Kaj pravi nadzornik, ki je "lobiral" pri Ambrožiču na dan, ko bi moral programski svet odločati o razrešitvi Natalije Gorščak

21.09.2021 12:39
Preverili smo, kaj se je dogajalo 16. avgusta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lado Ambrožič
Miran Juršič

Kot je znano, bi moral programski svet 16. avgusta razpravljati o predlogu za razrešitev takratne direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak, kar je skorajda čez noč in sredi dopustov predlagal generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough. A seja je bila tedaj nesklepčna, saj je bilo prisotnih premalo svetnikov, zgolj 13, manjkali so zlasti tisti, ki pripadajo politični desnici in ki so na čelo javnega servisa tudi izvolili aktualnega generalnega direktorja. Ambrožič se je seje na primer udeležil. Da programski svet ni odločal o tako pomembni zadevi, kot je razrešitev programske direktorice, je marsikoga presenetilo, zlasti je završalo v strokovnih krogih.

Janez Čadež
Janko Rath

Pa se zdi Čadežu na mestu, da svetniki ne odločajo o tako pomembni zadevi, kot je razrešitev direktorice javne televizije? Nadzornik odgovarja, da z generalnim direktorjem ali komerkoli drugim o odstavitvi Natalije Gorščak ni nikoli govoril. "Lahko grem tudi na poligraf," dodaja. Ob tem pojasnjuje, da je zakon o RTVS narobe napisan. Po njegovem mnenju bi moral generalnega direktorja, ki je odgovoren za poslovanje zavoda, tako kot drugod v gospodarstvu izbrati nadzorni svet, in ne programski svet. Prav tako poudarja, da bi se morala z generalnim direktorjem, ki se mu izteče mandat, posloviti celotna ožja ekipa, v katero njegov naslednik s soglasjem programskega sveta postavi svoje sodelavce.

Čadež je sicer nezadovoljen s programom javne televizije, omenja izgubo kredibilnosti ter odgovorne urednike. "Ni več vsebin, ni več tista televizija, ki so ji ljudje zaupali in jo gledali," poudarja. Po njegovem sedaj ob šestih dobiš boljša poročila na Planet TV kot ob sedmih na Televiziji Slovenija.

In kdo je bil prisoten na seji programskega sveta 16. avgusta, ko bi morali svetniki odločati o razrešitvi direktorice TVS Natalije Gorščak?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.