Janša napovedal izvzetje plač policijskih operativcev iz enotnega plačnega sistema. Ni problem javnost ali nejavnost, pravi premier

Na objavo seznama plač skoraj 8700 uslužbencev notranjega ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve pod taktirko ministra Aleša Hojsa so se odzvali številni. Je bila objava v delu celo protizakonita?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs v času nasilnih protestov ...
Robert Balen

Po celem dnevu pro&contra debate o (ne)spornosti objave podatkov o plačah se je zvečer oglasil predsednik vlade Janez Janša. "Problem plač v policiji ni njihova javnost ali nejavnost, ampak razmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnjenih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki, ter policisti in kriminalisti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh," je napisal na twitterju. Zato bo plačni sistem za operativni del policije vlada izvzela iz enotnega plačnega sistema in pravičneje uredila ta razmerja, je napovedal.

Na objavljene plače policistov, policijskih sodelavcev in uslužbencev notranjega ministrstva se je danes na Twitterju odzval tudi predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD). 

Zapisal je, da je policija varnostna služba ter da je notranji minister Aleš Hojs razkril podatke, "ki so po pravilniku varovani in po zakonu ne javni". "Objavil je imena mobilnih kriminalističnih oddelkov, ki izvajajo tajno opazovanje in sledenje, kot tudi imena posameznikov Specialne enote Policije."

Ob tem poudarja, da imajo tuje obveščevalne službe in "kriminalci" dostop do "podatkov nacionalnega pomena". "Minister Hojs predstavlja največjo grožnjo nacionalne varnosti v zgodovini slovenske policije. Ministra Hojsa je potrebno nemudoma odstraniti s te funkcije," je še zapisal, na koncu pa napovedal sejo Knovsa, ki bo zasedal v petek ob 12. uri.

Notranje ministrstvo je ob začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije (PSS) na spletu objavilo podatke o bruto plačah 8694 zaposlenih na ministrstvu, policiji in inšpektoratu za notranje zadeve. Objavljane so decembrske plače, niso pa objavljene plače tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo nižjo od minimalne bruto plače. V bruto plači so sicer lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece. 

Plače javnih uslužbencev so v tem času višje, saj v času epidemije prejemajo dodatek. Na ministrstvu je ta v povprečju visok 12,73 odstotka, v policiji 21,48 odstotka, na inšpektoratu pa 11,33 odstotka.

Odziv policije: Takšna objava lahko vpliva na notranjo varnost

"Seznam je organiziran tako, da so razvidni tako osebni podatki uslužbenca policije (ime in priimek) kot delovno mesto in prva raven policijske enote (generalna policijska uprava, policijska uprava), v kateri je zaposlen. Menimo, da objava seznama plač ni v nasprotju s predpisi, ki določajo varstvo osebnih podatkov. Vseeno pa ocenjujemo, da takšna objava seznama uslužbencev policije lahko vpliva na notranjo varnost v policiji. Zato smo ministrstvu za notranje zadeve predlagali, da seznamov v tovrstni obliki ne objavlja in s tem ne povzroča dodatnih okoliščin, ki bi lahko posledično povzročili škodo delovanju policije ter da se pri tem upošteva tudi pravilnik o zaščiti podatkov policije," so sporočili s policije. 

Minister Aleš Hojs pa pravi, da z objavo imen niso storili nič narobe, saj nobeno ime na seznamu ni bilo označeno s stopnjo tajnosti. Če pa policija meni, da je bilo z objavo kaj narobe, bodo morali zato sami poskrbeti z ustreznimi akti in podatke o posameznih policistih zavarovati, dodaja Hojs.

Minister je dan po sporni objavi še povedal, da je prav, da policisti dobro zaslužijo in "da Slovenci vedo, koliko zaslužijo".

Pirc Musar: Policija bi morala razmisliti, koliko bo varovala določenega uslužbenca

Pravnica Nataša Pirc Musar je na Twitterju komentirala objavo plač, pri tem pa zapisala, da ni "a priori protizakonita". Pri tem poudarja, da je po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja prepovedano objavljati podatke obveščevalno-varnostne službe, hkrati pa tudi imena in priimke zaposlenih ter njihove plač. 

V komentarju za Večer pa je Pirc Musarjeva dejala, da je danes razmišljala tudi o zapisih na Twitterju, da so objavljeni tudi imena, priimki in plače pripadnikov Specialne enote policije ter ljudi, ki delujejo pod krinko. "Če to drži in ti podatki niso bili označeni kot tajni, potem gre za kaznivo dejanje," je povedala Pirc Musarjeva. "Nikoli se nismo spraševali, ali je plača policista javna, bila je javna," odgovarja pravnica, a hkrati poudarja, da gre v tem primeru za precedens, saj so bile objavljene plače praktično vseh zaposlenih. Poudarja še, da bi morala policija razmisliti, koliko bo varovala določenega uslužbenca in ta razmislek je "treba razčistiti danes", je zaključila. 

Nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant pa je na Twitterju zapisal, da so plače javnih uslužbencev v Sloveniji javne. "Tudi na individualni ravni. Od Viranta dalje," je dodal.

SPOŠTOVANE POLICISTKE IN SPOŠTOVANI POLICISTI,  bilo mi je sporočeno, da je javna objava vaših imen in priimkov,...

Objavil/a Andraž Teršek dne Torek, 12. januar 2021
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta