pa je dejal, da je rezultat več kot odličen. Po njegovem kaže, da je vsak dan več prebujenih ljudi. 

Matej Tonin: Nizek rezultat ne kaže na to, da bi moč stranke slabela

Predsedniški kandidat NSi Janez Cigler Kralj je prepričan, da je volilni rezultat odraz tega, da so se volivci desne sredine odločili za taktično glasovanje: "Na neki način so sledili signalom tekmeca, ki je bil močan, dober kandidat in je hkrati uspel prepričati ljudi, naj taktično glasujejo v prvem krogu zanj. Mi smo zmagali že s tem, ker smo vstopili v to zahtevno tekmo in prinesli v predsedniško kampanjo svežino in bistveno drugačna izhodišča. Brez svojih jasnih stališč bi se izgubil v sredinskosti ostalih kandidatov. Rezultati potrjujejo mojo napoved. S svojim nastopom nisem nikogar ogrožal, nasprotno. Mislim, da smo zavarovali ali omogočili možnost drugega kroga za drugega desno sredinskega kandidata - ker smo na začetku dobili očitek, da mu jemljemo glasove. Nasprotno, mi širimo ta politični prostor in bogatimo izbiro volivcev." 

Janez Cigler Kralj 
Saša Britovšek

Matej Tonin, predsednik NSi ocenjuje, da je Cigler Kralj dosegel svoj cilj in odlično opravil svoje delo. "Rezultat je odraz ljudi, ki so odšli na volitve. A glede na to, da drugi krog za našega kandidata ni dosežen, se ne bomo osredotočali na odstotke. Naš kandidat je to kampanjo odlično oddelal. S tem ko je bila na desni sredini večja izbira, je bila tudi volilna udeležba volivcev višja. S svojim kandidatom nismo z ničemer ogrozili drugega kroga za desno sredino, saj smo ljudem dali možnost izbire in povečali možnost desnosredinskemu kandidatu za končno zmago." Po njegovem mnenju nizek rezultat predsedniškega kandidata stranke NSi ne kaže na to, da bi moč stranke slabela. 

Miha Kordiš je v kampanjo vstopil kot glas za ljudi, ki se jih ne sliši

''Mesto predsednika Republike Slovenije bi moral zasesti nekdo, ki ima zgrajene osebnostne politične prioritete okoli vrednot solidarnosti, skupnosti, in kar je še bolj pomembno, pokončnosti, da končno postanemo spet gospodar na svojem in ne da zgolj sledimo tujim centrom moči,'' je po zaprtju volišč po državi posebej za Večer povedal Miha Kordiš, kandidat za predsednika republike iz Levice. Volilno kampanjo, ki so jo vodili skupaj s stranko Levica in mnogimi aktivisti, ocenjuje kot zelo dobro. ''Zanjo smo vsi skupaj zelo trdo delali, v njej smo pustili srce.''

Miha Kordiš
Andrej Petelinšek

V kampanjo so vstopili kot glas za ljudi, ki se jih ne sliši, za delavce, študente, upokojence in tako pokazali na mesto predsednika republike, s katerega je potrebno graditi varno prihodnost. ''Mislim, da smo v tem prenašanju sporočila uspeli, zato smo zelo zadovoljni s kampanjo, ne nazadnje tudi zaradi odzivov, ki smo jih bili deležni na terenu. Na soočanjih z ostalimi kandidati pa smo opazili, da se veliko govori prav o temah, ki smo jih mi pokazali kot pereče v naši državi. Na primer pri vprašanjih zunanje politike smo namesto o vojni govorili o miru,'' pravi Kordiš.

Zadnje ankete pred volitvami so Kordišu kazale podoben rezultat kot ga je na državnozborskih volitvah aprila letos dosegla stranka Levica. Kordiš na to pravi: ''Že večkrat sem povedal in bom še enkrat, meni in stranki niso tako pomembni odstotki, ki jih bom v tej kampanji dosegel, nam je pomembno le to, da predsedniškemu mestu vrnemo tisto težo, ki mu pripada, v vsebinsko prioriteto solidarne prihodnosti. Zato se moramo tudi nujno odzvati na grožnje glede podnebnih sprememb, več moramo narediti na reševanju stanovanjske problematike za naše mlajše generacije, starejšim zagotoviti varno starost, izboljšati zdravstveni sistem in drugo.''

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta