Janez Janša (SDS): "Razmerja so verjetno bistveno bolj tesna, kot se je nakazovalo in prikazovalo"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
24.04.2022 19:45

Po rezultatih vzporednih volitev je SDS osvojila en poslanski mandat več kot na zadnjih volitvah, a je močno izgubila proti Gibanju Svoboda Roberta Goloba. Podpredsednik SDS Aleš Hojs: "Ljudje so spet stavili na nov obraz!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danijel Krivec ne more verjeti, da jih volivci niso nagradili.
Igor Napast

Predsednik SDS Janez Janša je rezultate volitev komentiral šele, ko je bilo preštetih več kot 90 odstotkov glasov. Rezultati so, takšni kot so, je povedal predsednik sedanje vlade in čestital "relativnemu zmagovalcu". "Razmerja so verjetno bistveno bolj tesna, kot se je nakazovalo in prikazovalo. 10 tisoč glasov na drugo stran bi to lahko spremenilo. Žal mi je, da stranke, ki so tako ali drugače sodelovale s koalicijo, niso nastopile skupaj. V tem primeru bi bil rezultat drugačen," je dodal. Če bo SDS v opoziciji, bo po besedah Janše podprla dobre predloge koalicije. "Še vedno smo jih," je dodal Janša.

Na sedežu stranke SDS, na Trstenjakovi v Ljubljani, je že takoj po zaprtju volišč pred novinarje stopil podpredsednik stranke in notranji minister Aleš Hojs. Rezultate vzporednih volitev, ki so pokazali, da je zmagovalec tokratnih parlamentarnih volitev Robert Golob z Gibanjem Svoboda, ki naj bi osvojil 42 poslanskih sedežev, medtem ko bi SDS pripadlo 26 poslanskih sedežev, je komentiral z naslednjimi besedami: "Če držijo rezultati vzporednih volitev, bo treba čestitati relativnemu zmagovalcu. Očitno so volivci spet stavili na nov obraz, saj Robert Golob doslej ni bil del politike." ​Dodal je, da bodo rezultate lastne stranke komentirali šele, ko bodo prešteti glasovi tudi iz najbolj oddaljenih krajev. 

Hojs je ocenil, da so bile te volitve za stranko SDS "relativno težke", saj da so bili zoper njih vsi glavni mediji. Na vprašanje, ali bo prvak SDS Janša zaradi rezultata odstopil, je Hojs dejal, da je najprej potrebno počakati na uradne rezultate. "Potem pa se bomo pogovarjali o nadaljnjih korakih, pri čemer bomo imeli pri oceni v mislih tudi primerjavo tokratnega rezultata z volitvami izpred štirih let." Hojs je prepričan, da bodo dobili več glasov kot 2018, ko je za SDS glasovalo 222.000 volivcev.   

Aleš Hojs, podpredsednik SDS, je za poraz okrivil tudi medije.
Urška Mlinarič

Za Hojsom je pred novinarje stopil državni sekretar na notranjem ministrstvu in član SDS Božo Predalič, ki je opozoril na izkušnje, ki jih ima Slovenija z instant strankami. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa se je čudil, da ljudje "niso nagradili, kar smo v dveh letih vladanja tudi preko interventnih zakonov naredili zanje".

Božo Predalič
Igor Napast

Tudi on je dejal, da bo treba počakati na uradne rezultate, in če bodo ti taki, kot kažejo vzporedne volitve, bodo relativnemu zmagovalcu čestitali. Na vprašanje, ali je čas za zamenjavo na vrhu SDS, pa je podobno kot notranji minister dejal, da za zdaj primerjava z rezultatom izpred štirih let kaže, da so ga celo izboljšali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta