Kaj narediti, če mojster ali dobava zamuja? Kriva je lahko samo višja sila

25.10.2021 06:00
V času zdravstvene krize so se mnogi lotili prenove svojega doma, kupili so novo kuhinjo, zamenjali streho na hiši, pri tem pa se soočili z zapleti in zamudami pri dobavi, montaži in reklamaciji izdelkov. Kaj so pravice potrošnikov in kako ob zamudah ukrepati?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeravno vam je keramičar po telefonu obljubil, da bo z deli začel čez dva tedna, ga tudi po treh tednih ni bilo blizu. Vaša napaka - vse dogovore sklepajte pisno in ne ustno. Foto: Shutterstock

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so v zadnjem letu opazili porast primerov, ko je podjetje zamujalo z dobavo izdelka, na primer sedežne garniture, bodisi z izvedbo del, kot je sanacija fasade. Precejšnje zamude so tudi pri dobavi rezervnih delov pri garancijskih in izvengarancijskih popravilih, pojasni Matjaž Jakin iz svetovalne pisarne ZPS. Vpliv na to imajo razmere v svetu, predvsem nedostopnost nekaterih surovin in njihove podražitve, pa tudi dejstvo, da se v času pandemije mnogi odločajo za obnovo ali prenovo doma.

Da ne bi nastale nevšečnosti, se je na nakup dobro bolje pripraviti, tudi s poznavanjem pravic, ki ščitijo potrošnika. Po zakonu o varstvu potrošnikov ima namreč kupec, kot pojasni odvetnica Petra Veltruski, pri nakupu blaga oziroma storitev več pravic, med glavnimi tudi to, da prejme naročeno v dogovorjenem oziroma zakonskem roku in da blago oziroma storitev nima napak ter brezhibno deluje znotraj določenega garancijskega obdobja.

Matjaž Jakin opozori tudi na nekatere pravice in dolžnosti, ki jih s pogodbo ni mogoče izključiti: "Med njimi je pravica do odstopa od pogodbe, če podjetje zamuja s svojimi obveznostmi. Vendar pa je pri tem razlika, ali gre za prodajno pogodbo, med katero sodi tudi mešana pogodba, pri kateri gre za dobavo blaga in storitev na primer montaže, ali pa za pogodbo o opravljanju zgolj storitve." Pri slednji se glede odstopa od pogodbe uporabljajo določbe obligacijskega zakonika, pravi sogovornik iz ZPS. Zelo pomembno je, nadaljuje Jakin, da so potrošniki pri podpisu pogodbe pozorni na natančno opredeljenost vseh storitev, ki morajo biti opravljene, kot tudi na rok dobave oziroma montaže. "Če je za potrošnika ta dogovorjeni rok ključnega pomena, naj se tudi to zapiše v pogodbi. Pravice oziroma predpostavke za odstop od pogodbe se namreč razlikujejo, če je rok za izpolnitev dogovorjen kot bistvena sestavina pogodbe oziroma če tako izhaja iz okoliščin ob sklenitvi pogodbe," razloži Matjaž Jakin.

Pomembno je tudi načelo poštenosti

Ob podpisu pogodbe potrošnik po navadi nakaže avans, ki se giblje med 20 in celo 100 odstotki cene. Na ZPS poudarijo, da zakon ne določa višine predplačila in da je to stvar dogovora med prodajalcem in potrošnikom. Vsekakor je za slednjega bolj varno, meni Matjaž Jakin, če je avans čim manjši, saj v primeru zamude in posledično odstopa od pogodbe potrošniku vračila kupnine ni treba terjati od prodajalca. To je, kot poudari sogovornik, še zlasti pomembno ob nelikvidnosti podjetja. Če datum izročitve blaga v pogodbi ni določen, mora podjetje svojo obveznost izpolniti takoj, najpozneje pa v 30 dneh po sklenitvi pogodbe. To je zakonski rok, opozori odvetnica Petra Veltruski.

Če prodajalec oziroma izvajalec v tem roku obveznosti ne izpolni, mu mora potrošnik dodeliti primeren dodatni rok, nadaljuje sogovornica, dolžina tega roka pa je odvisna od naročila - po sodni praksi je po navadi rok 15 dni. Veltruskijeva opozori, da naj bo poziv v pisni obliki in poslan priporočeno po pošti. Kot pravi, je napaka potrošnikov, da s prodajalcem oziroma izvajalcem komunicirajo ustno po telefonu, graje in pozive pa je treba oddati v pisni obliki, lahko tudi po elektronski pošti, če je takšna komunikacija med obema že vzpostavljena.

Če se tudi v dodatnem roku ne zgodi nič, lahko kupec od dogovora odstopi in zahteva vrnitev plačanega avansa in povrnitev škode, ki mu je pri tem nastala. "Najpogosteje za škodo štejemo to, da bo moral potrošnik blago oziroma storitev kupiti po višji ceni ali naročiti pri drugem ponudniku, poiskati kakšno nadomestno rešitev, s katero bo imel dodatne stroške ..." pojasni sogovornica, ki pravi, da je vnovično podaljšanje roka opravičljivo samo iz razlogov, ki imajo naravo višje sile, vse drugo so neutemeljeni razlogi in pomenijo zamudo.

Za višjo silo se razen naravnih katastrof štejejo tudi druge obveznosti, ki jih prodajalec oziroma izvajalec ni mogel vnaprej predvideti in se jim izogniti. Sta torej kriza z materiali in pandemija opravičljiv razlog za večtedensko čakanje? Odvetnica pojasni, da so zaradi razmer na trgu, ko dejansko prihaja do podražitev in zamud pri dobavi materiala, prodajalci oziroma izvajalci svoje pogoje poslovanja morali dopolniti in s podaljšanimi roki seznaniti svoje stranke. "Ker gre za splošno znana dejstva, gre za opravičljive razloge za zamude," pove Veltruskijeva, hkrati pa opozori na načelo poštenosti, ki zahteva, da ima v teh primerih tudi potrošnik možnost, da od pogodbe brez posledic odstopi in se mu avans vrne. Vendar bi moral biti to poseben pogodbeni dogovor, saj ga v splošnih pogojih prodajalca zagotovo ne najdemo, poudari sogovornica.

Popust zaradi zamude - dogovor med strankama

Vse dražje surovine pa dražijo tudi storitve. Primer bralke, ki jo je monter sanitarne opreme ob naročilu opozoril, da bi se zaradi podražitev surovin na trgu lahko dvignila tudi cena na pogodbi, ni osamljen. Vendar se poraja vprašanje, ali lahko izvajalec zahteva višje plačilo, čeprav je v pogodbi, ki sta jo obe strani že sklenili, jasno navedena končna cena? Kot odgovori Petra Veltruski, je s sprejemom ponudbe pogodba sklenjena in s tem tudi dogovorjena cena. "Sestavni del pogodbe so splošni pogoji, lahko tudi zapisi na ponudbi, kjer prodajalci oziroma izvajalci zabeležijo pridržek zvišanja cene, tudi podaljšanja roka dobave," še pojasni sogovornica. Podobnega mnenja so tudi na ZPS. Matjaž Jakin poudari, da je cena izdelka ena od bistvenih sestavin pogodbe in jo prodajalec, razen če bi bilo tako dogovorjeno s pogodbo, po sklenitvi pogodbe ne sme spreminjati. "V takem primeru bi moral imeti potrošnik pravico odstopiti od pogodbe," opozori Jakin.

Zakon tudi ne določa, ali lahko potrošnik ob zamudi od prodajalca oziroma izvajalca zahteva popust na storitev. "Edina denarna posledica zamude je pogodbena kazen, ki mora biti izrecno dogovorjena, tudi višina kazni," opozori Petra Veltruski, ki poudari, da je pravna posledica zamude odškodninska odgovornost za kritje dejanske škode, ki je nastala zaradi zamude. Popust zaradi zamude je bolj stvar dogovora med strankami, meni odvetnica.

Na koga se obrniti

Sedežna garnitura zamuja en teden, keramičar pa se sploh ne oglaša na telefon, čeravno vam je v telefonskem pogovoru zatrdil, da z deli v kopalnici začne čez teden dni. V primeru zamud in nespoštovanja pogodbenih obveznosti se morajo potrošniki najprej obrniti na prodajalca oziroma izvajalca, s katerim so sklenili pogodbo, opozori Matjaž Jakin. "Če pride do odstopa od pogodbe in podjetje na potrošnikovo upravičeno zahtevo ne vrne kupnine, se lahko obrnejo na tržni inšpektorat. Ta lahko podjetju z odločbo naloži vračilo kupnine," pojasni sogovornik iz ZPS.

Kadar pa laična ravnanja inšpekcijskih služb ne dosežejo učinka, je stvar že zrela za odvetnika, poudari odvetnica Veltruski. Po njenih besedah je pomembno reagirati pravočasno in hitro poiskati pomoč odvetnika, saj zakon za uveljavljanje pravic, kot še doda, določa roke in ima lahko zamuda kakšnega roka za posledico tudi izgubo pravice. Potrošnikom svetuje, da zlasti pri velikih naročilih, kot so izvajalske pogodbe za gradnjo, razna obrtniška dela, poiščejo pomoč odvetnika že v fazi, ko se sklepa pogodba. "Praksa namreč kaže, da je kršitev bistveno manj, če so pravice in obveznosti strank vnaprej jasno dogovorjene in zapisane," še sklene Veltruskijeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta