(JAVNOMNENJSKA ANKETA) Stranke na okopih, manj premikov

Rok Kajzer Rok Kajzer
15.09.2019 19:20

Projekcija: Predsednik vlade bi tudi ta mesec sestavil vlado, tudi brez Levice, v parlament pa bi se vrnila SLS

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Trend utrjevanja političnih strank se nadaljuje tudi v septembru. Nobena od strank ni skoraj nič bistvenega pridobila ali izgubila, kar že lahko nakazuje, da bodo stranke še nekaj časa v okopih in da bo manj premikov na lestvici. Na njej je še vedno na vrhu LMŠ premiera Marjana Šarca, podpora kateri se je, sodeč po javnomenjski anketi Vox populi, ki jo za Dnevnik, Večer in RTV Slovenija opravlja agencija Ninamedia, narahlo, za dober odstotek, dvignila in je trenutno malo nad 23 odstotki. Prva zasledovalka, opozicijska SDS Janeza Janše, ostaja malo nad 15 odstotki, na tretjem mestu je SD s slabo desetino glasov. Opaznejših sprememb pri preostalih strankah ni. V državni zbor bi brez večjih težav prišli še Levica in NSi, Desus pogojno, odstotki parlamentarnih SAB in SMC pa vstopa v DZ ne omogočajo. Edini nekoliko vidnejši premik je uspel le SLS, ki se je dvignila na tri odstotke in bi si, če bi bile volitve to nedeljo, izborila vstop v hram demokracije.

Mesec navzgor

Tudi pri razdelitvi mandatov ni bistvenih premikov, članice vladajoče koalicije, ki bi prišle v parlament (LMŠ, SD in Desus) bi lahko same, z 48 poslanskimi mesti, oblikovale vlado, tudi tokrat brez pomoči Levice. Na račun vstopa SLS v parlament bi se nekoliko okrepil tudi desni pol parlamenta. Tudi na lestvici priljubljenosti slovenskih politikov ni bistvenih sprememb. Na prvem mestu ostaja predsednik republike Borut Pahor, tik za njim je Šarec, sledita pa jima Tanja Fajon in Milan Brglez - vsi so okrepili svoje pozicije. Na lestvici je najbolj napredoval Luka Mesec - za šest mest. Z lestvice se znova poslavljata Janez Janša in Franc Breznik, nadomestila ju bosta Aleksandra Pivec in Aleš Šebeder, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Uspešnejši od predhodnikov

Predsedniku vlade še naprej dobro kaže tudi pri javni podpori vladi. Na vprašanje, kako ocenjujejo delo vlade, je več kakor 60 odstotkov anketirancih njeno delo ocenilo kot uspešno. Polovica anketiranih sodi tudi, da je Šarčeva vlada bolj uspešna od predhodnih vlad, skoraj 37 odstotkov, da je enako uspešna, desetina pa je ocenila, da je manj uspešna. To nezadovoljno desetino so vprašali še, katere vlade so bile po njihovi presoji bolj uspešne. Ocenili so, da Janševa (58,1 odstotka), Drnovškova (31,3), Peterletova (23,9), Pahorjeva (9,6) in Cerarjeva (2,3), vladi Bratuškove in Ropa pa nista dobili glasov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta