Janša s tvitom Trumpa že razglasil za zmagovalca volitev, zapis odmeva v tujini, kaj pa pravita Pahor in Zorčič?

M.R.
04.11.2020 12:25

Premier Janez Janša je, še preden so bili prešteti vsi glasovi v ključnih ameriških zveznih državah, za zmagovalca ameriških predsedniških volitev razglasil dosedanjega predsednika Donalda Trumpa. Twitter je ob njegovem tvitu objavil opozorilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Janez Janša in predsednik države Borut Pahor
Robert Balen

Dosedanji ameriški predsednik Donald Trump je malo po 8. uri po našem času na novinarski konferenci izrazil prepričanje, da so ga volivci izvolili za še en mandat. To je govoril na podlagi delnih izidov v nekaterih zveznih državah, ki jih bo moral za dokončno zmago tudi zares osvojiti. 

Takoj po njegovem govoru so se vsuli številni komentarji strokovnjakov, ki so opozorili, da bo treba zaradi zelo tesnega trenutnega izida počakati, da bodo prešteti vsi glasovi volivcev. 

Kljub temu pa se je že oglasil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je na Twitterju Trumpa že razglasil za zmagovalca volitev. "Precej jasno je, da so Američani izvolili Donalda Trumpa in Mikea Penceja za nadaljnja štiri leta. Nadaljnje zavlačevanje in zanikanje dejstev s strani osrednjih ('mainstream') medijev, bodo še okrepili triumf za dosedanjega predsednika. Čestitke republikanski stranki za rezultate v ZDA," je zapisal na Twitterju. Ob tem pa je pripel še začasne rezultate ključnih zveznih držav, ki bodo odločile, kdo bo ameriški predsednik prihodnja štiri leta. In ob njegovem tvitu je Twitter zapisal, da uradni viri ob objavi tega tvita še niso razglasili zmagovalca.

Janšev tvit je komentiral predsedujoči letošnji varnostni konferenci v Münchnu Wolfgang Ischinger, sicer nekdanji nemški zunanji minister in tudi nekdanji veleposlanik v ZDA, ki je zapisal: "Zanimivo, da vi, kot se zdi, kažete ničelno spoštovanje do vsakega glasu - saj številni še vedno niso bili prešteti. Ob tem pa še: kako neumno bodo videti vaši tviti, če bo Joe Biden zmagal na koncu? Bi si to Slovenija zaslužila?" 

Da je Janša predčasno čestital Trumpu, danes poroča tudi nemški časnik Der Spiegel, v katerem so ob tem zapisali, da štetje "še zdaleč ni končano" in da "še ni zmagovalca". Ob poobjavi tega zapisa na Twitterju pa je mandatarski kandidat koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan pripisal: "Še en dan, ko nas je aktualni PV osramotil v svetu." 

Oglasila se je tudi direktorica nemškega think tanka Council on Foreign Relations Daniela Schwarzer. Zapisala je: "Slovenski premier je prvi vodja kake evropske vlade, ki je čestital Donaldu Trumpu za rezultat na volitvah - preden so bili prešteti glasovi, s tem pa izkazal nespoštovanje do osnovnih pravil demokracije. To kaže, kako bi lahko morebiten drugi Trumpov mandat razdelil Evropsko unijo."

Je pa na Twitterju Janšev zapis komentiral zgodovinar, politični analitik in urednik revije Razpotja Luka Lisjak Gabrijelčič. Zapisal je, da naj bi o tem poročal tudi katalonski radio. 

Janša je sicer slovensko javnost razburil že pred dnevi, ko je pred volitvami na Twitterju izrazil podporo Trumpovi kandidaturi. Oglasili so se številni politiki, ki so menili, da si Janša kot premier tega ne bi smel dovoliti.

Je pa Janša danes poobjavil tudi tvit strankarskega kolega Jožeta Tanka, ki je zapisal: "Oh, ta Amerika! Kako se svet obremenjuje z njo, sploh levičarski. Ko so volitve v Rusiji ali na Kitajskem, se levičarji sploh ne sprašujejo, ali so volitve demokratične in kakšen bo svet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta