Kacin: "Potrpežljivo prenašajo tudi kričanje okuženih, laži, s katerimi poskušajo prikriti svoje stike pred karanteno"

A.L.
04.09.2020 12:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daniel Novakovič/sta

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci dejal, da epidemiološki podatki za danes kažejo, da je bilo včeraj opravljenih kar 1733 testov, to je 80 več kot včeraj. Potrjenih je bilo 47 novih okužb. Epidemiološka poizvedovanja še potekajo, a kažejo, da uspešno zamejujemo vnos okužb iz tujine, saj imamo danes le 3 vnose od drugod. Tisto, kar opažajo, je vedno več primerov okužb neznanega izvora, kar pomeni, da se ljudje bodisi ne spomnijo, kje so se okužili, bodisi ta podatek iz različnih razlogov skrivajo. "To še dodatno otežuje že tako naporno delo epidemiologov, katerih glavna naloga je zamejitev širjenja virusa," je jasen Kacin, ki je izkoristil priložnost in se zahvalil epidemiologom, ki delo opravljajo vestno, hitro, natančno, pogosto preko meja svojih zmožnosti. "Trudijo se, potrpežljivo prenašajo tudi kričanje okuženih, laži, s katerimi poskušajo prikriti oziroma, kot sami mislijo, zavarovati svoje stike pred karanteno." Kacin opozarja, da največ okužb, pri katerih okuženi ne vedo ali ne želijo povedati, kje so se okužili, prihaja iz Osrednjeslovenske in Savinjske regije.
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1301826123328819206{/twitter}
"Rad bi delil spoznanje ene od bolnic, ki se dolge tedne bori z boleznijo in nima pridruženih bolezni. Pravi, da je porod prava šala v primerjavi s COVID-19. Vsem bolnikom želi hitro okrevanje, da bi čim prej lahko začeli dolgotrajno rehabilitacijo, ki sledi tej zahrbtni bolezni," je dejal vladni govorec.
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1301826930992447488{/twitter}
Kacin je naredil primerjavo tudi s tujimi državami. Kot pravi, tamkajšnji podatki kažejo, da moramo ceniti naše stanje, ki je v primerjavi s tujino precej pod nadzorom. V Italiji razmere še niso dramatične, se pa slabšajo. So nekoliko slabše kot v našem primeru, skrbi jih strm dvig števila okuženih v zadnjih dneh. Predvčerajšnjim so imeli incidenco v rumenem območju, 27 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih. 
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1301828057532108801{/twitter}
Mnogo slabše so razmere na Hrvaškem, slaba situacija je tudi v Avstriji, a še vedno mnogo boljša kot pri južnih sosedih, opozarja Kacin. Vladni govorec je izpostavil tudi Bosno in Hercegovino, kjer pravi, da je situacija že dlje časa zelo dramatična, situacija ni pod nadzorom. "Vsi, ki želijo tja, naj dobro premislijo, ali je pot nujna. Iskreno in dobronamerno odsvetujem pot tja," pravi Kacin in vsem, ki imajo tam sorodnike svetuje, naj se v tem času poslužujejo elektronskih načinov komunikacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta