"Bojim se, da ta 'vejica ampak' najavlja ali pa celo spodbuja podobna dejanja še vnaprej"

07.09.2021 11:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša, Aleš Hojs in Sebastjan Jeretič
Večer

"Zadnje dni tako beremo, poslušamo, dobivamo sporočila, da smo si to celo zaslužili, da bi nas morali še bolj prestrašiti, da smo si pravzaprav sami krivi, ker da smo že tako poročali in da širimo lažne novice. Če bi torej drugače, za nekoga všečno poročali, bi bil potem takšen nasilni vdor bolj nesprejemljiv? Poskusi relativiziranja, opravičevanja petkovega dogodka so izjemno nevarni in lahko razmere še zaostrijo, saj grožnja, ki smo ji bili izpostavljeni, ni bila več le verbalna – in teh že dolgo ne preštevamo več –, ampak fizična, nasilna."

Tako je zadnje dogajanje ob vdoru v prostore javnega servisa med drugim komentiral urednik notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj Dejan Ladika. Kot je znano, so se na petkovo divjanje na Kolodvorski odzvali tudi v politiki, a so nekateri dogodek poskušali uravnotežiti, relativizirati, krivce za napad na svobodno in neodvisno novinarsko delo pa so označili celo novinarje. Premier Janez Janša je med drugim poobjavil tvit, v katerem je Drago Zadergal, na zaupanje premierja zaposlen v kabinetu predsednika vlade, zapisal, da "informativni program RTV Slovenija celo leto spodbuja nezakonite neofašistične proteste, vandaliziranje javnih institucij, anticepilske blodnje, rušenje ukrepov, pljuvanje poslancev, razne triglave, nagovarjanje k smrti dela volivcev, sedaj se pa čudijo, ko žanjejo, kar so sejali".

Notranji minister Aleš Hojs je ob obsodbi dogodka oddajo Tarča obtožil lažnih novic, pozdravil pa je tudi zapis svetovalca SMC in ministra Zdravka Počivalška Sebastjana Jeretiča, ki je novinarjem javnega servisa sporočil, da naj se ne jočejo sedaj, "ker ste sami krivi za sinočnji napad". "Leto dni trosite kozlarije o fašistični vladi," je še v svojem slogu dodal Jeretič. 

Fdv
Miloš Ojdanič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta