Kacin: Uvoženih primerov je preveč, karantenske odločbe bodo vročene že na meji, Hrvaška ne bo več na seznamu varnih držav

Andreja Kutin Lednik
02.07.2020 15:18

Vlada bo na dopisni seji z odlokom Hrvaško, Češko in Francijo umaknila s seznama varnih držav. Poleg tega bo sprejet tudi odlok o vročanju karantenskih odločb neposredno na meji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Govorec vlade Jelko Kacin je dejal, da se epidemiološka slika slabša in je zahtevna ter precej zapletena. Pričakovati gre, da bo jutri zaradi covid-19 hospitaliziranih že deset bolnikov, kar je eden več kot danes. 
Povedal je, da bo vlada odločala o tem, da s seznama tako imenovanih covid-19 varnih držav zaradi poslabšanja epidemiološke slike v soboto umakne Hrvaško, Češko in Francijo. Na ta seznam pa zaradi izboljšanih razmer uvrsti Belgijo in Nizozemsko. 
Za slovenske državljane, ki so v tem trenutku na Hrvaškem, se v tem trenutku ne bo nič spremenilo, je poudaril Kacin. Morajo pa biti pozorni na to, da jih bodo na meji policisti vprašali, kjer na Hrvaškem so bili. Pokazali bodo lahko račun, kje na Hrvaškem so bivali, saj vlada želi preverjati, če so bili res samo na Hrvaškem, ali morebiti tudi kje drugje. 
"Teh poskusov zavajanja je bilo žal preveč in na tak način bomo ukrepali," je povedal Kacin. Te spremembe bodo v veljavo stopile s petkom ob polnoči.

Kacin: Slovenci naj se izogibajo gneči

"Nima smisla, da ovinkarimo. Izvor okužb so bodisi vnosi iz tujine, na drugi strani pa seveda širitev bolezni znotraj države, kjer je vse več ali manj povezano z večjimi zabavami v gostinskih obratih, z čezmejnim obiskovanjem diskotek in nočnih klubov, pa tudi raznih neprimernih in dokazano zdravju škodljivih praznovanj. Tega je absolutno preveč," je že uvodoma na novinarski konferenci dejal Kacin. 
Slovenke in Slovence je pozval naj storijo vse, da se izognejo gneči in se izogibajo množičnih prireditev. "Predvsem pa naj ne hodijo v nočne lokale in disko klube, kjer je največ množic in največ možnosti, da se okužijo," je dejal. 
Hrvaški državljani, ki imajo rezervacijo za namestivene kapacitete v Sloveniji, bodo lahko v Slovenijo tudi prišli, je pojasnil Kacin. Vlada bo podrobnosti glede tega predstavila jutri, ko bo odlok sprejet, je še dodal. 

Mariborska izkušnja je boleča

Navedel je tudi mariborski primer med zdravstvenimi delavci. "Ta mariborska izkušnja je res boleča, treba je biti resnično veliko bolj previden, treba je preprečiti take zadeve, kot so se zgodile nedavno. Kajti tako veliko število pozitivnih zdravnikov na eni strani, na drugi strani pa morajo vsi drugi, ki so bili z njimi preventivno v karanteno, otežuje organizacijo dela v takih razmerah. Zato se moramo organizirati drugače," je povedal. 

Gantar: Pričakovati je zaostrovanje režima na mejnih prehodih s Hrvaško

Slovenija je zabeležila največji porast okužb od 16. aprila, včeraj je bilo novih primerov 21. Slabša je situacija v sosednji Hrvaški, kjer so imeli včeraj 81 okužb in eno smrt zaradi koronavirusa. Že pred tem je poostrene ukrepe za danes napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar. "Odločitve so težke, omejujejo nas pravni okvirji in potrebe, ki so pred nami. Tako Slovenija kot Hrvaška sta, kar se tiče epidemiološke situacije v podobnem položaju," je povedal. 
Lahko torej pričakujemo zaostritve na mejah? "Zelo verjetno ja, mislim, da to bo potrebno. Ne gre samo za problem vnosov okužb iz drugih držav, pojavlja se že problem širjenja okužbe znotraj države," odgovarja Gantar. Šlo bo za poostren nadzor pri vstopu v državo, skupina išče način, kako preprečiti zlorabe podatkov od kod prihajajo potniki, iščejo tudi drugačen način možnosti vročanja karantenskih odločb, te so namreč zamujale in mnogi so jih prejeli šele po izteku karantene.
Ob objavi našega teksta na Twitterju je Gantar še enkrat zapisal, da gre za težke odločitve ...
{twitter}https://twitter.com/tomazgantar/status/1278690220137951233{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta