Vlada ni podala soglasja k imenovanju novega starega direktorja Pedagoškega inštituta, stroka to odločitev označuje za politično

Dosedanji direktor Pedagoškega inštituta Igor Ž. Žagar in vnovični kandidat za direktorja kljub soglasni podpori upravnega odbora in znanstvenega sveta ni dobil soglasja vlade. Tako Žagar kot njegovi strokovni sodelavci pričakujejo, da vlada pojasni razloge za tako odločitev ali pa si premisli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pedagoški inštitut 
Bobo

Igor Ž. Žagar
Jože Suhadolnik/Delo

"O mojem neimenovanju sem bil obveščen po telefonu. Naj povem, da me je upravni odbor imenoval soglasno, prav tako me je podprl znanstveni svet," je dejal Igor Ž. Žagar. To potrjuje tudi predsednik upravnega odbora Aleš Ojsteršek: "Kandidat je edini v celoti izpolnjeval razpisne pogoje. Ministrstvo je pripravilo gradivo o imenovanju, ki ga je obravnavala vlada. Ministrstvo je na vlado posredovalo gradivo, v katerem se daje kandidatu Žagarju podporo. Ob dejstvu, da je bil rok za prijave na javni razpis izredno dolg, okvirno sto dni, v vsem tem času pa ni bilo izkazanega interesa drugih, lahko sedanjo nastalo stanje ocenim kot neprijetno presenečenje." Tudi predsednica znanstvenega sveta Valerija Vendramin je prepričana, da je za vodenje inštituta najprimernejši prav Žagar: "Znanstveni svet je organ, ki lahko najbolje presoja njegovo ustreznost, saj z njim vsakodnevno komuniciramo in lahko ustrezno ocenimo kvaliteto vodstvenega dela in znanstvenega sodelovanja, zato nas je nepotrditev brez kakršne koli argumentacije vendarle presenetila."

Nad tako odločitvijo vlade so presenečeni tudi predstavniki fakultet in strokovni sodelavci. Danes so zato sklicali novinarsko konferenco, kjer so vlado in resorno ministrico pozvali, da svojo odločitev bodisi utemelji s prepričljivimi argumenti bodisi jo spremeni in direktorju, ki ga je imenoval upravni odbor, izda potrebno soglasje. Pod to izjavo se je za zdaj podpisalo 18 posameznikov. Med drugimi dekan ljubljanske filozofske fakultete Roman Kuhar: "Pri strokovnih vprašanjih ne sme prevladati politika. Pametna politika posluša stroko."

S tem se strinjajo tudi ostali podpisniki, med katerimi so predvsem dekani fakultet in profesorji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta