Kako bodo videti letošnji decembrski prazniki? Pripravili so tri scenarije: Prvi skoraj nemogoč, drugi verjetnejši ...

A.L.
01.12.2020 10:46
Pri Sledilniku za covid-19 so pripravili tri scenarije, ki kažejo stanje pri nas v času decembrskih praznikov. Kateri je najbolj verjeten?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Nekateri boste rekli, do božiča in praznikov je še daleč … Spet drugi pa že malo z negotovostjo gledamo proti božični večerji. Bomo lahko praznovali tako, kot smo prejšnja leta, se bo lahko zbrala širša družina ali bo družba omejena zgolj na naše gospodinjstvo? Bomo starim staršem namesto v živo vesel božič zaželeli kar po zoomu," se sprašujejo na spletni strani Sledilnika za covid-19. Kot pravijo, odgovora ne morejo podati, prazniki bodo odvisni predvsem od tega, kako uspešni bomo pri zajezitvi širjenja okužb v tem mesecu. Lahko pa iz trenutno znanih podatkov ocenijo, kakšno stanje je zdaj, in s pomočjo napovednih modelov opišejo, kakšno stanje lahko pričakujemo okoli božiča, so zapisali.

Kaj napovedujejo scenariji?

Pri Sledilniku so postavili tri scenarije. Prvega so poimenovali "izgine kot kafra". "Najprej poglejmo, kaj lahko ocenimo z zelo preprostim modelom. Bodimo kar se da optimistični, predstavljajmo si, da smo danes s testiranji našli vse okužene v Sloveniji in prav vse pravočasno poslali v karanteno. Predstavljajmo si, da se bomo jutri zbudili z novico, da v Sloveniji ni več novih okužb. Glede na starostno porazdelitev in spol okuženih, ki smo jih do zdaj že odkrili, lahko na podlagi dosedanjih podatkov ocenimo, da bo celo v takem 'čudežnem' scenariju do konca decembra umrlo še od 400 do 800 ljudi. Konec decembra bi imeli približno 300 hospitaliziranih in 80 na intenzivnih enotah. Vse to je zgolj posledica dosedanjega ravnanja in neprekinjenega širjenja okužb. To smo že sejali, do sredine decembra bomo zgolj čutili posledice …"

Robert Balen

Drugi scenarij so pri Sledilniku poimenovali "kar po starem". V nekoliko bolj verjetnem scenariju predpostavimo, da se bo v naslednjih tednih okužba širila s tako hitrostjo, kot se je v zadnjem tednu. Torej bo naše vedenje v naslednjih tednih tako, kot je bilo prejšnji teden, sprejeli pa ne bomo nobenih dodatnih ukrepov, niti opustili že sprejetih. Faktor R se bo gibal med 1>R>0.9.

"V tem primeru bomo do božiča imeli precej več kot 2000 mrtvih zaradi covida-19, v bolnišnicah bo nekaj sto manj hospitaliziranih kot danes. Še vedno pa bo v njih okoli 1000 bolnikov, od tega med 150 in 200 na intenzivnih enotah. Na kratko, stanje v bolnišnicah bo malo boljše, kot je danes, številke dnevno potrjenih primerov pa nas bodo že opogumljale in navdajale z optimizmom. Verjetno se bodo takrat začeli vrstiti glasni pozivi k sprostitvi ukrepov. Delno zaradi boljše epidemiološke slike, delno zaradi trgovcev, ki si od decembrskega časa vsako leto veliko obetajo, še najbolj pa zato, ker bomo preprosto do grla siti življenja z omejitvami. Pomislite, do takrat bomo že več kot mesec dni hodili zgolj po najnujnejših opravkih. Otroci se bodo že dva meseca šolali od doma. Ukrepe bomo že mesec dni spoštovali tako dosledno, kot smo jih zadnji teden. Ampak, pozor! Opustitev ukrepov v tem času lahko pomeni prihodnjo katastrofo v bolnišnicah, saj bi se nam tretji val zgodil, še preden bi se kapacitete v bolnišnicah sprostile zaradi bolnikov iz drugega vala."

Robert Balen

Strah pred širjenjem okužb med božičnimi prazniki

"Se še spomnite marca?" so poimenovali zadnji scenarij, ki gre takole: "Zamislimo si, da bi od danes naprej delali vse tako, kot smo delali konec marca. V prvem valu smo bili namreč veliko bolj uspešni pri zajezitvi okužb, in to kljub temu, da so bili vladni ukrepi podobni. Preprosto smo več delali od doma! Bolj smo se izolirali v prostem času in NIJZ je lahko sledil vsem okužbam," pišejo pri Sledilniku. Če torej predvidimo, da se bomo vedli tako kot marca, bo do božiča umrlo nekaj sto ljudi manj, kot če nadaljujemo s trenutnim (počasnim) tempom zmanjševanja širjenja okužb. Hospitaliziranih bo manj kot štiristo oseb, od tega četrtina na intenzivnih enotah. "Po tem scenariju bi bil mogoč bolj sproščen božič v širšem krogu ljudi, predvsem pa tak, ki bi ga lahko praznovali brez slabe vesti, srečni in ponosni, da je drugi val za nami."

Robert Balen

Pri Sledilniku opozarjajo, da lahko pospešimo upadanje v primerjavi z marcem. To dosežemo z bolj konsistentno uporabo mask, ki so takrat še bile zahodnemu svetu neobičajne, zdaj pa so del priporočil WHO, jih pa ljudje še vedno ne razumejo.

"Na Sledilniku se zaradi neugodnega stanja okužb in pandemske utrujenosti ter apatije, ki prežema celotno družbo, bojimo širjenja okužb med božičnimi prazniki. Hkrati pa se sprašujemo, ali nismo padli prav v tisto zanko, na katero so modeli opozarjali že marca. Zanko, ko smo sicer uspešno sploščili krivuljo, nismo pa je uspeli obrniti navzdol. Zaenkrat je do božiča mogoče še vse," opozarjajo in zaključijo, da bomo že ta teden sejali, kar bomo v božiču poželi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta