Izodrom: Nika in Nik, dvojec energije v času epidemije

Saša Britovšek Saša Britovšek
03.06.2020 06:30

"Takšne oddaje še ni bilo!" sta svoje mlade gledalce 16. marca prvič pozdravila Nika Rozman in Nik Škrlec. In prav sta imela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nik Škrlec in Nika Rozman v studiu Izodroma
TVS

Deset tednov so slovenski šolarji po šolski dolžnosti gledali televizijo. Vsako jutro ob 9. uri se je pričel Izodrom, oddaja, ki so jo ob razglasitvi epidemije koronavirusa in ob zaprtju slovenskih šol in vrtcev začeli predvajati na drugem programu TVS.
Mladi gledalci so z Izodromom dobili svoje novo okno v svet, svoja dva zabavna televizijska voditelja in kar 49 oddaj, ki so bile vse posnete v živo. Vsako jutro sta jih namreč vsak s svojega kavča pozdravila na široko nasmejana Nika Rozman in Nik Škrlec. Oddaja, ki je nastajala v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo, je na svojevrsten način zaznamovala neprijazno koronaobdobje šoloobveznih otrok in tudi televizijskih ustvarjalcev.
"Takšne oddaje še ni bilo!" sta svoje gledalce 16. marca prvič pozdravila Nik in Nika. In prav sta imela. Kljub obilici začetne nejasnosti in veliki meri adrenalina oddaje v živo pa je oddaja s svojimi izobraževalnimi, informativnimi in razvedrilnimi vsebinami mnogim šolarjem dajala oporo v zahtevnem obdobju, ki je za nami.

Kako so se z Izodromom spoprijeli njegovi ustvarjalci?

"Izodrom je bil zame posebna izkušnja v več smislih, vsekakor pa tudi v televizijskem, ker sem prvič doživel dnevno povezanost s publiko, ki je bila zaradi okoliščin še močnejša. Oddaja je tekla v živo, ves čas pa smo čutili podporo in z gledalci prek spleta tudi sodelovali," o izzivu, s katerim sta se spoprijela s sovoditeljico Niko Rozman, danes razmišlja Nik Škrlec in dodaja, da je šele s tem začutil pravo moč televizije v živo. Ko smo eni morali ostati doma, sta onadva začela delo z največjo intenzivnostjo, in to po vseh predpisanih varnostnih pravilih. V studiu se je menda čutila zanimiva dvojnost: "Za kamerami so veljali najstrožji ukrepi. Izogibali smo se drug drugega, vsi so bili zamaskirani, pred kamero pa smo vseeno želeli preseči to vzdušje in tako je znotraj oddaje nastajal poseben mehurček optimizma in dobre volje. Vseeno pa je bila oddaja specifična tudi zato, ker sva z Niko ves čas ohranjala varnostno razdaljo in nisva prihajala v stik." In tako kot je oddaja izobraževala, izzivala in zabavala mlade gledalce, jo je podobno doživljal tudi sam voditelj. "Imela sva to srečo, da sva bila skupaj, in tako se je najina volja velikokrat potencirala ali pa se je odbijala med obema. Najbolj zabavni del zame je bila velika frekvenca oddaj v živo, tako da sem kdaj kakšno malenkost prvič opazil šele, ko je oddaja že tekla, in me je to presenetilo."

Pomoč pri šolanju in sprostitev obenem

Mlada dramska igralca, ki smo ju videli v voditeljski vlogi, pa sta bila majhen del velike ekipe, ki se je vsak dan trudila ustvariti ažurno in informacijsko bogato oddajo. Njene niti so bile v rokah urednic Dunje Karlovšek in Mete Ornik. "Velik izziv je bilo v izjemno kratkem času zasnovati oddajo, s katero smo želeli otroke informirati o aktualnem dogajanju, hkrati dajati podporo pri šolanju na daljavo z izobraževalnimi vsebinami in poskrbeti tudi za sprostitev, saj so izredne razmere tudi pri otrocih vzbujale tesnobo in negotovost. Od prvega dne smo seveda spoštovali vse preventivne ukrepe varnosti, še zlasti med samo produkcijo, saj pri oddaji, ki poteka v živo, sodeluje večje število ljudi, zato je bilo to še toliko boj pomembno," je povedala Ornikova in pojasnila, da pri otroškem in mladinskem programu TVS ustvarjajo vsebine za različne ciljne skupine otrok, zato z vsebinami Izodroma niso imeli težav.
"Informativne vsebine za otroke redno pripravljajo v našem uredništvu Infodroma in so jih tokrat še razširili, pri sklopu izobraževalnega dela Izodroma pa so nam poleg strokovnjakov z različnih področij pomagali učitelji, saj smo izobraževalne vsebine pripravljali tudi v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje ter zavodom za šolstvo." In če se v prihodnosti slučajno spet pojavi potreba po Izodromu, bi urednica Meta kaj izpeljala drugače? "Pri ustvarjanju oddaj lahko seveda vedno narediš še kaj bolje, a smo že tekom teh desetih tednov določene vsebinske sklope nadgrajevali, dragocena izkušnja pa je bilo predvsem sodelovanje z učitelji, ko smo ves čas skupaj iskali možnosti, kako izobraževalne vsebine pripraviti čim bolj nazorno in hkrati za učence privlačno. Izobraževalne vsebine bodo tudi v prihodnje dostopne na našem spletnem portalu Izodroma."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta