Kadrovanje: Žagarja podpira stroka, ministrstvo pa ne

Dosedanji direktor Pedagoškega inštituta Igor Ž. Žagar, ki je tudi ponovni kandidat za to mesto, kljub podpori upravnega odbora in znanstvenega sveta ni dobil soglasja vlade za ponovno imenovanje. Od vlade pričakujejo, da pojasni razloge ali pa si premisli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi nestrinjanja z odločitvijo ministrice se je pod posebno izjavo najprej podpisalo 18 dekanov fakultet in profesorjev, k podpisu pa so pozvali tudi vse ostale.
Bobo

Na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo, znanost in šport odločitve, zakaj niso soglašali z imenovanjem, tudi na naše vprašanje niso pojasnili. Skopo so odgovorili le, da so predlog posredovali Komisiji Vlade RS za administrativne zadeve in imenovanja in da so odločitev o nesoglasju sprejeli tam. Očitki sedaj letijo predvsem v smeri, da je vlada pri nesoglasju za ponovno imenovanje Igorja Ž. Žagarja za direktorja Pedagoškega inštituta ravnala politično, saj je imel popolno podporo tako upravnega odbora kot znanstvenega sveta. "Znanstveni svet je organ, ki lahko najbolje presoja direktorjevo ustreznost, saj z njim vsakodnevno komuniciramo in lahko ustrezno ocenimo kvaliteto vodstvenega dela in znanstvenega sodelovanja, zato nas je ne potrditev brez kakršne koli argumentacije presenetila," je pojasnila predsednica znanstvenega sveta Valerija Vendramin. Med prijavljenimi je edini tudi izpolnjeval vse pogoje. Žagar pa je še pojasnil, da je inštitut pod njegovim vodstvom dobro posloval. Tako finančno kot vsebinsko. "Ne vem, kaj točno je razlog za tako odločitev. Možno je, da jim ni všeč politično stališče določenih zaposlenih na inštitutu, lahko gre za željo po politični prevladi nad temami, s katerimi se ukvarjamo, dejstvo pa tudi je, da sem se sam večkrat kritično oglasil v zvezi z delom ministrstva," je pojasnil Žagar in še dodal, da je nesoglasje k njegovemu imenovanju izrekla šolska ministrica Simona Kustec.

Stroka zahteva pojasnila

Zaradi nestrinjanja z odločitvijo ministrice, ki je po mnenju pedagoške stroke in zaposlenih na inštitutu politična, so pripravili izjavo, pod katero se je najprej podpisalo 18 dekanov fakultet in profesorjev, k podpisu pa so pozvali tudi vse ostale. Od ministrice in vlade zdaj pričakujejo, da bodo svojo odločitev prepričljivo utemeljili in pojasnili ali pa imenovanemu direktorju izdali potrebno soglasje in s tem omogočili strokovno in znanstveno neodvisno delovanje inštituta.

"Vlada svoje odločitve ni utemeljila z nobenim poslovnim ali strokovnim razlogom, kar je v državi, ki želi ohraniti in delovati skladno s temeljnimi demokratičnimi vrednotami, nesprejemljivo in skrajno skrb zbujajoče. Kaže namreč na povsem samovoljno oblastno ravnanje, ki posega v strokovno integriteto in neodvisnost javnega raziskovalnega zavoda," je dejal Damijan Štefanc, član upravnega odbora Pedagoškega inštituta.

Žagarju se mandat izteče novembra

Žagarju, ki je trenutno še na mestu direktorja inštituta, se mandat izteče 11. novembra. Če vlada do takrat ne da soglasja k njegovemu ponovnemu imenovanju, bodo najverjetneje imenovali svojega vršilca dolžnosti in ponovili razpis. "A rezultat bo enak. Jaz bom ponovno kandidiral in verjamem, da me bodo kolegi ponovno podprli," je prepričan Žagar, ki tudi sicer ne razume, kako bi lahko takoj na funkciji direktorja nastopil nekdo, ki ni povezan z delom inštituta. "Težko si predstavljam, kdo bi si upal priti v kolektiv, ki ga absolutno ne sprejema. Konec leta pa je tudi najbolj naporno obdobje javnih zavodov. Ne znam si predstavljati, kako bi neki direktor, ki bi prišel od zunaj, izpeljal letne razgovore z zaposlenimi in pripravil vsa poročila," se še sprašuje Žagar, ki sicer ne ve, kdo bi lahko bil skriti kandidat vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta