Kacin pojasnil, kateri ukrepi se podaljšujejo, Rozman pa odgovoril na vprašanje, zakaj so številke okuženih še vedno visoke

A.L.
19.11.2020 15:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simblična.
Sašo Bizjak

Vladni govorec Jelko Kacin je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil, kakšno je stanje v domovih starejših po državi. Okužbe med stanovalci so se včeraj povečale za 187, skupaj je v domovih okuženih 2325 stanovalcev in 874 zaposlenih. Največji porast okužb so včeraj beležili v domu starejših v Novi Gorici, tam so potrdili 39 novih okužb. V domu starejših v Beltincih so potrdili 19 novih okužb, v Ormožu 18 in v Radovljici 10. Trenutno je v bolnišnicah prostih 20 postelj za intenzivno nego, polovica v UKC Ljubljana, kar Kacin ocenjuje kot pozitivno novico.

Glede na aktualne razmere je vlada sklenila, da za teden dni podaljša omejitve, ki se nanašajo na začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, tudi na področju voznikov in vozil. Vladna odločitev je bila pričakovana in pomeni, da se vsaj še sedem dni ne bodo izvajale dejavnosti, kot so usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil, prav tako ostajajo zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem.

Poleg živilskih trgovin bodo lahko odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Izjeme so na primer tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles. Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev na daljavo.

Vlada je danes sprejela tudi sklep o začasnem prenehanju rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, s čimer se začasno ustavijo roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih določeni z zakonom, je še pojasnil Kacin.

Odločitev glede podaljšanja drugih protikoronskih ukrepov, kot so omejitev gibanja ponoči in prehajanja med občinami, bo vlada sprejela v petek na dopisni seji. 

Virus ne loči med veselim decembrom, martinovanjem in birmo

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je pojasnil, da imajo v bolnišnici nekaj prostih postelj, kar je odraz umirjanja razmer, a opozarja, da epidemija še zdaleč ni končana. Opaziti je le, da okužbe ne naraščajo več eksponentno. Veliko težav imajo tudi z okužbami med zaposlenimi.

Bor Slana/sta

Na vprašanje, zakaj so številke kljub "lockdownu" še vedno visoke in ali lahko pričakujemo, da se bo stanje začelo umirjati, Rozman pojasnjuje, da na tej točki ne more napovedati, kaj se bo zgodilo. Na to vpliva spremenjen način testiranja, ki se je spremenil v prejšnjem tednu. Kot drugi razlog omenja hitre teste. V zadnjih dneh so namreč ti v rabi na terenu, vendar pa njihovih rezultatov ne beležijo. Podatki o okužbah, ki so na voljo, tako niso povsem natančni.

Aleš Rozman še opozarja, da se virus širi tam, kjer se ljudje družijo brez ustrezne zaščite. Ali se to imenuje birma, 50-letnica, martinovanje ali veseli december, virus ne loči.

Sicer pa sta najbolj natančen pokazatelj trenutnega stanja koronavirusnih okužb v populaciji in trendov število na novo hospitaliziranih in število bolnikov na intenzivnih oddelkih. Rozman je pojasnil, da je stanje v bolnišnicah odraz stanja okuženih izpred vsaj tedna dni.

Žalosti ga, da imamo v Sloveniji po njegovih podatkih celo najvišjo smrtnost v zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev v Evropi, pri čemer razlog za to vidi v visokem deležu okuženih prebivalcev. Vzrokov za to je več, o njih je stroka v preteklosti že veliko govorila, a dejstvo je, dodaja, da če bi ukrepe spoštoval vsak posameznik, bi se število okuženih, s tem pa tudi število umrlih, znižalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta