Kako parlamentarne stranke urejajo odnose s svojimi poslanci: Pogodbe redke, a bi vseeno stiskali

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
17.01.2020 11:11

"Kar se tiče izstopa poslanca iz poslanske skupine, bi morali na zakonski ravni določiti, da vsak poslanec, ki izstopi iz poslanske skupine, v katero je bil izvoljen, izgubi mandat," pravi Zmago Jelinčič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Prestopov poslancev v druge poslanske skupine do zdaj še nismo urejali, je pa iz našega vidika nekorektno, da stranka krije stroške celotne kampanje, nato pa izvoljeni poslanec prestopa med strankami," poudarjajo v SAB.
Robert Balen

Sodba, s katero je višje sodišče odločilo, da mora nekdanji poslanec Zvonko Lah zaradi prestopa v drugo poslansko skupino svoji nekdanji stranki SDS povrniti stroške volilne kampanje v višini dobrih 5000 evrov, je razkrila tudi podrobnosti iz pogodbe, ki jo morajo poslanci podpisati z največjo opozicijsko stranko. Med drugim morajo za čas trajanja mandata stranki SDS vsak mesec prispevati funkcionarsko članarino v višini pet odstotkov neto plače, v primeru izstopa iz poslanske skupine SDS morajo povrniti sorazmeren del stroškov, ki jih je SDS imela v volilni kampanji, odstopiti s poslanske funkcije … In kako razmerja s svojimi poslanci urejajo druge parlamentarne stranke?
Stranka LMŠ s svojimi 13 poslanci nima sklenjenih nikakršnih pogodb. "Poslanec se lahko o izstopu iz poslanske skupine samostojno odloči, v tem primeru pa do stranke nima nobenih finančnih ali drugih obveznosti," poudarjajo v največji koalicijski stranki. Ob tem dodajajo, da po pravilniku stranke "poslanci in člani LMŠ, ki jih je na funkcije nominirala stranka, na podlagi danega soglasja poleg letne članarine plačujejo tudi dodatno članarino. Praviloma plačujejo 1,5 odstotka bruto mesečne plače, vendar ne več kot 3,5-kratnik neto plače na letni ravni v Sloveniji".

Robert Balen

Glasovi neizvoljenih poslancev

Socialni demokrati, ki imajo v državnem zboru 10 poslancev, so "primere izstopov poslancev iz poslanske skupine doslej reševali dogovorno". S poslanci sicer sklepajo dogovor o delu med stranko in izvoljenim funkcionarjem (tudi ministri), v katerem se med drugim določa mesečna članarina v višini 5 odstotkov neto plače in enkratni prispevek v višini 1.000 evrov. V stranki SMC, ki ima prav tako deset mandatov, s svojimi poslanci ne sklepajo pogodb. In kaj se zgodi v razmerju med stranko in poslancem, ki izstopi iz poslanske skupine SMC? "Tak poslanec seveda ni več član organov stranke (če je bil njen član), sicer pa nič," odgovarjajo v stranki Zdravka Počivalška. Pa glede članarin: člani stranke, razen tisti, ki so plačila opravičeni, plačujejo letno članarino, ki znaša 30 evrov (upokojenci in študenti 10 evrov). "Večina poslank in poslancev ter ministrov sicer stranki redno donira, kar pa je njihova osebna odločitev."
Glede razmerja stranka-poslanec so bolj zgovorni v stranki SAB. "Prestopov poslancev v druge poslanske skupine do zdaj še nismo urejali, je pa iz našega vidika nekorektno, da stranka krije stroške celotne kampanje, nato pa izvoljeni poslanec prestopa med strankami," poudarjajo v stranki nekdanje premierke in nadaljujejo: "Če se poslanec s programom stranke, na listi katere je bil izvoljen, na eni točki ne strinja več in ne želi več delati za dobro te stranke in njenih volivcev, bi moral vrniti mandat, v parlament pa bi prišel nov poslanec. Spomnimo, da je za mandat poslanca potrebnih več glasov, kot jih prejme izvoljeni poslanec. Izvoljeni poslanec namreč 'prejme' tudi glasove stranke oziroma neizvoljenih poslancev, da lahko nastopi mandat. S tega vidika je njegov prestop širše narave, saj poslanec prenese tudi glasove volivcev, ki zanj niso glasovali."
Sicer pa SAB s svojimi poslanci nima sklenjene pogodbe, kar velja tudi za DeSUS. O prestopih pa? "Edini takšen primer se je pojavil v letu 2009, ko sta poslanca (Vili Rezman in Franc Žnidaršič, op. a.) izstopila iz stranke in postala neodvisna. Samih sankcij in pogodb se ne poslužujemo, saj zaupamo na čast vsakega kandidata, da sprejema obveznosti in odgovornosti do DeSUS," dodajajo v upokojenski stranki.

Lidija Ivanuša je nedavno zapustila poslansko skupino Jelinčičeve SNS.
Andrej Petelinsek

Primer Lidije Ivanuša

V opozicijski NSi omenjajo pogodbo, ki vključuje predvsem postavke, kaj bo stranka naredila za kandidata za poslanca in kaj kandidat za stranko, ampak ne v finančnem smislu: "Imamo pa določilo, da se mora po izvolitvi kandidat za poslanca vključiti v poslansko skupino NSi ter plačati posebno članarino v višini 5 odstotkov od neto plače."
Stranka s poslanci ne podpisuje nobene posebne pogodbe, pa pravijo v Levici. "Nimamo in ne bomo imeli avtoritarnih mehanizmov discipliniranja poslancev, kot jih poznajo nekatere politične stranke. Zato tudi naši notranji akti za izstop ne predvidevajo nikakršnih sankcij," dodajajo. Letna članarina v Levici sicer znaša 20 evrov, z možnostjo oprostitve za tiste, ki jim socialne razmere plačila ne dopuščajo. "Članarine za poslance so opredeljene v pravilniku o članarinah, določene pa so po progresivni lestvici glede na prihodek. Članarine ne morejo znašati manj kot 10 odstotkov poslanske plače."
Potem ko jim je poslanka Lidija Ivanuša pobegnila k Janševi SDS, so bolj previdni v SNS, kjer prav tako nimajo sklenjenih pogodb s poslanci. "Navodila in obveznosti bomo v povezavi z zadnjimi dogajanji v slovenskem političnem prostoru na novo definirali in dodelali. Kar se tiče izstopa poslanca iz poslanske skupine, bi morali na zakonski ravni določiti, da vsak poslanec, ki izstopi iz poslanske skupine, v katero je bil izvoljen, izgubi mandat. Nihče namreč v parlament ni prišel kot absolutni predstavnik ljudstva, vsi so prišli na listah političnih strank. Če prestopijo, ne zagovarjajo več interesov strank, kar pomeni, da bi morali vrniti mandat. S člani ne podpisujemo nobenih pogodb, jih pa morda v prihodnje bomo," napoveduje Zmago Jelinčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta