Janša z Orbanom v Celju: Madžarski razvoj je občudovanja vreden

15.09.2021 12:53
Slovenski predsednik vlade meni, da je vzhodna soseda skupaj z državami višegrajske skupine dokazala, da srednjeevropski prostor postaja gospodarska sila stare celine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Celju, kjer zaradi vladnega obiska veljajo poostreni varnostni ukrepi, bodo člani obeh vlad poleg skupnega zasedanja opravili še vrsto bilateralnih srečanj, podpisali pa bodo tudi sporazum o krepitvi vlaganj v slovensko manjšino na Madžarskem in madžarsko manjšino v Sloveniji.
Andrej Petelinšek

Letošnji obrtno-podjetniški sejem v Celju se je po enoletnem premoru začel z nagovoroma predsednikov vlad Slovenije in Madžarske, ki ima na sejmu vlogo države partnerice.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je med drugim zahvalil Madžarski, ki po njegovih besedah tudi z udeležbo na letošnjem sejmu dokazuje, da v Sloveniji prepoznava partnerico na gospodarskem področju. "Veselimo se nadaljnjega poglabljanja gospodarskega sodelovanja. Imamo razvejene in prijateljske odnose, k temu zagotovo prispevajo tudi naša redna srečanja. Vesel sem, da bomo po dolgih letih opravili tudi srečanje obeh vlad," je uvodoma povedal Janša, ki je ob tem poudaril, da je bila Madžarska ena prvih držav, ki so priznale samostojno Slovenijo, to je storila januarja 1992.

Čestitke madžarski demografski politiki

Epidemija je po besedah Janše razgalila slabosti slovenskega gospodarskega okolja, zato si, kot izpostavlja, vlada prizadeva za odpravo birokratskih ovir, pa tudi za spremembe davčne zakonodaje, "na podlagi katerih bo mogoče delavcem, še posebej tistim najbolj produktivnim, izplačati večje plače, ne da bi to dodatno obremenilo delodajalce". V prvih petih mesecih letošnjega leta je blagovna menjava med Slovenijo in Madžarsko dosegla skoraj milijardo evrov, ob nadaljevanju takšnih trendov pa bi bilo lahko letošnje leto v tem pogledu rekordno, je še povedal Janša. Predsednik slovenske vlade je ob tej priložnosti tudi čestital Madžarski: "Za neverjetno uspešen razvoj v zadnjih desetih letih. Ko spremljamo te številke rasti, vaša vlaganja, je vse to občudovanja vredno ..." Janša je Madžarski čestital tudi za pozitivne premike na področju demografske politike, ki bi jih, kot pravi, veljalo posnemati povsod, saj je to velik evropski problem. Madžarska je po mnenju Janše skupaj z drugimi državami Višegrajske skupine in drugimi državami srednje Evrope dokazala, da ta prostor postaja osrednja gospodarska sila na stari celini.

Slovenija je zanimiva tudi zaradi turizma

Madžarska se letos v Celju predstavlja s 26 razstavljavci na 525 kvadratnih metrih razstavnih površin. Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je poudaril, da se začenja novo gospodarsko obdobje, v katerem bodo imele prednost države, ki so v času epidemije ohranile izvajanje gospodarskih dejavnosti, kar je po njegovem mnenju uspelo tudi Sloveniji. Povedal je še, da je Slovenija za Madžarsko v tem pogledu izjemno zanimiva in da je v Sloveniji tudi vedno več madžarskih turistov. Če bosta združili moči, bosta obe državi zmagovalki, je prepričan Orban, ki tudi sam izpostavil porast blagovne menjave in pozval slovenska podjetja k poslovanju na Madžarskem. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek med pomembnejšimi projekti v prihodnosti, za katerih realizacijo si državi skupaj prizadevata, omenja gradnjo železniške proge Lendava-Beltinci-Redics, krepitev Luke Koper za razvoj obeh držav, ponovno vzpostavitev letalske povezave med Ljubljano in Budimpešto, gradnjo daljnovoda Cirkovce-Pince in vzpostavitev plinovodnega koridorja med Madžarsko in Slovenijo.

V Celju, kjer so zaradi vladnega obiska veljali poostreni varnostni ukrepi, so člani obeh vlad poleg skupnega zasedanja opravili še vrsto bilateralnih srečanj, podpisan pa je bil tudi sporazum o krepitvi vlaganj na narodnostno mešanih območjih, na katerih živita slovenska manjšina na Madžarskem in madžarska manjšina v Sloveniji.

Boštjan Udovič
Fdv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.