Izbruh uličarskega populizma: Ljudje, ki živijo na dieti družbenih omrežij, so nezaupnica vsemu in vsem

16.09.2021 17:01
Ta nepričakovani coming out ljudi, ki živijo na duhovni dieti družbenih omrežij, je predvsem posledica korone in ukrepov. Med pandemijo in ob restrikcijah so ugotovili, da niso sami na tem svetu — in da je svet okrog njih popolnoma drugačen, kot se jim je zdelo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fokuspokus

Precej presenečen sem in skoraj šokiran. Kako je mogoče, da se ljudem tako odpelje, da grejo v tisočih pred parlament protestirat proti … — no, proti komu ali čemu že, pravzaprav?

Sprožilni moment za dogajanje so bili gotovo ti famozni, tako rekoč čez noč sprejeti in čez noč osovraženi PCT ukrepi. Bili so vsaj zunanja, posredna motivacija za to drhalno eskapado.

Kakšnega globljega, vsaj ne bistvenega razloga pa ne pripisujem ne koroni ne ukrepom — ali kaj šele principielni averziji do sedanje vlade. Današnjim upornikom brez razloga je vseeno, kdo je na oblasti. Za njih je problem, da vedno nekdo je na oblasti.

Bolj se mi zdi, da gre za nenaden izbruh uličnega, uličarskega populizma, ki bo potihnil tako, kot se je tudi pojavil. Morda že prav kmalu.

Našuntana mešanica zblojenih

Sodeč po prvih informacijah je videti, da je na Trg Republike prišla zig-hajlat brezoblična, nekoherentna in od Facebook frendov našuntana mešanica zblojenih antivakserjev, new-agerjev, profesionalnih pljuvačev, wannabe politikov, namišljenih mesij iz getov, nogometnih navijačev, naključnih nasilnikov, provokatorjev … — in predvsem navadnih, tako imenovanih malih ljudi, ki se jim slučajno zdi nevzdržno, da se bodo morali testirati ali bog ne daj celo cepiti celo za tankanje bencina.

Pridni, poslušni, pasivni

Po mojem so zdaj v sprednjih ešalonih še do nedavnega pridni, poslušni, pasivni ljudje, ki jim je prej dol viselo za politiko. Oni se v to niso vmešavali. Ker je to vedno bila stvar nekoga drugega. Pravice, blagri, interesi in koristi drugega. Tudi če je šlo za kaj zelo civilnega in nemara pomembnega tudi zanje.

Zdaj pa so v letu in pol ugotovili, da imajo tudi oni svoje pravice, blagre, interese in koristi. Trivialne, seveda. Ker so zadovoljni z malim. Recimo. Nihče jim ne sme žokati s palčko po nosu. Ni se jim treba cepiti. Smejo se imeti za bolj pametne od doktorjev medicine ali katerekoli znanosti — ali kratko-malo od pametnejših od sebe. Ker zakaj pa ne? To je neodtujljivo. Ali da njihovemu otroku ne sme nihče težiti v šoli. Šolanje itak na domu, ker socializacija sucks. In ja, oni imajo pravico svobodno tankati svoj smrdljivi bencin, ne da bi jih pri tem oviral neka butasta, panična in ziher skorumpirana oblast.

Ko mehurček poči

Odkod naenkrat ta falanga, da ne rečem cela generacija še do predvčerajšnjim mirnih, bogaboječih, za družbo in politiko nezainteresiranih, nase fokusiranih sociopatov?

Ta nepričakovani coming out ljudi, ki živijo na duhovni dieti družbenih omrežij, je predvsem posledica korone in ukrepov. Med pandemijo in ob restrikcijah so ugotovili, da niso sami na tem svetu — in da je svet okrog njih popolnoma drugačen, kot se jim je zdelo.

Jaka Gasar/Dnevnik

To so ljudje, ki nikoli niso spremljali medijev, nikoli volili, nikoli nikogar priznavali za avtoriteto, se nikoli imeli za del skupnosti. Po mojem so to ljudje, ki že od nekdaj živijo v mehurčku.

In ko je mehurček počil, se je na lepem v svet vrženim sfuzlalo. Tako kot OPS, ki so tri mesece peli, plesali in nakladali, potem pa so naenkrat imeli vsega poln kufer in so šli not.

Nezaupnica vsemu in vsem

Sinoči so bili na ulicah tisti, ki se ne samo ne prepoznavajo v politiki in strankah — ne koalicijskih ne opozicijskih —, ampak se ne prepoznavajo niti v državljanski opoziciji, v civilni družbi, pa naj bo še tako militantna ali revolucionarna.

Ti ljudje so nezaupnica vsemu in vsem. Vladi, seveda. Pa opoziciji tudi. Vsemu etabliranemu. Oni so alternativa. Neverjetno, s kakšno porogljivostjo je tisti enodnevni totalitarec iz sosednje ulice iz “politične organizacije” Gibanje Resni.ca pozval ubogega Pahorja, naj se pride včeraj pokazat, če si upa.

In ali lahko slovenstva stebri stari doživijo še kaj bolj ponižujočega, kot da Saša Lendero pred piromansko protestniško množico, ki meče kocke v parlament, zapoje Zdravljico?

Protesti, izgredi, proticepilci, naprotniki, PCT pogoj, Trg republike, policija, solzivec (foto: Matjaž Rušt/dnevnik)
Matjaž Rušt/Dnevnik

Fak, zdaj lahko država res umre ali odmre.

S foteljem vred

In kot da vse to sranje ne bi že bilo dovolj, eden izmed tistih, proti katerim je rulja hočeš-nočeš po defaultu oblasti pač protestirala, na vse to ni znal reči drugega kot to:

"Ponovitev 5.11.2020! Takrat so na nasilne proteste vabili poslanci @strankalevica in @strankaSD, tokrat [pa] njihove izpostave. Z nasiljem in vandalizmom udeleženci pričujejo, kako se levi fašizem izvaja v praksi. Novinarji MSM si bodo zopet pilatovsko umivali roke."

Tega idiotskega obtoževanja, kdo je za kaj kriv in kdo za kom stoji, res več ne prenašam. Dogaja se jim ulica, dogaja se nam ulica, notranji minister pa obtožuje opozicijske stranke, da držijo štango novokomponirani drhali! Res upam, da tega Hojsa ne bomo nikoli več videli na javni funkciji, ko ga bo enkrat s sedežno garnituro vred odneslo iz te vlade.

 

* Kolumna je bila najprej objavljena na Fokuspokusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta